Unikalus skaitmeninio meno aukcionas: meno kūrinių turinys atspindės jų kainą

Prasideda nauja daugiamečio meno projekto „ART VALUE“ iniciatyva „ART VALUE: Aukcionas“ – nekeičiamais žetonais (angl. Non-fungible token, NFT) grįstas aukcionas, kuriame bus galima įsigyti skaitmeninius meno kūrinius. Pirkėjas galės dalyvauti kūrinių kūrimo procese, taip tapdamas šių bendraautoriumi.

  „ART VALUE“ aukcionas.
  „ART VALUE“ aukcionas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 3:06 PM

Gruodžio 21 d., 2021. Nuo gruodžio 21 d. startuoja unikali „ART VALUE“ projekto iniciatyva – skaitmeninių meno kūrinių aukcionas, leidžiantis pirkėjui tapti kūrinio bendraautoriumi. Šie menininko Vygando Šimbelio, pasaulyje geriau žinomo Das Vegas vardu, meno kūriniai išreiškiami skaičių pavidalu – pasiūlyta kaina tampa kūrinio turiniu, kuris vėliau specialioje platformoje galės būti personalizuojamas pačio pirkėjo ar kūrinį kaip dovaną gavusio asmens.

Ši iniciatyva yra viena pirmųjų kripto meno projektų, paremtų NFT kūrimu, pasaulyje. Esminė projekto idėja yra skatinti žmones permąstyti „meno kaip prekės“ sąvoką. Iniciatyvos dėmesys sutelkiamas į NFT meno pardavimą per blokų grandine (angl. Blockchain) pagrįstą internetinę prekybvietę.

Įsigyti meno kūrinį galima atsiskaitant ne tik įprastu būdu, bet ir „Eterio“ kriptovaliuta – pradinis galimas statymas aukcione yra 500 dolerių. Nors egzistuoja ne vienas kripto ir NFT meno pavyzdys, „ART VALUE“ siūlomas produktas atitikmens pasaulyje neturi.

„Naujos iniciatyvos meno kūrinių autentiškumo sertifikavimui naudojami NFT – unikalus žetonas atspindi meno kūrinio rinkos kainą. Aukcioną laimi didžiausią kainą pasiūlęs asmuo. Tuomet sugeneruojamas NFT žetonas su laimėjusio pasiūlymo kaina.

„ART VALUE“ NFT kūriniai yra būdas investuoti, o meno mylėtojui – ir kolekcionuoti unikalius darbus. Skaičių sigijęs savininkas galės ne tik demonstruoti kūrinį namuose, bet ir matyti jį savo telefono ar kito įrenginio ekrane. Specialiai atrinktus skaičius taip pat paskirsime garsiems menininkams, kurie pagal tą pačią „skaičiai kaip menas“ koncepciją sukurs apčiuopiamus kūrinius“, – sakė Vygandas Šimbelis.

Pats „ART VALUE“ projektas buvo pristatytas prieš 12 metų, tai – daugialypis projektas, apimantis tapybos darbus, meninius performansus, parodas, filmus, instaliacijas bei internetinę platformą „ArtValue.org“, kurioje nuo šiol bus galima įsigyti šio projekto meno kūrinių žetono pavidalu.

„Savo projektą sieti su NFT pradėjome dar 2017 metais, kai išpopuliarėjo kryptovaliutos ir buvo pristatyta blokų grandinės technologija – taip galiausiai ir atsirado šiandien pasiekiami skaitmeniniai „ART VALUE“ produktai, – sakė menininkas. – Projektas tyrinėja meno vertę atsižvelgiant į skaitmeninės nuosavybės bei meno ekonomikos principus. Meno kūrinių kaina tampa kūrinio tema, todėl kiekvienas mūsų parduodamas darbas yra unikalus.“

Pirmoji Das Vegas NFT kūrinių paroda Lietuvoje įvyko 2017 m. gegužės mėnesį, kai kripto menas dar nebuvo gerai žinomas. Jo darbai eksponuoti Europos šiuolaikinio meno bienalėje „Manifesta“, Stambulo, Brazilijos, Barselonos, Atėnų bienalėse ir meno festivaliuose, Švedijoje, Kolumbijoje, JAV, Pietų Korėjoje, JAE, Prancūzijoje, Danijoje bei kitose šalyse.

Apie „ART VALUE“:

„ART VALUE“ yra daugialypis meno projektas, susidedantis iš pasirodymų, parodų, instaliacijų, meno kūrinių, filmų. Naujausioje projekto iniciatyvoje dėmesys sutelkiamas į NFT (angl. Non-fungible token) meno pardavimą, naudojant bloko grandinės (angl. „Blockchain“) technologija pagrįstą internetinę parduotuvę. Menininko Vygando Šimbelio, pasaulyje geriau žinomo Das Vegas vardu, kuruojamas „ART VALUE“ projektas yra vienas pirmųjų kripto meno projektų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.