Rodys filmus, kurie neprailgsta, ir Venecijos kino festivalio laureato kūrinius

Sausio 12-ąją prasideda Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis, kuris žiūrovus kvies paminėti istorinį lietuvių kino įvykį – praėjusiais metais laimėtą Venecijos kino festivalio apdovanojimą.

Lauryno Bareišos trumpo metro filme „Kupranugaris“ – neįprasta istorija.<br>Filmo kadras.
Lauryno Bareišos trumpo metro filme „Kupranugaris“ – neįprasta istorija.<br>Filmo kadras.
Režisierius Laurynas Bareiša su juoduoju Venecijos kino festivalio liūtu.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Režisierius Laurynas Bareiša su juoduoju Venecijos kino festivalio liūtu.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 9:31 AM

Režisierius Laurynas Bareiša Venecijoje buvo pagerbtas už ilgo metražo juostą „Piligrimai“, o iki tol kūrėjas žiūrovus džiugino savo trumpaisiais filmais, kuriuos galima pamatyti specialioje Vilniaus trumpųjų filmų festivalio programoje.

„L.Bareišos debiutinio ilgametražio filmo „Piligrimai“ sėkmė – apdovanojimas Venecijos kino festivalio „Horizontų“ programoje už geriausią filmą – patenka tarp svarbiausių lietuviško kino laimėjimų.

Prestižinio kino festivalio prizas yra didelis įvertinimas filmo komandai, įrašantis jos narių pavardes į kino istoriją, pritraukiantis tolesnę kūrybinę kelionę akylai seksiančių kino kritikų ir žurnalistų dėmesį ir atveriantis naujų profesinių galimybių“, – sakė kino kritikė, viena Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio programos sudarytojų Monika Gimbutaitė.

Tiesa, trumpo metro filmų žiūrovai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje L.Bareišos pavardę žino jau seniai, mat jis turi unikalų braižą. Pradėjus žiūrėti jo trumpo metro filmą gali pasirodyti, kad viskas labai paprasta, tačiau režisierius žiūrovus visai nejučia atveda prie giliai įsišaknijusių ir sudėtingų konfliktų, įtampų, lūžių.

Kritikės manymu, įsiklausymas į savo balsą, nemėginant imituoti kitų režisierių, sekti tradicinėmis dramaturginėmis struktūromis ar vaikytis populiarių temų, prisidėjo prie pelnytos tarptautinės režisieriaus sėkmės.

L.Bareišai skirtą programą atidarys filmas „Dembava“. Du broliai praėjusią naktį pagrobė ir išprievartavo merginą. Atėjus rytui jie nebežino, ką daryti, – suka ratus aplink savo gimtąjį miestą, lanko pažįstamas vietas ir po truputį grimzta į tamsą, iš kurios negalės ištrūkti. Vakare broliai randa sveiku protu nesuvokiamą išeitį.

Trumpajame filme „Kupranugaris“ zoologijos sode nugaišta kupranugaris. Gyvūną aptvare suradę du zoologijos sodo prižiūrėtojai Paulius ir Indrė nori jį tinkamai palaidoti. Vis dėlto paaiškėja, kad tai kur kas sunkesnė užduotis, nei jie įsivaizdavo.

Kitame L.Bareišos kūrinyje „Pirtis“ grupė paauglių vienai nakčiai išsinuomoja sodybą – planuoja čia surengti vakarėlį. Iš pirmo žvilgsnio viskas vyksta kaip įprastai: jie geria, šoka, vemia, rūko, aiškinasi santykius, kol galiausiai paryčiais išsiskirsto namo. Ryte patalpų sutvarkyti atėję šeimininkai pirtyje randa ką tik pabudusią Indrę, ji ieško ištrūkusios savo suplėšytų kelnių sagos.

Filmas „Kaukazas“ pasakoja apie užsienyje gyvenančią Teklę – kartu su devynmete dukra Ema ji grįžta į gimtąją Karmėlavą aplankyti mamos Dalios. Išėjusi pavedžioti šuns Ema kurį laiką negrįžta.

Dalia įsitikinusi, kad anūkei kas nors galėjo nutikti, todėl nedelsdama pradeda jos paiešką.

Tiesos paieškas pratęs ir L.Bareišai skirtą programą užbaigs jo filmas „Atkūrimas“. Jame ikiteisminio tyrimo pareigūnė vadovauja parodymų patikrinimui nusikaltimo vietoje, o kaltinamasis pateikia savo įvykių versiją. („Sostinė“)

Sausio 12–18 d. Lietuvos kino teatruose ir namų kino platformose vyksiantis Vilniaus trumpųjų filmų festivalis pasiūlys meilės istorijų, komedijų, animacijos vaikams ir kvapą gniaužiančių filmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.