Po Dovilės Šarutytės filmo premjeros Talino kino festivalyje – pagyros lietuviškam kinui

Talino tarptautiniame kino festivalyje „Juodosios naktys“ – dar viena lietuviška premjera. Lapkričio 24-osios vakarą festivalio publika pakviesta į pasaulinę Dovilės Šarutytės debiutinio ilgametražio filmo „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ („Feature Film About Life“) premjerą.

Filmo komanda (iš kairės): E.Doškus, A.Misiūnaitė, D.Šarutytė, festivalio direktorė T.Lokk, L.Malinauskas, U.Kim, S.Urbanavičius.
Filmo komanda (iš kairės): E.Doškus, A.Misiūnaitė, D.Šarutytė, festivalio direktorė T.Lokk, L.Malinauskas, U.Kim, S.Urbanavičius.
„Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ – D.Šarutytės debiutinis ilgametražis filmas.
„Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ – D.Šarutytės debiutinis ilgametražis filmas.
 Aktorė A.Misiūnaitė ir režisierė D.Šarutytė Talino kino festivalyje.
 Aktorė A.Misiūnaitė ir režisierė D.Šarutytė Talino kino festivalyje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-26 15:55

Talino kino festivalio direktorė Tiina Lokk prieš premjerą sakė, kad „Juodosios naktys“ labai džiaugiasi turėdami D.Šarutytės filmą debiutų konkursinėje programoje. Lietuvių kinas jau keletą metų yra aukštumose. 

„Jaučiuosi paleidusi filmą į gyvenimą. Procesas buvo sunkus: pasiruošimas, gamyba ir postprodukcija ar pasirodymas prieš pirmuosius filmo žiūrovus, todėl žiūrovų reakcijoa yra labai svarbi. Jei filmas paliečia žmones, o tokių buvo, kūrėjams tai didžiausias įvertinimas. Dėl to verta iškęsti visus sunkumus“, – premjera džiaugėsi režisierė.

D.Šarutytė sak4, kad sunku savo filmą vertinti objektyviai: „Dar nesu atsitraukusi nuo kūrybos proceso, kad galėčiau suprasti, ar filme poveikį turi tai, kas norėjau, kad turėtų.“ 

Talino kino festivalyje „Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ sulaukė didelio publikos susidomėjimo. Po seanso įspūdžiais dalijosi žiūrovai iš įvairių pasaulio vietų.

„Rodos, mano apsinuoginimas skatina ir kitų žmonių atvirumą. Viena žiūrovė iš Pietų Amerikos džiaugėsi, kad filme kalbame apie mirtį – vienintelį aiškų dalyką, kuris, žinome, mūsų gyvenime tikrai įvyks. Visa kita juk – nežinomybė.

Man svarbu, kad filmas yra artimas ir suprantamas žmonėms, kurie užaugę visiškai kitokioje aplinkoje“, – įspūdžiais dalijosi D.Šarutytė.

Pagrindinio vaidmens atlikėja, niekada anksčiau kine nevaidinusi Agnė Misiūnaitė, festivalyje turėjo galimybę pirmą kartą save išvysti didžiajame ekrane.

„Labai didžiuojuosi Dovile, – sakė ji. – Sunku save vertinti, žinoma, bet maniau, kad bus dar sunkiau. Filmas man labai patiko, mėginau aprėpti visumą, todėl ne tiek daug dėmesio kreipiau į save. Buvo žmonių, kurie pro premjeros sakė, kad filmas – labai jautrus, jie verkė“, – pasakojo pagrindinio vaidmens atlikėja. 

„Ilgo metro filmas apie gyvenimą“ – asmenine patirtimi paremta kelionė. Tai ir raginimas pažvelgti į save kiek atsitraukus, bet neprarandant jautrumo sau ir aplinkai.

Pagrindinę filmo heroję Dovilę po atostogų sukrečia žinia apie tėvo mirtį. Merginai tenka skubiai organizuoti atsisveikinimą. Ji stengiasi, kad kiekvieno atmintyje tėvas išliktų doras žmogus.

Rūpindamasi renginio detalėmis, ji nespėja gedėti ir vis patenka į kuriozines situacijas. Svarbu filme ir pagrindinės herojės santykiui su mama, kurią įkūnija aktorė Nelė Savičenko. 

Filmo premjerą Taline kartu su režisiere ir pagrindine aktore taip pat šventė filmo prodiuserė Uljana Kim, operatorius Eitvydas Doškus, garso režisierius Saulius Urbanavičius, aktorius Lukas Malinauskas ir scenarijaus bendraautoris Titas Laucius.

Trumpametražiai D.Šarutytės filmai „Aš tave žinau“ (2009 m.) ir „Nesiseka šiandien“ (2011 m.) kūrėjai pelnė Sidabrinės gervės apdovanojimus, o 2016 metais sukurtas filmas „8 minutės“ Europos šalių kino forume „Scanorama“ pripažintas geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu.

Kiekviename režisierės filme justi nesumeluota žmogiška patirtis, dėmesys detalėms, neteisiantis žvilgsnis ir subtili, savita kino kalba.

Talino kino festivalis „Juodosios naktys“ vyksta lapkričio 12–28 dienomis. Kvietimas į vieno svarbiausių regione kino renginių konkursinę programą D.Šarutytės filmui garantuoja tarptautinės kino bendruomenės dėmesį ir tolesnę kelionę po pasaulį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.