Festivalis „Sirenos“: į rezidencijas Romoje, Paryžiuje ir Londone šiemet išvyks šeši Lietuvos teatro profesionalai

Lietuvos teatro kūrėjus pakvietęs sudalyvauti edukacinių rezidencijų programos atrankoje, Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ skelbia, kas iš kūrėjų šiais metais vyks į tris Europos šalis semtis gerųjų patirčių bei skatinti bendradarbiavimą su užsienio kolegomis ir organizacijomis. 

D.Putino asociatyvi nuotr. 
D.Putino asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Sirenos“

Apr 6, 2022, 2:07 PM

Šis sumanymas – Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ edukacinės programos, skirtos teatro profesionalams, dalis. Ja siekiama suteikti galimybę atrinktiems menininkams išvykti skirtingos trukmės kūrybinėms rezidencijoms ir susipažinti su Paryžiaus, Romos ar Londono teatro scena, aplankyti spektaklius, užmegzti ryšius su vietos menininkais. Rezidencijų programa vyksta Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“, „Teatro informacijos centro“ ir LR kultūros atašė Italijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje iniciatyva, bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu ir šiose šalyse veikiančiomis Lietuvos Respublikos ambasadomis.    

Platesnės tarptautinės rezidencijų programos, skirtos teatro profesionalams, dalis – spalio -lapkričio mėnesiais trunkanti rezidencija Paryžiuje, į kurią šiemet išvyks režisierė Laura Kutkaitė: „norėčiau organizuoti patyrimines dirbtuves – laboratoriją kartu su kitais tuo metu reziduosiančiais teatro menininkais, kurios fokusas ir pagrindinė tema būtų „Grupinis procesas“, orientuojantis į grupinį darbą, dalijimąsi kūrybą bei į spontanišką laikinos bendruomenės formavimąsi“ – teigia režisierė. Į rezidenciją Paryžiuje išvyks ir scenografė Ugnė Tamuliūnaitė: „ketinu nagrinėti ir analizuoti festivaliuose rodomų spektaklių vizualiką: įžvelgti vyraujančias scenografijos tendencijas, ištirti kokios pasirenkamos medžiagos bei technologijos, kuriant dekoracijas bei kostiumus, norint išpildyti spektaklio koncepciją“, – sako kūrėja. Nepriklausomai nuo individualių projektų, ši rezidencija suteiks galimybę susipažinti su Paryžiaus šiuolaikinio teatro scenos profesionalais, lankytis spektakliuose ir teatro renginiuose.

Dviems savaitėms spalio-lapkričio mėnesiais į rezidenciją Romoje išvyks aktorius, režisierius Darius Gumauskas: „labai įdomu ir svarbu pamatyti ir patirti dabartinę Romos teatrinio gyvenimo situaciją savo kailiu“, – teigia aktorius.  Antroji į Romą išvyks AAT|Artūro Areimos teatro direktorė bei prodiuserė Inga Sanakojevaitė: „kaip nepriklausomo teatro atstovė, aktyviai siekčiau užmegzti ryšius su nepriklausomomis organizacijomis, iniciatyvomis ir kūrėjais – manau, kad Lietuvoje dar labai mažai esame susipažinę su įdomiausiais pastarojo dešimtmečio Italijos nepriklausomo teatro, šiuolaikinio šokio, cirko menininkais, nedaug žinome apie alternatyvius scenos menų kūrėjus“. Šios rezidencijos metu bus galima pamatyti festivalio “Roma Europa” spektaklius bei susipažinti su “Teatro di Roma” repertuaru. 

Į rezidenciją Londone šiais metais išvyksianti režisierė Eglė Švedkauskaitė dalijasi savo tikslais: „tikiuosi pamatyti skirtingų pavyzdžių, kaip dirbti su tikromis istorijomis ir jų perkėlimu į sceną, pabendrauti tiek su režisieriais, tiek su aktoriais, dalyvaujančiais tokiuose kūrybiniuose procesuose“. Į šią rezidenciją išvyks ir aktorė Žygimantė Elena Jakštaitė: „mano pagrindinis tikslas – apčiuopti Londono teatrų aktorių vaidybos tendencijų pulsą ir palyginti jį su Vilniaus teatrų aktorių vaidyba. Palyginti meistriškumą ir pamatyti kiek Londono teatrų scenose iš aktorių reikalaujama natūralumo, o kiek teatrališkumo, ir kaip aktoriai susidoroja su šiais iššūkiais“ – teigia aktorė. Kūrėjos dvi savaites turės galimybę aplankyti Londone ir regione vykstančius teatro ir performatyvių menų renginius, susitikti su Londone dirbančiais teatro profesionalais.

Šie metai – pirmieji, kai „Sirenų“ festivalio iniciatyva vyksta edukacinių rezidencijų programa užsienio šalyse. Visiems rezidentams bus suteiktas apgyvendinimas, stipendija ir padengtos kelionės išlaidos. Projektas yra tęstinis, kasmet rezidencijai į Romą, Paryžių ir Londoną galės vykti šeši konkurso tvarka atrinkti menininkai –  teatro režisieriai, aktoriai, kompozitoriai, scenografai, dramaturgai, šviesų dailininkai, kritikai, prodiuseriai ir kiti aktyviai kuriantys teatro praktikai. Ilgainiui šiuo projektu bus siekiama didinti rezidencijų skaičių, jas plečiant ir už Europos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.