Teatralizuotos signatarų eitynės tęsia kelionę po Lietuvą

Norite asmenukės su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signatarais?  Vasario 16-ąją atvykite stebėti teatralizuotų eitynių, kurios šiemet vyks net trijuose miestuose – Kėdainiuose Vievyje ir Vilniuje. 

Nepriklausomybės aktą pasirašę signatarai nusifotografavo Gedimino prospekte anuomet įsikūrusioje A.Jurašaitytės fotoateljė.
Nepriklausomybės aktą pasirašę signatarai nusifotografavo Gedimino prospekte anuomet įsikūrusioje A.Jurašaitytės fotoateljė.
Vienoje nuotraukų įsiamžino ir Vilniaus gatvių legenda vadinta Rožytė.
Vienoje nuotraukų įsiamžino ir Vilniaus gatvių legenda vadinta Rožytė.
Signatarai prie Trakų pilies.
Signatarai prie Trakų pilies.
Projekto „Signatarai eina fotografuotis“ kūrėjams Prezidentūroje buvo iškilmingai įteikta Lietuvos valstybės trispalvė.
Projekto „Signatarai eina fotografuotis“ kūrėjams Prezidentūroje buvo iškilmingai įteikta Lietuvos valstybės trispalvė.
Performansą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, režisavo gatvės teatro spektaklių kūrėjas, operos teatro režisierius iš Ispanijos A.Schvarzsteinas.
Performansą, skirtą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, režisavo gatvės teatro spektaklių kūrėjas, operos teatro režisierius iš Ispanijos A.Schvarzsteinas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-02-11 16:05

Penktus metus rengiamas performansasSignatarai eina fotografuotis“ į istorinę tikrovę kviečia pažvelgti be perdėto iškilmingumo, pasitelkiant demokratiškiausią meno formą – gatvės teatrą.

Šio žanro renginiai Lietuvoje nėra įprasti. Čia svarbiausias veikėjas ir dramaturgas yra žiūrovas, scenografija – aplinka, išraiškos priemonė – improvizacija ir tiesioginis ryšys su žiūrovu. 

Idėja priartinti 1918 m. istoriją prie šiuolaikinio žmogaus kilo Lietuvos nacionalinio muziejaus vyriausiajam dailininkui Eimantui Ludavičiui ir šokėjai bei choreografei Jūratei Širvytei-Rukštelei.

Kūrėjai atsispyrė nuo akimirkos, kai nepriklausomybės aktą pasirašę signatarai traukia fotografuotis chrestomatinei nuotraukai Gedimino prospekte anuomet įsikūrusioje Aleksandros Jurašaitytės fotoateljė. 

Dėmesį kaustančiai procesijai vadovauti pakviestas cirko ir gatvės teatro spektaklių kūrėjas, operos teatro režisierius iš Ispanijos Adrianas Schvarzsteinas. Kostiumus „signatarams“ ruošia dailininkė Daiva Petrulytė, pelniusi tarptautinį pripažinimą po darbo seriale „Černobylis“. 

Eitynėse kasmet dalyvauja sceninės patirties turintys kūrybingi savanoriai – aktoriai, šokėjai, vaidybos studentai. Nors kūrėjai pabrėžia, kad konkrečių asmenybių nekuria ir nevaizduoja, vienam nuolatinių projekto dalyvių – aktoriui Gintautui Saunoriui – „prilipo“ tautos patriarcho Jono Basanavičiaus vardas.

Pasak menininko, projektas išskirtinis tuo, kad jame ne kalbos, o veiksmas, mintis ragina žiūrintįjį spėti, kokią Lietuvą mato tarytum iš anų laikų nužengę signatarai. Performansas įprasmina istorinės atminties perteikimą naujoms kartoms ir primena, kokie svarbūs tautai yra susitelkimas ir vienybė.

Gatvės teatro projektas „Signatarai eina fotografuotis“ pirmą kartą buvo pristatytas 2018 m vasario 16 d., minint Lietuvos nepriklausomybės 100-ąsias metines.

Režisierius jautriai prisimena pirmojo pasirodymo sėkmę, žmonių nuostabą, jų norą nusifotografuoti su „signatarais“. Vienoje nuotraukų įsiamžino ir Vilniaus gatvių legenda vadinta Rožytė.

2019 metais prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoje akcijoje „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ projektas buvo išrinktas tarp geriausių iniciatyvų, kūrėjams Prezidentūroje iškilmingai įteikta Lietuvos valstybės trispalvė.

2020-aisiais „signatarai“ pradėjo savo kelionę per Lietuvą – aplankė Trakus, o 2021-aisias, pačiame pandemijos ir karantino įkarštyje, dovanojo žiūrovams tiesioginę šventinių eitynių  transliaciją iš Klaipėdos.

Šiemet projektas, be Vilniaus, aplankys mažąją Lietuvos kultūros sostinę Vievį ir Kėdainių miestą, kuriame „signatarai“ pagerbs krašto muziejų, minintį 100-ąsias įkūrimo metines. 

Paklaustas, koks šių metų projekto pagrindinis akcentas, režisierius A.Schvarzsteinas atsakė  gana netikėtai – moterys.

„Moterų balsavimo teisė Lietuvoje įtvirtinta 1919 metų Steigiamojo Seimo rinkimų įstatyme,  tačiau Valstybės taryboje nebuvo nė vienos moters. Moterys šią situaciją laužė – rinko peticijas, mitingavo, bandė jėgas rinkimuose ir buvo tikras įkvėpimo šaltinis politikams vyrams.

Tokių visuomenės veikėjų  kaip Magdalenos Galdikienės, Felicijos Bortkevičienės, Emilijos  Gvildienės, Gabrielės Petkevičaitės–Bitės vaidmuo Lietuvos valstybės atkūrimo procese labai ryškus. Ir tai iki šiol mažai žinomas, bet labai įspūdingas moterų Lietuvoje istorijos etapas“, – sakė projekto kūrėja J.Širvytė.

Lietuvos nepriklausomybės aktas – Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje pasirašytas dokumentas, skelbiantis, kad atkuriama Lietuvos valstybė. O kas vyko po to, kai signatarai pasirašė dokumentą, nulėmusį mūsų valstybės likimą? Kaip signatarai reaguotų į šiomis dienomis vykstančius įvykius? Šiuos klausimus kelia projekto „Signatarai eina fotografuotis“ kūrėjai. 

„Pagrindinis mūsų tikslas – atskleisti išskirtinės dienos – vasario 16-osios – džiaugsmą. Tai laiminga diena, kai žmonės labiau atsiveria ir gali jausti, matyti, girdėti ir būti drauge.

Manau, kad bet kokia šventė, kuri veda gyventojus link tapatybės stiprinimo, konstruktyvios ir draugiškos aistros, kuri pripildo mus pasididžiavimo ir emocijų, yra verta būti švenčiama“, – sakė režisierius A.Schvarzsteinas.

Renginio „Signatarai eina fotografuotis“ kūrėjai puoselėja viltį sukurti kasmetę tradiciją, kai  minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną žmonės galėtų išvysti ir kitą – šiltą, estetišką ir šiek tiek provokuojantį Lietuvos nepriklausomybės minėjimo šventės atspalvį.

Performanso pradžia Kėdainiuose – vasario 16 d. 13 val. Didžiosios rinkos aikštėje, Vievyje – 17 val. autobusų stotyje, Vilniuje – 18 val. 30 min. prie Vilniaus Katedros varpinės.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.