Mirė garsi Lietuvos smuikininkė Kornelija Kalinauskaitė

Sekmadienį mirė garsi Lietuvos smuikininkė Kornelija Kalinauskaitė. Jai buvo 96 metai.

Profesorė Kornelija Kalinauskaitė.<br>K.Vanago (ELTA) nuotr.
Profesorė Kornelija Kalinauskaitė.<br>K.Vanago (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2021, 2:49 PM, atnaujinta Nov 14, 2021, 10:21 PM

Liūdną žinią LRT.lt portalui patvirtino muzikologas, dirigentas, altistas, buvęs Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas Donatas Katkus.

K. Kalinauskaitė gimė 1925 metų gegužės 11 dieną Kaune. 1934–1939 m. mokėsi Klaipėdos muzikos mokykloje, P. Matiuko smuiko ir S. Juodvalkienės fortepijono klasėje. 1942–1946 m. – Vilniaus radijo ir Vilniaus filharmonijos simfoninių orkestrų smuikininkė, Lietuvos operos ir baleto teatro orkestro koncertmeisterė. Baigė Vilniaus konservatoriją: 1945 m. S. Špinalskio fortepijono, 1948 m. – J. Targonskio smuiko klasę. 1945–1947 m. – Vilniaus konservatorijos koncertmeisterė. 1948–1952 m. dėstė Vilniaus dešimtmetėje muzikos mokykloje. 1949–1994 m. – Lietuvos konservatorijos (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija) dėstytoja, vadovavo kamerinio ansamblio klasei, nuo 1975 m. profesorė.

1946–1980 m. griežė II smuiku Lietuvos kvartete. Su kvartetu koncertavo Europos šalyse, JAV, Kanadoje. Surengė solinių koncertų. Pirmoji atliko ir redagavo lietuvių kompozitorių kūrinių smuikui.

1965 metais ji pelnė LSSR valstybinę premiją, 1999 m. – Gedimino ordino Riterio kryžių.

Lietuvos vadovai reiškia užuojautą dėl K. Kalinauskaitės-Fledžinskienės mirties

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo reiškia nuoširdžią užuojautą dėl garsios lietuvių smuikininkės, pedagogės, profesorės emeritės Kornelijos Kalinauskaitės-Fledžinskienės mirties.

„Visą savo gyvenimą ji pašventė nuosekliam koncertiniam bei kūrybiniam darbui, išugdė ne vieną profesionalių muzikantų kartą, įkūnijo atsidavimą Lietuvos muzikinei kultūrai ir ženkliai prisidėjo prie jos sklaidos. Tai pasišventimo profesiniam pašaukimui ir gimtajai šaliai pavyzdys“, – teigė G. Nausėda.

„Kornelija Kalinauskaitė ne kartą sakė, kad muzika yra jos gyvenimas ir laimė. Išties muzikai ji, kaip atlikėja ir pedagogė, paskyrė visą savo gyvenimą. Legendinis Lietuvos kvartetas, kuriame trisdešimt penkerius metus ji grojo, skynė laurus užsienyje ir formavo mūsų šalies kamerinės muzikos tradicijas“, – sakė parlamento vadovė.

Pasak jos, K. Kalinauskaitė-Fledžinskienė taip pat sugebėjo ištraukti iš užmaršties lietuvių kompozitorių kūrinius ir juos pristatyti publikai.

„Puikios pedagogės darbus tęsia šimtais skaičiuojami jos mokiniai, dabar jau patys garsūs muzikantai, pedagogai ir kūrėjai“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Dėl K. Kalinauskaitės-Fledžinskienės mirties Seimo pirmininkė nuoširdžiai užjaučia artimuosius, kolegas ir mokinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.