Muzika sostinės salėse jau skamba ir be valdžios pagalbos

Kol metai iš metų kuriami didingi nacionalinės koncertų salės ant Tauro kalno planai, privačių investuotojų pastangomis mieste atsirado bent dvi renginiams puikiai tinkančios erdvės.

Anot D.Tarailaitės-Sverdiolienės, jų salės akustiką jau įvertino scenos žvaigždės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anot D.Tarailaitės-Sverdiolienės, jų salės akustiką jau įvertino scenos žvaigždės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gariūnų koncertų salė duris atvėrė po priverstinės vienų metų pertraukos.<br>D.Umbraso nuotr.
Gariūnų koncertų salė duris atvėrė po priverstinės vienų metų pertraukos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-06 12:32, atnaujinta 2022-02-07 12:19

Nacionalinė koncertų salė geriausiu atveju duris, atrodo, atvers tiktai 2026-ųjų pabaigoje. O šį sezoną muzikos mėgėjai jau gali koncertų klausytis „Organum“ salėje Naujamiestyje, veiklą po pertraukos tęsia koncertų salė Gariūnuose.

Žinoma, jas lyginti sunku, tačiau akivaizdu viena: sėkmę lemia ne vien milijonai eurų.

Negana to, koncertų salės „Organum“ įkūrėjai sugebėjo suderinti muzikinę veiklą ir verslą, o koncertų erdvė Gariūnuose gyvuoja iš mecenatų lėšų. Tad „Organum“ lankytojai gali džiaugtis nedidelėmis bilietų kainomis, o Gariūnuose koncertai apskritai nemokami.

Įsikūrė prekybos centre

Netgi nepagalvotum, kad koncertų salę galima įkurti restorano „Carskoje selo“ vietoje.

Taip nutiko Savanorių prospekte esančiame prekybos centre „Helios City“.

Čia 300 kvadratinių metrų erdvėje veikia didžiausia Baltijos šalyse fortepijonų ir pianinų prekybos ekspozicija, kurioje greta pasaulinių gamintojų fortepijonų „Steinway & Sons“, „Yamaha“, „Boesendorfer“, „Petrof“ stovi ir italų meistro klavesinas bei olandiški „Johannus“ vargonai, ir kolekcinis senovinis fortepijonas.

Čia pat – praėjusį rudenį po rekonstrukcijos duris atvėrusi salė, kurioje telpa 200 klausytojų.

Gyvendamas iš komercinės veiklos „Organum“ salonas leidžia sau imtis nekomercinių meno programų ir bilietus publikai parduoda nebrangius – nuo dešimt eurų.

Be to, čia sudarytos komfortiškos sąlygos garso įrašams ir repeticijoms, koncertuojantiems atlikėjams įrengta artistinė ir jauki užkulisių zona, veikia efektyvi vėdinimo sistema.

Nustebina pianistų kėdės

„Organum“ meno vadovė Dalia Tarailaitė-Sverdiolienė minėjo, kad nauja salė pranašesnė ir akustiškai, ir erdvumu, patogiais užkulisiais atlikėjams.

Jos akustiką nuo ankstyvųjų kūrimo stadijų išbandė ir palankiai įvertino scenos žvaigždės Lukas Geniušas ir Asmik Grigorian, bandomąsias repeticijas salėje surengė pianistai Petras Geniušas, Jurgis Karnavičius, Alexanderis Paley.

Anksčiau „Organum“ patalpose veikusios maitinimo įstaigos neliko nė ženklo. Naujoji salė stebina unikaliu dizainu.

 

„Organum“ salės interjero projekto autoriaus architekto Justino Dūdėno pagrindinis akcentas – 150 pianisto kėdučių, išdėstytų virš klausytojų galvų. Poliruoti kėdučių paviršiai blizga kaip veidrodžiai.

Tokia detalė atsirado neatsitiktinai – pianistų rečitaliai yra „Organum“ salės vizitinė kortelė.

Beje, kėdutės – ne tik interjerui papuošti. Jos ant lubų atsirado akustiniais sumetimais.

Kai D.Tarailaitė-Sverdiolienė ir jos sutuoktinis Dainius Sverdiolas įsigijo šias patalpas, čia buvo tik betono lubos, grindys ir sienos.

Žinodama, kad akustikai palankiausia medžiaga – medis, D.Tarailaitė-Sverdiolienė prisiminė sandėlyje užsigulėjusias nepaklausias kietas fortepijono kėdes, o J.Dūdėnas pasiūlė jas sukabinti ant lubų, be to, pravertas, nes po kėdės dangčiu yra erdvė natoms sudėti. Taip garsas sklinda kryptingai.

Pasak D.Tarailaitiės-Sverdiolie- nės, gerą salės akustiką lėmė dar ir palankus lubų aukštis bei jos trapecijos forma.

Rudenį atnaujino veiklą

Nors koncertų salė Gariūnų verslo ir kultūros parke dėl pandemijos neveikė metus, 2021-ųjų rudenį ji paskelbė atnaujinanti veiklą.

Praėjusių metų lapkritį joje pirmąjį koncertą surengė Kasparas Uinskas.

„Aš nežinau kitos tokios salės, kurioje būtų galima išgirsti aukščiausio lygio atlikėjus visiškai nemokamai“, – stebėjosi muzikantas. Šioje salėje per devynerius metus surengta beveik 200 koncertų.

Tiesa, pastarieji metai ne visoms koncertų erdvėms buvo sėkmingi.

Mokesčių naštos neišlaikė „White Piano Hall“.

Statybos darbų pradžia – tik kitais metais

Nacionalinės koncertų salės ant Tauro kalno techninis projektas bus parengtas tik šių metų viduryje. Paskui bus skelbiamas statybos rangovo konkursas, o planuojama statybos darbų pradžia – kitų metų pirmąjį ketvirtį. Darbus geriausiu atveju ketinama baigti tik 2026-ųjų pabaigoje.

Su ispanų architektūros studija „Arquivio Architects“ buvo pasirašyta 7 mln. eurų nacionalinės koncertų salės projektavimo sutartis.

Kol nacionalinė koncertų salė vis planuojama, projekto investicijas teko padidinti bemaž 23 mln. eurų – iki 74 mln. eurų. Meras Remigijus Šimašius tikino, kad tai vis tiek dešimt kartų pigiau, nei tokią salę pastatyti Dubajuje.

Nacionalinės koncertų salės projektas buvo atrinktas 2019 metais paskelbus tarptautinį konkursą.

Konkursas sulaukė didžiulio susidomėjimo visame pasaulyje, jame dalyvavo 305 architektai ir architektų studijos, buvo sulaukta 248 projektų iš 57 šalių.

Projektai buvo pateikiami ne tik brėžinių ir vizualizacijų pavidalu, bet ir modeliais, kuriuos buvo galima įstatyti į didesnį miesto maketą ir pasižiūrėti, kaip pastatas įsikomponuoja jau esančioje aplinkoje.

Konkursą laimėjo Madride įsikūrusi architektų studija „Arquivio Architects“, atstovaujama architekto Danielio Fraile.

Ant Tauro kalno įsikurs daugiafunkcis menų centras su klasikinės muzikos koncertų sale, kurioje tilps 1,7 tūkst. klausytojų, ir mažąja sale, kurioje bus 500 vietų.

Trečia salė skirta kultūriniam gyvenimui – bus rengiamos meninės ekspozicijos, kūrybinės dirbtuvės, pažintinė veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.