Panevėžyje dirbantys aktoriai iš Ukrainos prašo pagalbos savo šaliai

„Teatro spektaklis negali tęstis iki begalybės, anksčiau ar vėliau uždanga nusileis“, – tokiais žodžiais Panevėžio lėlių vežimo teatro vadovas Antanas Markuckis bando paguosti savo teatro aktorius. Esą – koks karas bebūtų baisus, anksčiau ar vėliau jis baigsis. Šiame teatre vaidina 7 iš Ukrainos atvykę aktoriai ir spektaklius kuria du dailininkai.

Panevėžyje įsikūrusios lėlininkės Darja Lysohor ir Marija Patokova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Panevėžyje įsikūrusios lėlininkės Darja Lysohor ir Marija Patokova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Panevėžyje įsikūrusios lėlininkės Darja Lysohor ir Marija Patokova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Panevėžyje įsikūrusios lėlininkės Darja Lysohor ir Marija Patokova.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šiuos atminimo ženklus su prašymu padėti aktoriai iš Ukrainos dalins panevėžiečiams.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Šiuos atminimo ženklus su prašymu padėti aktoriai iš Ukrainos dalins panevėžiečiams.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 11:05 AM, atnaujinta Feb 27, 2022, 11:07 AM

A.Markuckis atvirai pasakojo, kad šiomis dienomis jaučiasi nejaukiai: jis niekuo negali padėti savo besiblaškantiems aktoriams. Iškankinti nemigos jie kiauras paras kalbasi telefonu su Ukrainoje kažkur rūsiuose tūnančiais savo tėvais, broliais, seserimis ir verkia.

Vienintelė viltis – kad nugalės ukrainiečių aktorių profesionalumas, jie sugebės susikaupti ir vaidinti spektakliuose, kurie yra jau paskelbti.

Tačiau sekmadienį Užgavėnės. Panevėžio lėlių vežimo teatre dirbantys aktoriai iš Ukrainos greičiausiai sunkiai sugebės linksminti vaikus.

Savaitgalį pjaustė žetonus

Šeštadienį Panevėžyje dirbantys aktoriai iš Ukrainos pranešė A.Markuckiui, kad ketina eiti į miesto aikštes ir prašyti pagalbos savo kariaujančiai šaliai.

Ukrainiečiai ragino teatro direktorių pradėti šią savo šalies palaikymo akciją nedelsiant, tačiau jam pavyko paaiškinti, kad norint rengti žmonių susibūrimą viešoje vietoje mūsų šalyje reikia leidimų, tokią tvarką numato įstatymai. Jis pažadėjo pirmadienį tokiu leidimu pasirūpinti.

Todėl savaitgalį Panevėžio lėlių vežimo teatro dirbtuvėse buvo gaminami atminimo ženklai su Ukrainos herbu ir užrašu: „Mums labai reikia jūsų pagalbos“. Jie primena kareivių dėvimus žetonus su jų asmens duomenimis. Juos aktoriai ketina dalinti praeiviams.

Nežino, kaip padėti savo šeimoms „Kaip aš dar galėčiau būti su savo tauta?“, – portalui lrytas.lt sakė aktorius iš Ukrainos Valdislav Mozgovoj (24 m.) vienas iš šios akcijos sumanytojų.

Jis pabrėžė, kad yra dėkingas Lietuvai ir visai Europai už pagalbą jo šaliai, bet to neužtenka.

V.Mozgovoj šeima yra rusų užimtame Konotope, ten vyko žiaurūs mūšiai. „Ukrainiečiai niekada nepasiduoda“, – nusiminęs kartojo jis.

23 metų Darja Lysohor pabrėžė, kad savo akcija ukrainiečiai aktoriai sieks atkreipti Lietuvos valdžios dėmesį, kad Ukrainai reikia padėti.

Kaip? Pirmiausia priimti į Europos Sąjungą! Ji pasirengusi kasdien prašyti pagalbos savo šaliai, kol karas nepasibaigs.

„Mes nežinome, ką daryti. Ukrainoje žudomos mūsų šeimos – o mes nežinome, kaip jiems padėti“, – sakė aktorė.

Daugybę naktų nemigusi Darja sakė, kad jai baisiausia naktį, kai rusų karių apsuptame Nikolajeve, kur yra jos šeima, pradedama šaudyti.

25 metų Marijos Patokovos šeima gyvena Kijeve. Šeštadienį vakare jos 85 metų senelė atsisakė leistis į slėptuvę – tikino, kad labai pavargo. Į slėptuvę nutarė eiti aktorės motina.

M.Patokovos tėvai atsikėlė į Kijevą iš Rusijos. Tai – taip vadinama rusakalbių šeima, kurios, Marijos tikinimu, ukrainiečiai niekad neskriaudė. Net šiomis dienomis, vykstant karui, jos motina slėptuvėje kalba rusiškai ir nesulaukia jokių pastabų iš ukrainiečių. „Rusų kalba ne problema – problema yra Rusijos pagalba rusakalbiams Ukrainos gyventojams“, – sakė ji.

Pakvietė atvykti į Panevėžį

„Man baisu, tikrai negalvojau, kad gali įvykti tokia beprotybė“, – sakė nerandantis paguodos žodžių savo aktoriams Antanas Markuckis.

Prieš ketverius metus jis pasvarstė, kad pavargo nuo aktorių mėgėjų iš gatvės ir paskelbė kad Ukrainos teatro institutų absolventai laukiami jo teatre Panevėžyje.

Vaidinti Panevėžyje pareiškė norą ko ne pusė šimto aktorių iš Ukrainos.

Teatro vadovas prisimena pirmiausia žiūrėjęs, kad jo trupėje vaidintų kuo skirtingesni žmonės.

Nuo to laiko kiekvieną dieną teatre vykta lietuvių kalbos pamokos.

Prasidėjus karui Ukrainoje, A.Markuckis pranešė visiems savo pažįstamiems lėlininkams šioje šalyje, kad jie laukiami Panevėžyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.