Valdovų rūmai kviečia švęsti Nepriklausomybės atkūrimo dieną – bilietas kainuos tik 2 eurus

Laisvės metais atkurti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai tapo istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simboliu, gyvu senosios ir šiuolaikinės Lietuvos valstybės tradicijos ryšiu.

Valdovų rūmų muziejus kviečia švęsti kartu.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Valdovų rūmų muziejus kviečia švęsti kartu.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Valdovų rūmų muziejaus edukatorė Beatričė Baltrušaitytė.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Valdovų rūmų muziejaus edukatorė Beatričė Baltrušaitytė.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Su Vyčiu per amžius“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Su Vyčiu per amžius“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Laisvės būgneliai“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Laisvės būgneliai“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Su Vyčiu per amžius“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Edukacinis užsiėmimas „Su Vyčiu per amžius“.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Valdovų rūmų muziejaus inf.

Mar 10, 2022, 5:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2022, 5:19 PM

Todėl muziejus kviečia kartu švęsti Kovo 11-ąją, prisiminti mūsų istoriją, paveldą ir rūmų atkūrimo iššūkius, dalyvauti edukacinėse dirbtuvėse, rengiamose ekskursijose.

Tą dieną lankytojams taikoma speciali šventinė bilieto kaina, visas muziejaus ekspozicijas ir iš Ukrainos atkeliavusią parodą bus galima aplankyti tik už 2 eurus.

Kūrybiniai užsiėmimai, pasivaikščiojimai su gidu

Nuo 11.00 val. Valdovų rūmų muziejus kviečia į edukacinius užsiėmimus. Šeimos su vaikais galės pasigaminti spalvingus būgnelius-tambūrinus, juos dekoruoti trispalviais žvangučiais ir nuspalvinti, kad laisvės simbolis rankose įgytų ne tik vėliavos spalvas, bet ir skambesį.

Edukacinėse dirbtuvėse „Su Vyčiu per amžius!“ muziejaus darbuotojai kviečia kurti skirtingų laikotarpių valstybės ženklų derinius. Istoriniai Vyčio atvaizdai, perkelti ant šiuolaikinių medžiagų, atgis mažose vėliavose.

Muziejaus gidų rengiamame pasivaikščiojime „Valdovų rūmai – istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simbolis“ bus galima susipažinti su muziejaus ekspozicijomis, atskleidžiančiomis Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos istoriją ir jos sąsajas su istoriniu valstybingumu.

Taip pat sužinosite, kaip ir kodėl, atkūrus Nepriklausomybę, buvo nuspręsta atkurti ir Valdovų rūmus, kokia šio projekto simbolinė reikšmė bei mokslinė, pilietinė, pažintinė ir kultūrinė vertė.

Į kūrybinius užsiėmimus ir ekskursijas reikia registruotis iš anksto.

Ukrainiečiai Valdovų rūmų muziejuje laukiami nemokamai!

Valdovų rūmų muziejus maloniai kviečia ukrainiečius, pateikusius Ukrainos pilietybę patvirtinantį dokumentą, nemokamai lankyti muziejaus ekspozicijas ir tarptautinę parodą „Baroko skulptūros mistika: J. G. Pinzelis ir kiti XVIII a. Lvivo meistrai“.

Kiekvienam ukrainiečiui įteikiamas lankstinukas su muziejaus istorijos apžvalga ukrainiečių kalba. Rusijos karinę agresiją patiriančios šalies pabėgėliams, o ypač vaikams, kurių trauminiai išgyvenimai bėgant iš namų liks ilgam, muziejus siūlo ir nemokamas ekskursijas, edukacinius užsiėmimus, vasarą planuojama surengti dienos stovyklą.

Dėl užsiėmimų vaikams, ekskursijų tereikia parašyti ar paskambinti į muziejų ir sutarti patogų laiką.

„Dėl maskolių invazijos namus palikti priversti ukrainiečiai jau atrado mūsų muziejų ir ateina čia pasisemti dvasios ramybės, daugiau sužinoti apie istoriją ir paveldą: lietuvius ir ukrainiečius sieja ne tik bendra istorija, žymiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminės, kova už laisvę, dešimtmetį po Antrojo pasaulinio karo užsitęsęs partizaninis judėjimas prieš okupantus, skaudūs išgyvenimai bei solidarumas sovietiniuose lageriuose, bet ir šiuo metu muziejuje eksponuojama vėlyvojo Baroko skulptūros šedevrų iš Vakarų Ukrainos paroda.

Ukrainos muziejininkai, dažnai aukodami ir savo laisvalaikį bei rizikuodami, sovietmečiu gelbėjo skulptūras iš naikintų Romos bei Graikų katalikų bažnyčių. Tad ukrainiečių ryžtas ginti savo žemę nuo agresorių, naikinančių šalies paveldo ir savitumo ženklus, buvo gyvybingas visada, stebuklus jis demonstruoja ir dabar“, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Praeitį, dabartį ir ateitį jungiantis muziejus

Archeologiniai tyrimai buvusių Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų teritorijoje buvo pradėti Sąjūdžio laikais, kai Lietuva brendo savosios Nepriklausomybės atkūrimui. Simboliška, kad drauge su atgimstančia Nepriklausomybe iš nebūties buvo sugrąžinti ir gausūs bei vertingi ženklai, bylojantys apie mūsų šalies praeitį, ilgaamžę Lietuvos valstybingumo tradiciją.

Laisvės metais nuspręsta atkurti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus – kaip istorinio valstybingumo ir atgimusios Nepriklausomybės simbolį. Kviečiame vilniečius ir miesto svečius susipažinti su muziejumi, įkūnijančiu ir sujungiančiu Lietuvos praeitį, dabartį ir ateitį.

Daugiau informacijos: renginiai"="">renginiai"" target="_blank">https://www.valdovurumai.lt/lankytojams/renginiai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.