Filharmonija: S. Krylovui pasmerkus V. Putino režimą, jis lieka orkestro meno vadovu, bet laikinai stabdo veiklą Paviešintas smuikininko laiškas

Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) meno vadovas smuikininkas Sergejus Krylovas viešai pasmerkė Vladimiro Putino režimą ir užkirto kelius atgal į Rusiją, todėl jis lieka pareigose, BNS patvirtino Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė.

Sergejus Krylovas lieka meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas lieka meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionalinė filharmonija. <br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionalinė filharmonija. <br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. <br>A.Repšio nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. <br>A.Repšio nuotr.
Sergejus Krylovas lieka meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas lieka meno vadovu.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ignas Jačausko (BNS) ir LNF inf.

Mar 3, 2022, 12:41 PM, atnaujinta Mar 3, 2022, 12:42 PM

„Sprendimai buvo vakar beveik vidurnaktį priimti. Mūsų sprendimas yra, kad orkestras ir filharmonija juo pasitiki, gautas jo laiškas – parama Ukrainai, pasmerkimas Putino režimo, viskas tvarkoje. Vakar ir Italijos spauda, kur jis gyvena, paskelbė jo kreipimąsi, jis šiuo metu organizuoja humanitarinę pagalbą Ukrainai, tad viskas bus tvarkoje“, – BNS ketvirtadienį teigė R. Prusevičienė.

„Jo pozicija vieša, jis jau pasisakė prieš Putiną, jis sau visus kelius į Rusiją uždarė ir tai yra esminis, egzistencinis sprendimas“, – pridūrė ji.

R. Prusevičienė anksčiau LRT yra sakiusi, kad iš Maskvoje gimusio, Italijos pilietybę turinčio ir nuolat Rusijoje koncertuojančio S. Krylovo prašoma išsakyti griežtą poziciją dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, priešingu atveju bendradarbiavimas bus nutrauktas.

Filharmonija jau anksčiau pranešė, jog solidarizuodamasi su Rusijos užpulta Ukraina į koncertų repertuarą įtraukia Ukrainos kompozitorių kūrinius, atšaukia Rusijos atlikėjų pasirodymus.

Lietuvos nacionalinė filharmonija išreiškia pasitikėjimą Sergejumi Krylovu

Reaguojant į pastarojo meto karo Ukrainoje aktualijas, labai aišku ir suprantama, kad visi mes tampame tiesioginiais šių dienų įvykių dalyviais. Ypač aišku, kad Rusijos vykdomos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje tolesnis bendradarbiavimas su Rusijai atstovaujančiais muzikantais komplikuojasi.

Pirmadienį Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė pareikalavo Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovo Sergejaus Krylovo išsakyti savo aiškią poziciją dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje.

Vakar (kovo 2 d.) Lietuvos nacionalinė filharmonija gavo S. Krylovo laišką, kuriame muzikantas nepritaria ir smerkia Putino karinę agresiją, jo vykdomą prieš suverenią, nepriklausomą šalį Ukrainą. S. Krylovas Italijos spaudoje publikavo atvirą laišką-protestą prieš Rusijos karą Ukrainoje ir pradėjo humanitarinės pagalbos Ukrainai organizavimo kampaniją. Dėl šios priežasties muzikantas laikinai stabdo koncertinę veiklą ir suspenduoja Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovo pareigas.

Atsižvelgiant į S. Krylovo poziciją, Lietuvos nacionalinė filharmonija išreiškia pasitikėjimą S. Krylovo ištikimybe tiesai bei laisvei, jo parama Ukrainos nepriklausomybei bei kovai su Rusijos karine agresija.

Garsus smuikininkas, solistas ir dirigentas S. Krylovas nuo 2008-ųjų eina Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovo pareigas, yra Rusijos ir Italijos pilietis, turintis nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje.

Smuikininko Sergejaus Krylovo laiškas

„Atsižvelgdamas į naujausius įvykius, norėčiau labai aiškiai išdėstyti savo poziciją. Kaip ir daugelis taiką mylinčių žmonių visame pasaulyje, esu labai sukrėstas žiauraus smurto, šios savaitės tragiškų įvykių ir, savaime suprantama, griežtai nepritariu ir smerkiu Putino karinę agresiją prieš suverenią, nepriklausomą šalį Ukrainą.

Aš asmeniškai niekada nejaučiau ir viešai nereiškiau paramos vyriausybių ar prezidentų politiniams veiksmams ir sprendimams. Aš esu muzikantas, pagal nutylėjimą taikdarys; kalbu universalia klasikinės muzikos kalba ir groju įvairiai publikai visame pasaulyje.

Mane visada asmeniškai įkvėpė didysis Yehudi Menuhinas, koncertavęs sąjungininkų kariams, išgyvenusiems koncentracijos stovyklas, ir publikai pokario Berlyne bei Sovietų Sąjungoje. Muziką jis laikė tikra susitaikymo priemone.

Praėjusią savaitę Maskvoje dirigavęs kitas puikus muzikantas Paavo Järvi savo pareiškime sakė: „Šiuo koncertu savo jauniesiems kolegoms norėjau palikti šiek tiek meilės ir vilties žmonijai... meilės ir vilties, kuri išliktų jų širdyse ir prisiminimuose metus, o gal dešimtmečius izoliacijos, kuri tikrai ateis.“

Šią tamsią valandą meldžiu už taiką, kad baigtųsi beprasmis kraujo praliejimas ir baisios nekaltų žmonių kančios. Iš visos širdies tikiuosi, kad taika bus atkurta kuo greičiau. Šis karas turi būti nedelsiant sustabdytas“. /Sergejus Krylovas/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.