Kompozitoriaus Jono Tamulionio dainos mažiesiems sugulė į rinkinius

Pildydamas edukacinę Lietuvos muzikos natų seriją, Lietuvos muzikos informacijos centras išleido dvi kompozitoriaus Jono Tamulionio dainų rinktines chorams „Ruoniuko sala“ ir „Putpelės pyragai“, skirtas patiems mažiausiems bei labiau pažengusiems dainininkams.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 J.Tamulionis.<br> M.Aleksos nuotr.
 J.Tamulionis.<br> M.Aleksos nuotr.
J.Tamulionio dainoms būdingas paprastumas, lietuvių liaudies dainų intonacijos.
J.Tamulionio dainoms būdingas paprastumas, lietuvių liaudies dainų intonacijos.
J.Tamulionio dainoms būdingas paprastumas, lietuvių liaudies dainų intonacijos.
J.Tamulionio dainoms būdingas paprastumas, lietuvių liaudies dainų intonacijos.
Daugiau nuotraukų (4)

LMIC inf.

Feb 7, 2022, 12:15 PM, atnaujinta Feb 7, 2022, 12:16 PM

Rinktines sudarė bei redagavo Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ mokytoja ekspertė Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė ir mokytoja metodininkė Jurgita Dirgėlaitė-Kutavičienė.

Kompozitoriaus J.Tamulionio kūryba vaikams apima platų žanrinį spektrą – nuo vienbalsės dainos iki operos. Jo muzika yra mėgstama tiek atlikėjų, tiek klausytojų.

Pats kompozitorius yra sakęs: „Vaikų pasaulis man niekada nebuvo svetimas. Juk nėra blogai, jei iki pat senatvės širdyje esi šiek tiek vaikiškas? Esu parašęs vaikams apie šimtą kūrinių – ne tik įvairių dainelių ansambliams, chorams, bet ir didelių ciklų.

Rašyti vaikams nėra lengva. Patenki lyg į spąstus: negali nusipiginti atkišdamas vaikams bet ką ir negali jiems rašyti kaip suaugusiesiems.“

Vis dėlto kompozitorius sugeba puikiai balansuoti bei įgyvendinti sau iškeltus tikslus, ką rodo itin gausus dainų vaikams skaičius. Itin intensyviai chorinę muziką vaikams kompozitorius kūrė praeito amžiaus 9-ajame dešimtmetyje.

 „Matyt, viena priežasčių, kodėl tuo metu intensyviai rašiau vaikams, buvo ta, kad tada mano sūnūs buvo maži, be to, dirbau su vaikais Vilniaus moksleivių namuose, 4-ojoje vaikų muzikos mokykloje, keletą kartų teko būti „Dainų dainelės“ žiuri nariu“, – pasakojo J.Tamulionis.

Patrauklumą sukuria ir dainų tekstai, kuriuos kompozitorius dažniausiai imdavo iš jau išleistų rinkinių: „Stengdavausi, kad muzika kaip galima tiksliau atitiktų tekstus, jų sukurtą nuotaiką.“

Tiesa, daugelis dainų, jei ir buvo išleistos anksčiau, yra išsibarsčiusios bendruose įvairių autorių rinkiniuose vaikų chorams. Tad leidinių sudarytojoms kilo tikrai nemenkas uždavinys svarstant, kurias iš jų atrinkti būsimoms rinktinėms.

Apsibrėžus konkrečią leidinio puslapių apimtį bei pergalvojus praktinę patirtį, uždavinys buvo įveiktas. Visas rinktinių dainas taip pat peržiūrėjo bei pakoregavo kompozitorius.

Rinktinei „Ruoniuko sala“, atsižvelgdamos į muzikinės medžiagos sudėtingumą, balsų diapazoną, sudarytojos J. Dirgėlaitė-Kutavičienė ir A. Steponavičiūtė Zupkauskienė atrinko aštuoniolika 1980–1995 metais sukurtų kompozicijų.

Čia sudėtos vienuolika dainų pagal lietuvių poetų tekstus ir septynios dainos pagal liaudies tekstus. Dalis dainų publikuojamos pirmą kartą – tai ciklas „Vaikų dainos“, „Joja joja dziedukas“, „Čerbaba čerbaba“, „Kic kic Kamajuos“.

Dainos, skirtos mažylių ir pradinių klasių chorams, sudėtos nuo vienbalsių iki sudėtingesnių – dvibalsių, tribalsių dainelių su fortepijono pritarimu ir a cappella.

Rinktinėje „Putpelės pyragai“ – trylika 1980–1993 metais pagal lietuvių poetų tekstus sukurtų kompozicijų. Remdamosi darbo su choru patirtimi ir metodika, dainas sudarytojos sudėjo nuo paprastų dvibalsių iki sudėtingesnių – tribalsių, keturbalsių dainelių su fortepijono pritarimu ir a cappella; viena iš jų – „Ėrelis“ – publikuojama pirmą kartą.

Dainai „Leiskim saulę pailsėti“ vaikai galės patys akompanuoti mediniais pučiamaisiais ar styginiais instrumentais. „Jos padės nuosekliai formuoti ir įtvirtinti dvibalsio ir daugiabalsio dainavimo pradmenis“, – teig sudarytoja J.Dirgėlaitė-Kutavičienė.

„Kompozitoriaus dainos pasižymi paprastumu, ryškiu charakteriu, čia gausu lietuvių liaudies dainų intonacijų. Štai kodėl jos taip mėgstamos vaikų chorų“, – sakė sudarytoja Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė.

„Tikimės, jos bus naudingos tiek muzikos, tiek bendrojo lavinimo mokyklų chorams, puoselėjant lietuvių kompozitorių chorinę muziką.“

Natų leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, o įsigyti jas galima e. parduotuvėje musiclithuania.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.