A. Netrebko neteko agentės, V. Gergijevas parduoda savo turtą

Vladimiro Putino karas Ukrainoje daužo diktatoriaus numylėtinių likimus. Rusijos menininkams jis paliko tik du kelius – arba atsisveikinti su karjera Vakaruose, arba atsisveikinti su Rusija.

 Karas nutraukė V.Gergijevo ir A.Netrebko karjeras Vakaruose.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Karas nutraukė V.Gergijevo ir A.Netrebko karjeras Vakaruose.<br> Lrytas.lt koliažas.
 V.Gergijevas.<br> LR archyvo nuotr.
 V.Gergijevas.<br> LR archyvo nuotr.
 A,Netrebko.<br>Zalcburgo festivalio nuotr.
 A,Netrebko.<br>Zalcburgo festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 8:36 PM

Operos žvaigždė pasislėpė

Blogeriai praneša, kad V.Putinui simpatizuojanti operos žvaigždė Ana Netrebko prarado asmeninę vadybininkę iš agentūros „Centre Stage Artist Management“, kuri priklauso „Universal Music“.

Kita vertus, pati A.Netrebko kovo pradžioje paskelbė pasauliui kažkuriam laikui atšaukianti visus savo pasirodymus, nes dabar jai „netinkamas metas muzikuoti“. Taigi agentei nelabai būtų ką veikti.

Tačiau dar anksčiau vienam žymiausių dabarties sopranų A.Netrebkai duris parodė Miunchenas ir Berlynas, Milanas ir Niujorkas, Ciurichas ir Orhusas bei kiti Europos miestai.

Prieš pusmetį ji atšventė savo 50-metį Kremliaus rūmuose, kur sveikinimus jai perdavė pats V.Putinas. Solistė viešai rodė palankumą separatistams Ukrainoje. Todėl primadonos baisėjimasis karu socialiniuose tinkluose visuomenės neįtikino, juolab kad ji taip ir nepasmerkė V.Putino agresijos Ukrainoje.

Ar dar išgirsime A.Netrebko pasaulio scenose, nežinia. Karas paliko Rusijos menininkams du kelius – arba atsisveikinti su karjera Vakaruose, arba atsisveikinti su Rusija.

Milijonų kranelis prisuktas

„Persona non grata“ Vakaruose tapęs Kremliaus dirigentas Valerijus Gergijevas, netekęs užsienio kontraktų, patiria vis naujų nuostolių. Neseniai be jokių paaiškinimų buvo likviduotas jo įkurtas Anglų ir rusų operos ir baleto fondas, kurį globojo princas Charlesas. Šis fondas rėmė V.Gergijevo vadovaujamo Sankt Peterburgo Marijos teatro programas Jungtinėje Karalystėje.

Vokietijos teisininkai patarė Miuncheno miestui nemokėti dirigentui kompensacijos dėl nutraukto kontrakto Miuncheno filharmonijos simfoniniame orkestre. Mat, nepaisant maestro ryšių su V.Putinu, jo pritarimo Krymo aneksijai ir karui Gruzijoje, V.Gergijevo kaip šio orkestro vyr. dirigento kontraktas buvo pratęstas iki 2025-ųjų.

Miuncheno orkestrui jis vadovavo beveik septynis metus, kasmet gaudamas už tai iki trijų milijonų eurų.

Tiesa, milijonus V.Gergijevas uždirba ir Rusijoje kaip Marijos teatro vadovas, be to, ten gauna nemažai pajamų iš kalakutienos verslo. Tačiau italų dienraštis „Corriere della Sera“ neseniai atskleidė, jog dirigentas pardavinėja Italijoje įspūdingą nuosavybę, kurios vertė siekia maždaug 150 milijonų eurų. Tai 20 nekilnojamojo turto objektų, kurių bendras plotas siekia 20 tūkst. kv. metrų.

Negana to, V.Gergijevas paveldėjo ketvirtį savo mecenatės japonės Yoko Nagae Ceschinos palikimo. Ši neturėjo tiesioginių įpėdinių, o po savo kilmingo vyro mirties buvo paveldėjusi apie 190 mln eurų.

Bet kuriuo atveju iškiliam muzikui skurdas negresia, o ramiai senatvei jis įsirenginėja karališką vilą gimtojoje Osetijoje.

Neutralumas neįmanomas

Kažkuriuo iš dviejų minėtų kelių suka ir kiti rusų menininkai. Palankumu V.Putinui garsėjančiam pianistui Denisui Macujevui duris jau užvėrė Liucernos festivalis Šveicarijoje ir Niujorko „Carnegie Hall“. Rusų choreografas Aleksejus Ratmanskis paliko Maskvoje kuriamą naują baleto trupę ir išskubėjo į savo namus Niujorke.

Vakaruose seniai gyvenantys Berlyno filharmonijos orkestro vyr. dirigentas Kirilas Petrenko ir Bavarijos valstybinės operos vadovas Vladimiras Jurowskis viešai pasmerkė V.Putino agresiją Ukrainoje.

Osetinų kilmės dirigentas Tuganas Sochijevas, protestavęs dėl reikalavimo deklaruoti politines pažiūras, nes tai jis darąs muzikuodamas, paliko ir Maskvos Didžiojo teatro meno vadovo, ir Tulūzos orkestro „Orchestre du Capitole de Toulouse“ vyr. dirigento pareigas. Prie šio talentingo muziko karjeros ištakų stovėjo jo žemietis V.Gergijevas. Prancūzijos miestas Tulūza giminiuojasi su Kijevu.

Net nuožmiausiais Šaltojo karo metais kultūriniai Rusijos, Amerikos ir Europos artistų mainai nebuvo nutrūkę. Dabar viskas kitaip: užteko vienos savaitės, kad rusų garsenybės, nutylinčios savo požiūrį į karą, prarastų darbus Vakaruose. Jiems liko reikštis Rusijoje arba V.Putiną palaikančiuose pasaulio užkampiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.