Garsūs rašytojai ragina visų šalių rusakalbius kišti pagalius į V. Putino propagandos mašinos ratus

Kovodami su Kremliaus propagandos ir cenzūros mašina žinomi rašytojai iš Rusijos, Baltarusijos ir Europos kreipėsi į visus rusakalbius ir paragino juos susisiekti su Rusijos piliečiais pačiomis įvairiausiomis komunikacijos priemonėmis, kad būtų pasakyta tiesa apie invaziją į Ukrainą.

Kartu su kolegomis kreipėsi rašytojai Borisas Akuninas, Liudmila Ulickaja, Svetlana Aleksijevič bei Olga Tokarczuk.<br>Reuters/Scanpix ir lrytas.lt archyvo nuotr.
Kartu su kolegomis kreipėsi rašytojai Borisas Akuninas, Liudmila Ulickaja, Svetlana Aleksijevič bei Olga Tokarczuk.<br>Reuters/Scanpix ir lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-05 12:00, atnaujinta 2022-03-05 12:02

Tarp jų yra ir Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič, kurios kūrybą Nobelio premijos komisija pavadino „paminklu mūsų laikų drąsai ir kančiai“. Pasirašė ir daugiau Nobelio premijos laureatų – Olga Tokarczuk, JM Coetzee, Elfriede Jelinek, Herta Müller.

Kreipimasis įvairių šalių žiniasklaidoje (tarp jų ir „The Guardian“) paskelbtas kovo 5 dieną. Jis pasirodė po to, kai Rusijos vyriausybė apribojo savo piliečiams prieigą prie daugelio informacijos šaltinių, kuriuose galima buvo rasti patikimų žinių apie Rusijos invaziją į Ukrainą.

Prieiga prie BBC, Radio Liberty ir Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ buvo apribota po to, kai Rusijos parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį „netikros“ informacijos apie šalies armiją skleidimas laikomas nusikaltimu. Šią savaitę uždaryta radijo stotis „Echo Moskvy“, nutrauktos Rusijoje naujienų kanalo „Dožd“ transliacijos.

„Šiandien mes, rašytojai, kreipiamės į visus, kurie kalba rusiškai.

Į visų tautybių žmones. Į tuos, kuriems rusų kalba – gimtoji. Į tuos, kam ji – antroji kalba. Arba trečioji.

Šiandien Rusijos valstybė naudoja rusų kalbą neapykantai kurstyti ir gėdingam karui su Ukraina pateisinti. Oficialioje žiniasklaidoje rusų kalba ištariamas visas tas melas, kuris kaip dūmų uždanga apsupa šitą agresiją.

Rusijos piliečius melu maitino daugybę metų. Nepriklausomi informacijos šaltiniai buvo beveik sunaikinti. Daugybę režimo kritikų privertė nutilti. Valstybinė propagandos mašina dirba pilna eiga.

Bet šiandien kritiškai būtina, kad Rusijos piliečiai išgirstų visą tiesą apie tai, kaip Rusija užpuolė Ukrainą. Apie Ukrainos žmonių kančias ir praradimus. Apie pavojų visam Europos žemynui ir, galbūt, visai žmonijai – atominės grėsmės atveju.

Jūs kalbate rusiškai.

Tai svarbu.

Prašau, panaudokite visas įmanomas komunikacijos priemones. Telefoną. Mesendžerius. Elektroninį paštą. Kalbėkite su tais, kuriuos pažįstate. Su tais, kurių nepažįstate. Jeigu Vladimiras Putinas aklas ir kurčias, galbūt Rusijos žmonės išgirs tuos, kurie kalba su jais ta pačia kalba.

Šitas nusikaltėliškas karas turi būti sustabdytas.

#SkipPutinTalkToRussians

Pasirašė Vladimiras Sorokinas, Svetlana Aleksijevič, Liudmila Ulickaja, Dmitrijus Gluchovskis, Viktoras Šenderovičius, Marija Stepanova, Sergejus Lebedevas, Liza Aleksandrova-Zorina, Saša Filipenko, Alisa Ganijeva, Viktoras Martinovičius, Maksimas Osipovas, Aleksandras Genis, Levas Rubinšteinas, Aleksandras Iličevskis, Michailas Šiškinas, Borisas Akuninas.

Kreipimąsi palaikė: Herta Müller (Vokietija), Elfriede Jelinek (Austrija), Olga Tokarczuk (Lenkija), J.M.Coetzee (Pietų Afrika/ Australija), Mathias Énard (Prancūzija), Nuruddin Farah (Somalis / Pietų Afrika), Pankaj Mischra (Indija / JK), Juan Gabriel Vazquez (Kolumbija), Ilija Trojanow (Vokietija), Amir Hassan Cheheltan (Iranas), Christoph Hein (Vokietija), Georgi Gospodinov (Bulgarija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.