„The Schwings Band“ naujo albumo muzika – lyg plombyras karštą dieną

Daugiau nei dešimtmetį gyvuojantis Naujojo Orleano džiazo bei svingo stilistika besiremiantis lietuvių ansamblis „The Schwings Band“ palaiko puikią profesionalią formą ir pristato naująjį albumą „Plombyras“.

 „The Schwings Band“.<br> J.Auskelio nuotr.
 „The Schwings Band“.<br> J.Auskelio nuotr.
 „The Schwings Band“.
 „The Schwings Band“.
 „The Schwings Band“.
 „The Schwings Band“.
 Albumo viršelis.
 Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 21, 2022, 9:14 AM

Plombyras yra, žinoma, ledai. Albumo viršelyje, sukurtame nuolatinės grupės dizainerės Sainte Maria, nupiešti grupės nariai Remis Rančys, Richardas Banys, Denisas Murašovas ir Gediminas Stankevičius, besimėgaujantys savo porcijomis. Tačiau kartu „plombyras“ yra sutartinis žodis, muzikinė sąvoka, pasitelkiama repeticijose tuomet, kai prireikia apibūdinti tobulą, „skanų“ skambėjimą.

„Gera muzika veikia lyg plombyras karštą dieną. Kiekvienu įrašu ieškome tos „skanios“ skambesio formulės, todėl taip pavadinome albumą“, – pasakojo grupės lyderis Remigijus Rančys.

Albumą sudaro aštuoni takeliai, pagrįsti skirtingomis inspiracijomis. „The Lion“ – tai dedikacija straido pianistui Willie Smithui (1893 – 1973), pravarde „liūtas“. Jo kūryba R.Rančys nuosekliai domėjosi, išklausė visus prieinamus įrašus.

Vienos judrios kompozicijos motyvas itin patraukė jo dėmesį ir pateko į idėjų saugyklą, o iš jos – ant darbastalio, kol galiausiai atsirado nauja originali kompozicija, nubrėžianti arką tarp ankstyvojo džiazo ir XXI amžiuje tebesitęsiančio šio stiliaus renesanso.

„Palangos jūroj“ – dar viena legendinio fokstroto versija lietuviškoje diskografijoje. Lietuvoje Danieliaus Dolskio išpopuliarinta daina buvo importuota iš Lenkijos: ji sukurta 1929 m. lenkų kompozitorės Fanny Gordon.

„The Schwings Band“ išsaugojo dolskiškosios versijos kurortinio šlagerio žaismę bei istoriškai pagrįstą ritminį turinį, papildydami jį savo idėjomis ir „plombyriškomis“ improvizacijomis – R.Remio baritono saksofonu ir Richardo Banio fortepijonu.

Titulinė albumo kompozicija kilo iš gerojo, „skaniojo“ skambėjimo paieškų, o bliuzas „Rag Mop“ perkelia į 1949-uosius, kai „Tulsa Western Swing“ pristatė šį savo hitą, tarp kita ko turintį solidžią skambėjimo įvairiose TV komedijose istoriją ir netgi dainuotą Elvio Presley'o įrašų bandymuose.

Tuo metu originalus R.Rančio kūrinys „Twenty Twenty“ suteikia progą su sveika ironija ir netgi komišku rakursu atsigręžti į išgyventų karantinų košmarą.

„Alpha Macho“ – didaktinis albumo momentas, kuriuo verta pasidalyti su mėgstančiais triukšmingus automobilius ramybės drumstėjais. Originalus kūrinys dėmesio stoką siūlo kompensuoti ne variklio triukšmu, bet muzikos instrumentų garsais.

Kompozicija „Gurevich“ sukurta kaip duoklė kanadiečių-rusų kūrėjai Michelle Gurevich, o „For Shirley“ skirta pianistui Donui Shirley, pagal kurio biografiją sukurtas kino filmas „The Green Book“ – tiek pianisto muzika, atrasta po filmo peržiūros, tiek papasakota kine istorija tapo šio kūrinio įkvėpimo šaltiniais.

Aštuoni takeliai, aštuonios muzikinės idėjos sugulė į albumą, kuris iš karto pateko į „Bandcamp“ svingo kategorijos bestselerių viršūnę. Balandį albumas taps prieinamas visose populiariosiose interneto platformose.

Jo skambėjimo estetika rūpinosi garso režisierius Justinas Ladyga, gitara keliuose takeliuose skambina vienas pirmųjų grupės narių, ryškus muzikantas Paulius Volkovas.

Albumo leidybą parėmė Lietuvos kultūros tarybai, asociacijoms LATGA ir AGATA. Šią vasarą „The Schwings Band“ ruošiasi išvežioti savo unikalaus recepto „Plombyrą“ po Lietuvos bei užsienio scenas ir susitikti su publika koncertuose.

Ši grupė yra vintažinio džiazo, svingo bei Nujojo Orleano stilių džiazo ansamblis. Grupę Vilniuje 2011 metais subūrė žinomas Lietuvos džiazo muzikantas, multiinstrumentininkas R.Rančys.

Ansamblis greit išpopuliarėjo vietinėse Lietuvos džiazo festivalių, klubų bei džiazo šokių scenose. Nuo 2013-ųjų „The Schwings Band“ gastroliuoja ir užsienio scenose. Per pastaruosius metus grupė koncertavo JK, Šveicarijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Estijoje, Suomijoje bei Rusijoje.

Grupės albumai „Teisutis“, „Fyodor“, „Good Thing“ ir „Plazi“ tapo muzikos įrašų platformos „Bandcamp“ džiazo/svingo žanrų kategorijos bestseleriais. „The Schwings Band“ kūrinys „Jorbita“ 2021m. buvo atrinktas į JAV, San Francisko svingo muzikos apžvalgininkų muzikos kompiliaciją „Hey Mister Jesse's Fine BBQ“.

Įdomus faktas, kad grupės „The Schwings Band“ pagrindiniai klausytojai pagal „Spotify“ statistiką yra ne Lietuvos, bet JAV, Ispanijos, Vokietijos ir Italijos džiazo mėgėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?