Į Lietuvą vis dar nori atvykti V. Putinui palankūs atlikėjai, prieglobsčio prašymų negauta

Į Lietuvą vis dar tebesiveržia įvairūs atlikėjai ir menininkai, nevengiantys palankiai pasisakyti apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Vladimiras Putinas Lužnikų stadione.<br>Scanpix/Zumapress nuotr.
Vladimiras Putinas Lužnikų stadione.<br>Scanpix/Zumapress nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 9:45 AM, atnaujinta Mar 24, 2022, 2:58 PM

„Problema, kad pas mus vis dar tebesiveržia įvairūs atlikėjai ar menininkai, kurie nevengia pasisakyt palankiai Putinui“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras.

Vėliau ketvirtadienį jis savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad iki balandžio 1 dienos Kultūros ministerija nepasirašys nė vieno prašymo atvykti koncertuoti į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Po balandžio 1 dienos pradės veikti kiek kitoks mechanizmas bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija. Ir tada dar kartą renginių organizatoriai turės suprasti savo atsakomybę, įsivertinti visas rizikas ir nebevedžiot už nosies nei Lietuvos žmonių, nei institucijų“, – tvirtino S. Kairys.

Jo teigimu, vertinant atlikėjų atvykimą visuomet būdavo atsižvelgiama, ar asmuo buvo surengęs koncertų Kryme ar kitose Rusijos režimo užgrobtose teritorijose Ukrainoje.

„Viską vis tiek privalome vertinti iš minkštosios galios pasireiškimo tendencijų. Šiek tiek vėlai supratom, ką reiškia ta minkštoji galia ir kaip su ja reikia kovoti“, – sakė S. Kairys.

Šia tema jis teigė kalbėjęsis su valstybinių kultūros ir meno įstaigų vadovais, kurie organizuoja koncertus, spektaklius ar kitus renginius, kad būtų daugiau aiškumo, kodėl vieni ar kiti atlikėjai nori atvykti į Lietuvą.

„Noriu pabrėžti, kad didžioji dauguma privataus sektoriaus supranta situaciją, yra pilietiški ir aktyvūs, keldami klausimą, netgi pasufleruodami, kodėl vienas ar kitas atlikėjas braunasi į Lietuvą, bet yra tokių, kurie iki paskutinės karo dienos kalbėjo, kad skirkim – verslas yra verslas, politika yra politika“, – kalbėjo S. Kairys.

Anot ministro, nors ir stengiamasi atskirti Vladimiro Putino režimą ir Rusijos visuomenę, morališkai neteisinga, jog tokiu metu „atlikėjai ar kiti asmenys dabar veržtųsi į Lietuvą šokti, dainuoti“.

„Esam paskelbę, kad jokių leidimų dabar tikrai neišdavinėsim“, – teigė kultūros ministras.

Anot jo, situacija parodė, kad sprendimai neįleisti vieno ar kito asmens net ir likus kelioms valandoms iki koncerto, buvo teisingi.

Anot S. Kairio, Lietuvos durys visuomet lieka atviros žmonėms, Rusijos ar Baltarusijos opozicijos veikėjams, kurių gyvybėms gresia pavojus.

„Kalbant apie humanitarinius prašymus, tokių nėra“, – sakė ministras.

„Buvo čia pavienių prašymų ar zondavimosi per socialinius tinklus. Tam yra procedūros, veikia Užsienio reikalų ministerija kartu su Kultūros ministerija. Tikrai yra tvarkos, analizuojame kiekvieną atvejį, žmonėms visais laikais padėjo ir padės“, – teigė S. Kairys.

Rusija invaziją į Ukrainą pradėjo prieš mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.