Šv. Jonui Pauliui II padovanota Popelivo Marija prie savęs glaudžia kiekvieną Ukrainos vaiką

Popelivo Dievo Gimdytojos Marijos ikonoje vietoj kūdikio, kurio atvaizdas išsitrynė sovietmečiu per Bažnyčios persekiojimo laikotarpį Ukrainoje, simboliškai yra visi dėl Rusijos karo Ukrainoje kenčiantys vaikai.

Popelivo Dievo Gimdytoja.<br>Vatican Media nuotr.
Popelivo Dievo Gimdytoja.<br>Vatican Media nuotr.
Popiežius prie Popelivo Dievo motinos ikonos. <br>Vatican Media nuotr.
Popiežius prie Popelivo Dievo motinos ikonos. <br>Vatican Media nuotr.
Popelivo ikona Vatikane.<br>Vatican Media nuotr.
Popelivo ikona Vatikane.<br>Vatican Media nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

SAK / Vatican News, vaticannews.va

2022-04-14 09:29, atnaujinta 2022-04-14 09:56

Tokią mintį pasiūlė Vatikano dienraštis l’Osservatore Romano pasakojime apie 2001 m. Ukrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios popiežiui šv. Jonui Pauliui II per jo vizitą Ukrainoje padovanotą XVII-XVIII amž. ikoną.

Vatikano muziejuose saugoma Popelivo Marijos ikona buvo pagarbiai išstatyta popiežiaus namų salėje, kai popiežius Pranciškus audiencijoje priėmė Ukrainos ambasadorių prie Šventojo Sosto p. A. Jurašą, kuris savo diplomatinės misijos pradžioje įteikė Ukrainos valstybės vadovo V. Zelenskio pasirašytus skyrimo dokumentus.

Popelivo Švč. M. Marijos ikona, dešimtmečius slėpta kaimo bažnyčios spintoje kaip lentyna, dešimtajame dešimtmetyje Ukrainai atkūrus laisvę ir nepriklausomybę, buvo atrasta ir restauruota. Tačiau ikonos restauratoriai negalėjo atkurti visai nudilusio ar sunaikinto Kūdikio atvaizdo – išlikusi tik viena kūdikėlio Jėzaus ranka.

Vatikano dienraštis primena, kad Popelivo kaimas Ivano Frankivsko srityje šiandien yra nuo karo į Vakarus bėgančiųjų kelyje.

Gerokai apgadintas Marijos atvaizdas primena dabartinę Ukrainos tautos, kenčiančios nuo nelaukto karo, tragediją. Kūdikio Jėzaus veido ikonoje nebėra, tačiau vietoj jo galima simboliškai įžvelgti, kad Marija, savo rankose laiko ir prie savęs glaudžia kiekvieną Ukrainos vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.