Europą apkeliavo Lietuvoje

Jonavos rajonas išskirtinis tuo, kad čia yra kaimai, pavadinti Europos šalies – Šveicarijos ir miestų – Paryžiaus, Londono bei Venecijos vardais. Jie vilioja smalsuolius. Ar tuo sugebėjo pasinaudoti turizmo organizatoriai?

Londonas – kaimas miško kirtavietėje, netoli Neries, jame yra tik kelios sodybos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Londonas – kaimas miško kirtavietėje, netoli Neries, jame yra tik kelios sodybos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2022, 4:38 PM

Jonavos turizmo informacijos centro (TIC) vadovė Vijolė Šadauskienė pasakojo, kad išskirtinius kaimų pavadinimus sugalvojo prieš kelis šimtus metų juos valdę dvarininkai. Dabar vieniems jie sukelia šypseną, kitus priverčia bent akimirką pasvajoti.

Šveicarija – tai labai gražus gamtos apsuptyje įkurtas kaimas, esantis vos keli kilometrai nuo Jonavos. Gražaus miško pašonėje prie tyvuliuojančio tvenkinio įsikūrusiame kaime galima pajusti Šveicarijos dvasią.

Paryžius – mažas kaimelis ant Neries kranto. Čia galima pamatyti išlikusius Varpių akmens amžiaus stovyklos pėdsakus. Netoli yra ir unikalus miškas su medžiais neapaugusiu smėlynu.

Londonas – kaimas miško kirtavietėje, netoli Neries, kurią vietiniai londoniečiai vadina Temze. Londone yra tik kelios sodybos. Važiuojant link kaimo kelyje Jonava–Kaunas įrengtas kelrodis, žymintis abiejų – lietuviškojo ir britiškojo Londonų kryptis.

Venecija – taip pat kelių sodybų kaimas ant Neries upės kranto, netoli Ruklos gyvenvietės. Sakoma, jog ir pavadinimas galėjo kilti dėl to, kad šią vietą dažnai apsemdavo pavasariniai potvyniai.

V.Šadauskienė sakė, kad šiuos kaimus turistai dažniausiai lanko savarankiškai. Visi nori pasidaryti įspūdingų nuotraukų prie jų pavadinimų. Pernai TIC atstovai organizavo žygį po šiuos kaimus.

„Taip pat pavasarį išleidome atvirukų seriją. Juose buvo įamžinta 15 Jonavos miesto ir rajono objektų ar vietovių. Atvykę į TIC lankytojai juos galėjo siųsti nemokamai.

Vieni siuntė patys sau, kiti – į užsienį, Londone ar Paryžiuje gyvenantiems draugams ar giminėms. Pastebėjome, kad būtent atvirukai su šių kaimų pavadinimais buvo populiariausi. Jų išgraibstyta apie 700“, – pasakojo Jonavos TIC vadovė.

Karantino metu Jonavos rajone lankėsi ir vienos Lenkijos televizijos laidų kūrėjai. Jie filmavo laidą, kurioje pasakojo, kad per kelias valandas galima aplankyti net keturis Europos kampelius.

„Mes suprantame, kad turime išskirtinius objektus. Jais norėtume pasinaudoti labiau.

Drauge su Jonavos rajono savivaldybės atstovais sukame galvą, kaip tai padaryti, gal įkurdinti kokių nors skulptūrų ar sugalvoti žaidimą, kuris labiau garsintų lietuviškuosius Šveicariją, Londoną, Paryžių ir Veneciją“, – svarstė V.Šadauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.