Tolerancijos žmogumi išrinkta sesuo Viktorija Voidogaitė, L. Donskio premija skirta Rimantui Vanagui

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos sprendimu 2021 metų Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.

Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.<br>M.Savičiūtės nuotr.
Rimantas Vanagas daugelį metų rašo apie Anykščių istorija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rimantas Vanagas daugelį metų rašo apie Anykščių istorija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.<br>D.Butėnaitės nuotr.
Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.<br>D.Butėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 2:02 PM

Kasmetinė Leonido Donskio premija skirta rašytojui, žurnalistui, vertėjui Rimantui Vanagui.

Anot fondo pranešimo, V. Voidogaitė viena pirmųjų savanoriškai prisidėjo prie pagalbos pabėgėliams, ypač daug dėmesio skirdama vaikams ir jų švietimui.

„Savo pavyzdžiu ji parodė, kad pabėgėliai nėra blogi ar pavojingi žmonės, o esminis barjeras slypi mūsų galvose ir stereotipuose, kuriuos peržengus, atrandi tokius pačius žmones kaip ir mes patys, – teigiama pranešime. – V. Vaidogaitė aiškiai ir nuosekliai pabrėžė savo vertybines nuostatas, jas gynė, o kur reikia – drąsiai kritikavo, kartu siekdama pirmiausiai vertybinio, argumentais grįsto dialogo, kuris mažintų įtampas visuomenėje ir minimizuotų didėjančią radikalizaciją.“

Kasmetinė Leonido Donskio premija šiemet skirta rašytojui, žurnalistui, vertėjui R. Vanagui, daugelį metų sistemingai dirbančiam ties Anykščių istorijomis.

„Jo kūryboje susisieja meilė savo gimtajai vietai ir kraštui bei globalios tendencijos. Jis nuolat liudija, kad nuoširdus gyvenimas savo gimtojoje vietoje nėra prastesnis nei didžiuosiuose pasaulio centruose. Tuo pačiu jis primena atvirumo ir skaudžių patirčių aktualizavimo, atminties gaivinimo svarbą, todėl dalį savo darbų yra paskyręs Anykščių žydų istorijai, vietos lietuvių gyventojų dalyvavimui Holokauste“, – nurodė Sugiharos fondas.

Ir Tolerancijos žmogaus apdovanojimas, ir L. Donskio premija bus įteiktos sekmadienį Vytauto Didžiojo universiteto Didžioje auloje Kaune.

V. Voidogaitei bus įteiktas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtas atminimo medalis ir diplomas, R. Vanagui – diplomas ir 1000 eurų premija. Šiemet abiem laureatams taip pat bus padovanoti Grigorijaus Kanovičiaus raštų rinkiniai.

Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė tradicija, pirmasis apdovanojimas įteiktas 2001 metais.

Šis apdovanojimas skiriamas asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

L. Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat – už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, jog lavinimasis ir apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.