Į kino ekranus sugrįžusios kino žvaigždės gyvenimas – vertas filmo

Sakoma, kad su juo sunku dirbti ir jis pernelyg arogantiškas. Tačiau nepaisant visko, aktorius Joaquinas Phoenixas yra viena ryškiausių šių dienų kino žvaigždžių, neatitinkančių jokių Holivudo klišių.

 J.Phoenixas juostoje „Drąsiau drąsiau“.
 J.Phoenixas juostoje „Drąsiau drąsiau“.
 J.Phoenixas (dešinėje) su M.Millsu.
 J.Phoenixas (dešinėje) su M.Millsu.
  J.Phoenixas filme „Tavęs čia niekada nebuvo“.
  J.Phoenixas filme „Tavęs čia niekada nebuvo“.
J.Phoenixas filme „Nesijaudink, jis toli nenueis“.
J.Phoenixas filme „Nesijaudink, jis toli nenueis“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 12:29 PM

Jam nuoširdžiai rūpi gyvūnai ir ekologija, su partnere aktore Rooney Mara jis vengia viešumos, o labiausiai nemėgsta atsakinėti į žurnalistų klausimus.

Po kritikus ir žiūrovus pavergusio pasirodymo Toddo Phillipso filme „Džokeris“ (2019) J. Phoenixas pirmą kartą sugrįžo į didžiuosius ekranus visiškai kitokiame vaidmenyje Mike’o Millso juostoje „Drąsiau drąsiau“ („C’mon C’mon“, 2021), kuri šiuo metu rodoma kino teatruose. Kas yra ši kino žvaigždė?

Sektos ženklu pažymėta vaikystė

J.Phoenixo vaikystės tikrai negalėtume vadinti įprasta. Po brolio Riverio ir sesers Rain gimimo tėvai prisijungė prie religinio kulto „Dievo vaikai“ ir kaip misionieriai keliavo po Pietų Ameriką ir Puerto Riką. Ten jiems ir gimė Joaquinas ir jo jaunesnioji sesuo Liberty.

Visgi tėvai greitai paliko sektą dėl iškreiptų seksualinės praktikos taisyklių. Aktoriaus motina dirbo NBC televizijoje ir bendravo su agentais, kurie padėjo vaikams rasti darbo pramogų industrijoje. Phoenixas kartu su vyresniuoju broliu Riveriu pasirodė mažuose vaidmenyse televizijos serialuose. Brolio karjerai įsisukus, aktorius kurį laiką buvo įsižadėjęs vaidybos.

Neblėstanti meilė broliui

Staigi brolio Riverio mirtis, jam sulaukus vos 23-ęjų, J.Phoenixą vėl sugrąžino į kino aikštelę. Riveris buvo nuolatinis Joaquino palydovas ir visada tikėjo savo broliu. Tai jis paskatino jaunėlį susigrąžinti savo vardą, kurį šis karjeros pradžioje buvo pasikeitęs į Leafą.

Kai Riveris jau buvo vienas labiausiai atpažįstamų veidų kine, kartą jis pasakė broliui: „Tu būsi aktorius ir žymiai garsesnis nei aš“. Tuomet Joaquinas nesuprato brolio, bet dabar, karjeros zenite, J.Phoenixas už viską dėkoja jį palaikančiai šeimai ir Riveriui, kuris namo nešdavo VHS filmų kasetes ir liepdavo broliui jas žiūrėti.

„Tu vėl pradėsi vaidinti. Štai ką privalai daryti“. Jis manęs neprašė, bet reikalavo, ir už tai esu jam skolingas. Aktorystė man suteikė nuostabų gyvenimą“, – savo brolį prisiminė aktorius.

J.Phoenixas yra sakęs, kad visi jo vaidmenys yra vienaip ar kitaip susiję su mirusiu broliu, palikusiu gilų įspaudą jo gyvenime. 2020 m. jam ir R.Marai gimė pirmagimis, kurį jie pavadino brolio Riverio garbei.

Veganas beveik visą gyvenimą

Aktorius yra žinomas gyvūnų teisių aktyvistas. Dar vaikystėje jis tapo veganu. Joaquiną, jo brolį ir seseris šokiravo žvejų elgesys su ką tik pagautomis žuvimis, kurias jie trankė į denį, kad prarastų sąmonę. Nuo tada trejų metų berniukas ir jo šeimos nariai nustojo valgyti bet kokius gyvulinės kilmės gaminius.

Būtent šio aktoriaus dėka „Auksinių gaublių“ „Baftos“ ir „Oskarų“ ceremonijose atsirado veganiškas meniu. Kiekvienoje apdovanojimų kalboje jis pasisakydavo prieš žiaurų elgesį su gyvūnais ir gyvulininkystės keliamą taršą. Taip reklamuodamas „Džokerį“ J.Phoenixas net užsitraukė britų ūkininkų nemalonę. Jie kaltino aktorių dėl galimo nuosmukio mėsos prekyboje.

Tačiau tiek jis, tiek jo partnerė viename iš retai duodamų interviu prasitarė neversiantys savo sūnaus būti veganu, nors nuo mažens jam aiškinsią apie mėsos žalą gamtai.

„Žinoma, norėčiau, kad jis būtų veganas. Tačiau savo įsitikinimų nepiršiu sūnui. Toks elgesys nėra teisingas. Bet aš neketinu jam ir įteigti, jog „McDonald“ yra „Happy Meal“ (angl. „Laimingas patiekalas“), nes tame rinkinyje nėra nieko laimingo“, – teigė aktorius.

Filmą įkvėpė tėvystė

J.Phoenixo karjera spalvinga. Vaidmenis jis kūrė Paulo Thomo Andersono, Gus van Santo, Ridley Scotto, Spike Jonze ir kitų žymių režisierių filmuose.

Praėjus dvejiems metams po pasirodymo „Džokeryje“, aktorius naujausioje M.Millso juostoje „Drąsiau drąsiau“ vaidina nepriklausomą radijo žurnalistą, keliaujantį po JAV ir įrašinėjantį vaikų mintis apie šiuolaikinį pasaulį. Jo nerūpestingas viengungio gyvenimas apsiverčia, prisijungu mokyklinio amžiaus sūnėnui.

Šis filmas įkvėptas režisieriaus tėvystės patirties. Filmu jis norėjo atskleisti, ką reiškia būti tėvu ir auginti vaiką. M. Millsas labai norėjo, kad dėdę vaidintų būtent J.Phoenixas, tačiau dėl jo tvarkaraščio nežinojo, ar tai pavyks.

„Mes kalbėjomės apie vaikų auginimą ir gyvenimą. Praleisdamas su Joaquinu vis daugiau laiko, vis stipriau juo žavėjausi, bet visiškai neturėjau įtakos jo galutiniam sprendimui. Jo dėka daug supratau apie savo filmą, tad pagalvojau, kad galbūt jis yra angelas, atsiųstas man padėti“, – pasakojo režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance