Studentė tapo miesto durininke – svečius vedžios Kauno laiptais

Nemažai užsieniečių prisipažįsta, kad apie Kauną nieko nežino. Tai pastebėjusi studentė nusprendė, kad svečiams galėtų padėti pažinti Europos kultūros sostinę, ir todėl tapo miesto durininke.

Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiakursė studentė S.Jakaitė svečiams norėtų parodyti Kauko bei kitus miesto laiptus ir apie juos papasakoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-01-10 16:37, atnaujinta 2022-01-10 21:23

Artėjant sausio 22-ajai, kai įvyks oficialus Kauno – Europos kultūros sostinės atidarymo renginys, „Kaunas – 2022“ komanda pristato vis daugiau įdomių sumanymų. Vienas jų – svetingumo programa „Patirk Kauną“.

Šios programos kuratorė Marija Pulokaitė pasakojo, kad svečiams geriau pažinti Kauną padės įvairių sričių profesionalai – kultūros šoferiai, kuriais taps menininkai, architektūros ekspertai, fotografai, kultūros lauko ir net gastronomijos žinovai. Jie rengs ekskursijas po įvairias miesto vietas ir keliauti kvies automobiliais. Ši paslauga bus mokama.

Sutelktas ir pulkas savanorių, kurie simboliškai tituluojami konsjeržais. Išvertus iš prancūzų kalbos – durininkai, raktininkai. Tai jauni kauniečiai, pasiruošę pademonstruoti svetingumą, pavedžioti po žemėlapiuose nepažymėtas mėgstamas savo vietas ar ypatingiausius objektus, žinoma, ir pakonsultuoti apie „Kaunas 2022“ programą. Visi konsjeržai dirbs nemokamai.

Viena tokių savanorių, kuri pasirengusi svečiams pristatyti Kauną ir detaliau papasakoti apie Kauno laiptus, – Vytauto Didžiojo universiteto tarptautinės politikos mokslų trečiakursė 20-metė Simona Jakaitė.

Mergina jau ir iki šiol padėdavo iš užsienio į Kauną studijuoti atvykusiems jaunuoliams geriau pažinti miestą ir pasijusti jame ne svetimiems.

– Kodėl prisijungėte prie „Kaunas 2022“ komandos ir ryžotės tapti konsjerže? – „Laikinoji sostinė“ paklausė S.Jakaitės.

– 2017 metais, kai dar tik buvo prabilta apie tai, kad Kaunas sieks tapti Europos kultūros sostine, pagalvojau, kad tai būtų šaunu. Miestui ir miestiečiams reikia visus vienijančio projekto, kuris padėtų paskleisti žinią apie Kauno kultūrinę patirtį.

Po dvejų metų tapau komandos „Kaunas 2022“ savanore ir trejus metus savanoriavau organizuojant „Fluxus“ festivalį, kurio metu fantastiškiausiais kostiumais apsirengę žmonės pėsčiomis kopia į Parodos kalną. Taip pat pavyko padirbėti ir organizuojant Istorijų festivalį, kituose renginiuose.

Esu gimusi ir užaugusi Kaune, myliu savo miestą, nes tai mano namai. Kai buvo sumanyta parengti svetingumo programą „Patirk Kauną“, nusprendžiau, kad galiu miestą pristatyti svečiams. Visi programos savanoriai buvome mokomi, kaip vesti ekskursijas, bet patys turėjome pasirinkti temas, kurios kiekvienam konsjeržui yra artimiausios.

Gyvenu Žaliakalnyje ir kasdien į paskaitas miesto centre ir atgal keliauju laiptais. Tai saviti, įdomūs objektai, kuriuos supa graži aplinka, todėl juos noriu parodyti ir kitiems.

– Kokius laiptus išskirtumėte ir kaip juos vertinate, ar jie prižiūrimi, o kur reikėtų remonto?

– Gražiausi yra istoriniai tarpukariu statyti Kauko laiptai, jie bei jų aplinka neseniai atnaujinti. Man patinka ir Aušros laiptai, kurie įrengti Prisikėlimo bazilikos papėdėje ir veda Aušros taku į V.Putvinskio gatvę. Jų būklė prastoka, bet laiptai apšviesti, valomi.

