Kultūros sostinės titulas – proga pasitempti visiems kauniečiams

Kaunas – ant svarbaus įvykio slenksčio. mmiestas taps Europos kultūros sostine. Kompozitorius Gediminas Zujus mano, kad plačiajai visuomenei tai bus impulsas pasitempti, kils naujų idėjų.

Kompozitorius ir prodiuseris G.Zujus mano, kad tapęs Europos kultūros sostine Kaunas praturtės įvairiomis prasmėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kompozitorius ir prodiuseris G.Zujus mano, kad tapęs Europos kultūros sostine Kaunas praturtės įvairiomis prasmėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 2:38 PM

Šiemet Kaunas tampa Europos kultūros sostine. Sausio 22 dieną prie „Žalgirio“ arenos vyks „Kauno – Europos kultūros sostinės“ atidarymo renginys.

Jo programa iki paskutinės akimirkos bus laikoma paslaptimi. Žinoma tik tai, kad šou kuria šimtai kauniečių, Lietuvos ir užsienio atlikėjų.

Šiuolaikinės muzikos, milžiniškų vaizdo projekcijų ir poezijos varžytuvių sintezė pasakos istoriją apie miestą kaip gyvą, nuolat atsinaujinantį stebuklą ir pažadins Mitinį Kauno Žvėrį.

Atidarymo vakaras – ne vienintelis įvykis. Įžanginiai renginiai prasidės jau sausio 19 dieną Kauno rajono pakraščiuose ir artės link Kauno centro, didžiajam atidarymo įvykiui burdami vietos bendruomenes.

Šou išvakarėse Kauno mieste bus atidarytos vienos svarbiausių 2022-ųjų vizualiųjų menų parodų: Williamo Kentridge’o personalinė paroda, paroda „Modernizmas ateičiai 360/365“, dedikuota Kauno ir Europos modernizmo architektūrai, kitų 2022-ųjų kultūros sostinių – Ešo prie Alzeto (Liuksemburgas) ir Novi Sado (Serbija) menininkų parodos.

Šiam išskirtiniam savaitgaliui net keliasdešimt Kauno ir Kauno rajono kultūros įstaigų Kaune kuria specialią programą, kurioje numatyti koncertai, šokio pasirodymai ir spektakliai, ekskursijos ir kūrybinės dirbtuvės.

Per metus Kaune ir Kauno rajone vyks apie 40 festivalių, daugiau nei 60 parodų, per 250 scenos meno renginių, iš jų daugiau nei 50 premjerų ir per 250 koncertų.

Pasiruošimas prasidėjo dar 2017-aisiais, į įvairius renginius bei veiklas jau buvo įtraukti ir įvairių sričių profesionalai, ir bendruomenių nariai.

Nemažą jų pulką savo namuose Šančiuose buvo priėmęs ir įvairius kūrybinius projektus drauge su kaimynais kūrė 62 metų kaunietis kompozitorius, prodiuseris G.Zujus.

Kūrėjas įsitikinęs, kad net jei žmonės su kultūra ir nesusiję, jiems pasinėrus į labai įvairiapusę Europos kultūros sostinės programą vėliau mieste kils nelauktų idėjų ir kūrybinių sprendimų.

– Ar tai, kad Kaunas taps Europos kultūros sostine, svarbus įvykis ir kodėl tai svarbu? Kokią žinią, jūsų nuomone, Kaunas apie save turi galimybę pranešti Europai, kuo pasirodyti išskirtinis? – „Laikinoji sostinė“ paklausė G.Zujaus.

– Be abejonės, tai neeilinė galimybė realizuoti ir pristatyti gal ilgai puoselėtus nestandartinius projektus, o gal kaip tik sugeneruoti visiškai naujas ir netikėtas idėjas, kurias įgyvendinti tik ir galima pasitelkiant bendruomenes ar bendraminčius iš Ešo prie Alzeto ir Novi Sado.

Jau vien tai miestams-sostinėms leidžia pasirodyti išskirtiniams.

Bet, manau, Kaunas, turėdamas tokią turtingą kultūrinę praeitį, išugdęs Lietuvai ir pasauliui tiek talentingų kūrėjų, galės pranešti Europai apie save kaip apie didžiulį kūrybinį potencialą turintį miestą.

– Komanda ruoštis šiam įvykiui pradėjo jau prieš kelerius metus, daug renginių buvo skirta bendruomenėms, seniūnijoms. Jūs pats savo namuose Šančiuose priėmėte įvairių veiklų dalyvius. Kodėl? Ar tai, kad į Europos kultūros sostinės veiklą bandyta įtraukti su kultūra visai nesusijusius žmones, buvo teisingas sprendimas, ar jis pasiteisino?

– Pirmiausia tokia veikla aktyvius, kūrybiniame procese norinčius dalyvauti žmones ir susieja su kultūra, o vėliau tai grįžta nelauktomis idėjomis, kūrybiniais sprendimais.

Už tai, kad mano namuose susitinka įvairūs aktyvūs, kūrybingi žmonės, ir tai vyksta jau daug kartų, kad mano namus pasirenka bendruomenės savo susitikimams, kad kyla naujų sumanymų, idėjų, net sukuriami nauji kultūros projektai, esu jiems labai dėkingas, tai stimuliuoja ir mano paties užmanymus, palaiko entuziazmą.

– Programoje numatyta pristatyti nemažai modernaus meno atstovų, performansų. Ar plačiajai visuomenei tai bus suprantama, o gal Europos kultūros sostinės titulas kaip tik ir yra galimybė pristatyti tokius projektus, kurie domina tik mažesnę visuomenės dalį?

– Plačiajai visuomenei bus impulsiukas pasitempti, o mažesnė visuomenės dalis gal taps didesnė. Bet, manau, projektų bus įvairių, apimsiančių platų lūkesčių spektrą.

– Kokia miestui ir gyventojams bus nauda per tuos metus, kol Kaunas bus Europos kultūros sostinė? Ar tai gali būti naudinga ir ateityje?

– Na, čia reikėtų atskiros studijos, keliais sakiniais neatsakysi.

Jau vien perskaičius programą aišku, kiek praturtės miestas naujomis erdvėmis ir kultūriniais akcentais, koncertais ir vizualiųjų menų projektais, bendruomenių programomis ir istorine linija. Programa plati ir jos pristatymas jau vyksta, tereikia ja pasidomėti.

– Ar tai, kad koronaviruso pandemija vis dar nesibaigė, bet vyks įvairūs renginiai ir atvyks daug svečių, negali kelti grėsmės, kad daug žmonių gali užsikrėsti šiuo virusu, o gal kaip tik tokie renginiai bus atgaiva po buvusių karantinų?

– Manau, yra specialistai, kurie stebi ir valdo pandeminę situaciją.

Nedrįsčiau prognozuoti, ar tai bus atgaiva, bet tikiu, kad bus imtasi visų reikiamų saugos priemonių, kad ta atgaiva galėtų džiaugtis kuo daugiau žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.