Aukštųjų ir Žemųjų Šančių žmonės nori tapti viena respublika – planuoja kurti ir konstituciją

Žinomas kompozitorius Gediminas Zujus įsitikinęs, kad jei Aukštųjų ir Žemųjų Šančių gyventojai labiau susivienytų, taptų stipresni, lyg vieningas Kaunas. Būtent šio kūrėjo namuose įvyko tradicinis susibūrimas, kurio metu šančiškiai apie tai ir kalbėjosi.

Šančių seniūnija turi susikūrusi savo ženklą, bet jis labiau asocijuojasi su Žemaisiais Šančiais, nes čia esanti bendruomenė aktyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šančių seniūnija turi susikūrusi savo ženklą, bet jis labiau asocijuojasi su Žemaisiais Šančiais, nes čia esanti bendruomenė aktyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kompozitorius Gediminas Zujus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kompozitorius Gediminas Zujus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 11:00 AM

Kompozitorius G.Zujus užaugo Servitutų gatvėje, kur ir dabar stovi jo namas. Ši gatvė jungia Aukštuosius ir Žemuosius Šančius. Kaunietis savo valdas yra pavertęs kultūros kiemu, kuriame vyksta įvairūs renginiai, į kuriuos renkasi vietos bendruomenė.

Paskutinis susibūrimas simboliškai buvo pavadintas „A + Ž = Šančiai“. Jį inicijavo Žemųjų Šančių bendruomenės nariai. Susitikimo metu Šančių gyventojai kalbėjosi apie tai, kad reikia aktyviau bendradarbiauti, Aukštųjų ir Žemųjų Šančių žmonėms labiau vienytis, organizuoti bendrus renginius.

„Manau, kad jei būtume vieningesni, būtume stipresni, renginiai būtų gausesni ir įvairesni, taip pat būtume didesnė jėga, kai dėl įvairių klausimų reikia derėtis su savivaldybe“, – sakė G.Zujus.

Iš pradžių jis rinko savo giminės, kaimynų, vėliau ir kitų gyventojų prisiminimus.

„Žmonės savęs niekada neskirstė į Aukštųjų ir Žemųjų Šančių gyventojus. Vieni gyveno apačioje, mokėsi viršuje, ir atvirkščiai, visi buvo tiesiog šančiškiai.

Šiais laikais, kai kūrėsi bendruomenės, susiklostė taip, kad kiekviena jų turėjo vadintis skirtingai, taip ir atsirado dveji Šančiai. Bet žmonės niekada nesivaržė tarpusavyje, tiesiog Žemuosiuose Šančiuose gyvena daugiau aktyvių žmonių, kurių veikla labiau matoma, todėl noras susijungti labai prasmingas“, – kalbėjo G.Zujus.

Aktyvi Žemųjų Šančių bendruomenės narė Rita Namikė sakė, kad idėjos vienytis sklando jau ne vienus metus ir planuojama sukurti net Šančių respublikos konstituciją.

„Šančiškių pastangomis puoselėjama Kauno tvirtovės parako sandėlyje įkurta kultūrinė erdvė, unikalus į „Natūra 2000“ įtrauktas Ąžuolynas, piliakalnis, kareivinių kvartalai, medinė architektūra, Nemuno pakrantė. Besąlygiškai Šančius mylintys žmonės jau yra vertybė, bet sujungus jėgas žmonės galėtų nuveikti dar daugiau“, – svarstė R.Namikė.

Aukštųjų Šančių bendruomenės centro pirmininkė Eglė Kanikovienė nebuvo tokia optimistė.

„Jaunesni ir aktyvūs žmonės dalyvauja Žemųjų Šančių renginiuose, šventėse.

Bet pas mus daugiau pagyvenusių žmonių. Vyresni išsiruošti iš namų ir nusileisti nuo kalno nenori, tingi.

Neseniai prie Šančių bažnyčios organizavome bendrą renginį, skirtą pagyvenusiems žmonėms, iš mūsų bendruomenės į jį atėjo tik keli senjorai“, – pasakojo E.Kanikovienė.

Vis dėlto moteris sakė, kad vienytis ir palaikyti vieniems kitus būtina, todėl tikisi, kad pavyks sugalvoti, kaip išjudinti ir savo bendruomenės žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.