Patinka ir Saulės laiptai, vedantys iš Žaliakalnio į V.Putvinskio gatvę ties Vienybės aikšte. Jie zigzago formos, įdomūs, tik laiptus supančias sienas reikėtų nušveisti, nes jos aprašinėtos.

Žavi ir architekto Edmundo Fryko tarpukariu suprojektuoti ir įrengti laiptai, vedantys iš E.Fryko gatvės į netoli Autobusų stoties esančią Bažnyčios gatvę. Šių laiptų papėdėje dar tarpukariu buvo įrengta sargo būdelė. Ant jos tupi pelėdos skulptūra. Pelėda, kaip ir sargas, naktimis nemiega, saugo praeivius. Šią skulptūrą E.Frykui tarpukariu padovanojo jos autorius skulptorius Vincas Grybas. Smagu, kad ir mūrinė būdelė, ir pelėda tebesaugo praeivius iki šiol.

Manau, kad su laiptais susijusi ekskursija yra ne tik galimybė pažinti miesto dabartį ir praeitį, bet ir nebloga treniruotė.

– Kokias dar netradicines Kauno vietas norėtumėte parodyti svečiams?

– Į Kauną studijuoti atvykstantiems studentams padedu geriau pažinti miestą. Juk iš pradžių jie nežino nei kur apsipirkti, nei kur pramogauti ar kaip paprasčiau patekti į vieną ar kitą miesto vietą.

Pažintis su kiekvienu miestu prasideda nuo jo centro. Todėl mielai parodau, pro kokias tarpuvartes galima keliauti norint sutrumpinti kelią ir patekti, pavyzdžiui, į Senamiestį ar Savanorių prospektą. Tokių tarpuvarčių yra daug ir užsieniečiai nustemba, kad jos pereinamos, nes mano, jog tai paprasčiausi uždari kiemai. Kai svečiai pažįsta miestą taip, kaip vietiniai gyventojai, pasijunta nesvetimi.

Taip pat visi žavisi Nemuno ir Neries santaka. Vasarą, kai medžiai sužaliuoja, atrodo, kad Kaunas yra miestas po lapais – glūdi žalioje paūksmėje. Dar vienas objektas – Ąžuolynas. Negalima praeiti ir pro Laisvės alėjoje esančią spurginę. Patariu pasivaikščioti po fortus.

– O kokių objektų ar vietų rodyti nenorėtumėte, kas miestui nedaro garbės?

– Nenorėčiau svečių vesti ten, kur vyksta statybos. Kad miestas tvarkosi – puiku, bet praeiviams statybos kelia nepatogumų. Kai buvo pradėta remontuoti ir iškasinėta pagrindinė Senamiesčio – Vilniaus – gatvė, reikėjo rinktis aplinkinius kelius.

Taip pat Senamiestyje ir centre dar yra apleistų pastatų, kurių rodyti svečiams nesinorėtų. Pavyzdžiui, svajoju, kad pagaliau nebeliktų centre stovinčio apleisto „Britanikos“ viešbučio ir vietoj jo atsirastų naujas įdomus pastatas.

– Jūs bendraujate su svečiais iš užsienio. Ar jie pasakoja, ko tikisi apsilankę mūsų mieste, ką žino apie Kauną?

– Anksčiau daugelis atvykdavusių studijuoti į Kauną ir Lietuvą prisipažindavo, kad studijas pas mus rinkosi ieškodami nuotykių, nes visai nežinodavo, kas yra Lietuva ir Kaunas, manė, kad mes labiau slaviškos kultūros atstovai. Dabar mus prie slavų priskiriančių mažiau, bet apie mūsų šalį ir Kauną vis dar žino per mažai.

Kai pabūna ilgiau, džiaugiasi, kad atrado nedidelę, bet gražią šalį su sava istorija ir kultūra. Manau, tai, kad būsime Europos kultūros sostinė, yra dar viena galimybė daugiau papasakoti apie save.

Taip pat labai džiaugiuosi, kad ir patys kauniečiai jau suvokia šio įvykio svarbą. Kai 2017 metais buvo pradėta svajoti apie šį įvykį, daugelis klausinėjo, kas tai per dalykas, kam jo reikia. Dabar daugelis žino ir tuo džiaugiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.