Neringos premija fotomenininkui Vaclovui Straukui nudžiugino jo ilgametę mūzą

Neringa nepamiršta iškilaus fotomenininko Vaclovo Strauko (1923-2017). Jam skirta šiųmetė kurorto mero Dariaus Jasaičio premija už reikšmingus kūrinius, kuriuose analizuojama, dokumentuojama ar interpretuojama Kuršių nerijos tematika. Apdovanojimas perduotas kūrėjo našlei klaipėdietei Emilijai Straukienei.

V.Straukui jo žmona Emilija visą gyvenimą buvo svarbiausia kūrybos skatintoja ir įkvėpėja.<br> A.Pilaitienės nuotr.
V.Straukui jo žmona Emilija visą gyvenimą buvo svarbiausia kūrybos skatintoja ir įkvėpėja.<br> A.Pilaitienės nuotr.
V.Straukas. "Miražas". 
V.Straukas. "Miražas". 
 V.Straukas. "Kopos".
 V.Straukas. "Kopos".
 V.Straukas. "Žvejo dukra".
 V.Straukas. "Žvejo dukra".
 V.Straukas. "Kopos".
 V.Straukas. "Kopos".
 V.Straukas kopose.
 V.Straukas kopose.
V.Straukas. "Paskutinis skambutis". 
V.Straukas. "Paskutinis skambutis". 
V.Straukas. 
V.Straukas. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 5:32 PM, atnaujinta Oct 6, 2021, 9:24 PM

Mylėjo Kuršių neriją

Klaipėdos ir Neringos miestų garbės pilietis V.Straukas priskiriamas iškiliausiems lietuviškosios fotografijos mokyklos meistrams, jo palikimas nenublanksta ir dabar. Šis kūrėjas - vienas dažniausiai eksponuojamų lietuvių meninės fotografijos atstovų šalyje ir užsienyje, jo darbai saugomi pasaulio meno muziejuose, garsiose galerijose, privačiuose rinkiniuose.

Uostamiestyje gyvenęs V.Straukas dažnai lankydavosi Kuršių nerijoje, pastabia ir jautria menininko akimi fiksavo marias, vėjų pustomus smėlynus, kitus šio nuostabaus gamtos kampelio kraštovaizdžius. Jo nuotraukose išryškėjo neringiškių portretai, įamžintos jų kasdienybės ir buities akimirkos.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos(LFS) ir Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) garbės nario V.Strauko kūrinių ciklas „Kopos“ - ne mažiau garsesnis nei kita jį į fotografijos klasikus pakylėjusi nuotraukų serija „Paskutinis skambutis“.

Skatina fotomenininkus

Prieš ketverius metus Anapilin iškeliavusiam V.Straukui Neringos mero premija paskirta už dėmesį Kuršių nerijai ir reikšmingus fotografijos kūrinius, perteikiančius išskirtinį šios vietovės grožį ir dvasią. Apdovanojimas atiteko našlei Emilijai Straukienei - jo kūrybos skatintojai ir įkvėpėjai.

Tarp pretendentų buvo ir kiti fotomenininkai: Tadas Kazakevičius (fotografijų serija „Tarp dviejų krantų“, kurioje analizuojami neringiškių ir aplinkos santykiai), Marija Šileikaitė-Čičiškienė (fotografijų ciklas „33 rugsėjai. Nida“), Remigijus Treigys, savitu braižu perteikiantis pamario kraštovaizdžius.

Penktą kartą surengtame konkurse į Neringos mero premiją dar pretendavo ir Valentinas Pečeninas (fotografijos serija „Nida – tekančio smėlio šalis“), Gintautas Trimakas (ciklas „Išėjimai“), Ričardas Dailidė (viso gyvenimo kūryba ir veikla).

Ankstesnėmis premijomis neringiškiai buvo įvertinę Kuršių nerijai neabejingų fotomenininkų Vitalijaus Butyrino, Alvydo Lukio, Aleksandro Ostašenkovo, Kazimiero Mizgirio kūrybą.

Kūrybos mūza – žmona

Apdovanojimas nudžiugino V.Strauko našlę Emiliją, kuri ir po vyro mirties nenustoja žavėti išskirtiniu šio fotomenininko talentu ir kūryba. Minint poros santuokos 65-metį, V.Straukas savo žmoną vadino svarbiausia gyvenimo mūza, kūrybos įkvėpėja.

E.Straukiene prisiminė, kaip su vyru, kuris tada dirbo pedagogu, kartą kaitinosi saulėtame pajūryje. Abu nusprendė, jog tai – tuščias laiko švaistymas, reikia užsiimti prasmingesniais dalykais, kad ir jūros vaizdų ar žmonių fotografavimu.

„Nupirkau vyrui ir pirmąjį fotoaparatą „Zorkij“. Taip jau viskas susiklosė, kad vėliau fotografija jam tapo ne tik laisvalaikio aistra, bet ir gyvenimo būdu”, - šypsojo Emilija.

V.Straukas surengė apie 30 personalinių parodų, dalyvavo daugiau kaip 60 bendrų parodų Lietuvoje ir užsienyje, išleisti jo kūrybos albumai. Jis pelnė Vyriausybės kultūros ir meno premiją (2008 m.), yra Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino Riterio kryžiaus kavalierius (1999).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.