Paaiškėjo kino operatorių asociacijos konkurso „Ąžuolas“ nugalėtojai

Jau dešimtmetį rengiami Lietuvos kino operatorių asociacijos (LAC) apdovanojimai „Ąžuolas“ paskelbė 2021 m. laureatus. Apdovanojimai vyko apvaliojo stalo diskusijų formatu, atvėrusiu duris į gana uždarą kino pasaulį ir retai žiūrovams matomus jo užkulisius.

 „Ąžuolo“ ir „Gilės“ statulėlės.
 „Ąžuolo“ ir „Gilės“ statulėlės.
 A.Jančoras.<br> G.Trimako nuotr.
 A.Jančoras.<br> G.Trimako nuotr.
 F.Abrukauskas.<br> G.Trimako nuotr.
 F.Abrukauskas.<br> G.Trimako nuotr.
 M.Lileikytė.<br> G.Trimako nuotr.
 M.Lileikytė.<br> G.Trimako nuotr.
 T.Mikalauskas.<br> G.Trimako nuotr.
 T.Mikalauskas.<br> G.Trimako nuotr.
 R.Joneliūkštis.<br> G.Trimako nuotr.
 R.Joneliūkštis.<br> G.Trimako nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lietuvos kino operatorių asociacija

Feb 28, 2022, 5:07 PM

2021 m. „Gilės“ statulėlė įteikta jaunajai operatorei Meidai Lileikytei už trumpametražį filmą „Aš buvau Maksas“ (rež. Lukas Kacinauskas). Komisija kūrinį įvertino už subtilią filmo idėjos pajautą ir lakonišką kino kalbą. Apdovanojimui buvo taip pat nominuoti jaunieji kino operatoriai Nojus Drąsutis „Paskutinis kartas“ (rež. Rinaldas Tomaševičius) ir Oskaras Abramavičius „Dance“ (rež. Danielius Minkevičius).

2021 m. geriausio metų operatoriaus apdovanojimas „Ąžuolas“ įteiktas LAC nariui Feliksui Abrukauskui už pilnametražį flmą „Sinefilija“ (rež. Algimantas Puipa). Komisija apdovanojimą skyrė už profesinę meistrystę ir kūrybingumą atskleidžiant kino kalbos įvairovę. „Ąžuolui“ buvo taip pat nominuoti kino operatoriai Narvydas Naujalis, LAC („Bėgikė“, rež. Andrius Blaževičius) ir Vytautas Plukas, LAC („Žmonės, kuriuos pažįstam“, rež. Tomas Smulkis).

Operatorių dėkingumo prizas šįmet atiteko ilgamečiui 1-ajam kameros asistentui Rolandui Joneliūkščiui, vienam aktyviausių šios srities specialistų. Šis apdovanojimas teikiamas su operatorių darbu glaudžiai susijusių profesijų atstovams pagerbti.

„Ąžuolo“ statulėle už gyvenimo kūrybinius pasiekimus apdovanotas Lietuvos kino operatorius Aloyzas Jančoras. Šiam Lietuvos kino operatoriui teko dirbti su daugybe kino režisierių, o jo kūrybai būdingi tapybiški ir ekspresyvūs kadrai. A. Jančoras yra nufilmavęs apie 20 teminių kino žurnalų, 40 dokumentinių, vaidybinių kino ir TV filmų.

2021 m. „Ąžuolas“ vertinimo komisiją sudarė komisijos primininkė kino kritikė Rasa Paukštytė, režisierė Dovilė Šarutytė bei LAC nariai kino operatoriai Algimantas Mikutėnas, Audrius Budrys ir Tomas Vilys.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos operatoriaus meno studentai taip pat įteikė prizą – vadinamąją „Cinema sausage“ juostelę, naudojamą filmavimo aikštelėje pagrindinių aktorių stovėjimo pozicijoms pažymėti. Šis studentų įsteigtas prizas atiteko „Cinevera“ projektų vadovui Tadui Mikalauskui.

Konkurse dalyvavo net 17 lietuviškų ilgametražių ir trumpametražių, vaidybinių bei dokumentinių kino filmų, kurių premjera įvyko 2021 metais. Šių metų apdovanojimuose iš viso buvo nominuoti 6 filmai – 3 „Gilės“ ir 3 „Ąžuolo“ kategorijose.

Apvaliojo stalo diskusijos šįmet nukelia į paslaptingą girią (kino dailininkė Sigita Šimkūnaitė), kurioje galite artimiau susipažinti su kiną kuriančiais profesionalais, filmų kūrimo užkulisiais ir daugiau sužinoti apie šio amato subtilybes.

Diskusijomis, kurias moderavo kino režisierius Karolis Kaupinis, siekiama ne tik pasidžiaugti lietuviško kino augimu, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į retai prieš kamerą pasirodančius operatorius ir jų kūrybą.

Primename, jog visus Lietuvos kino operatorių apdovanojimų „Ąžuolas“ 2021 m. pokalbių vaizdo įrašus galite rasti LRT mediatekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.