Tarptautinis P.Čaikovskio konkursas išmestas iš garbingos draugijos

Rusijoje prestižiškiausiu laikomas Tarptautinis P.Čaikovskio konkursas pašalintas iš Pasaulio tarptautinių muzikos konkursų federacijos (World Federation of International Music Competitions) dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Šio konkurso organizacinio komiteto bendrapirmininkis yra Valerijus Gergijevas, kuriam dėl artimų ryšių su Rusijos režimo  vadeiva Vladimiru Putinu užtrenktos teatrų ir koncertų salių durys Vakaruose.

Pasaulio bendruomenė ignoruoja rusų kompozitoriaus P.Čaikovskio kūrybinį palikimą dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.
Pasaulio bendruomenė ignoruoja rusų kompozitoriaus P.Čaikovskio kūrybinį palikimą dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2022, 4:52 PM

„Absoliučia balsų dauguma (balsavo 90 narių. – Red.) federalinės asamblėjos dalyviai priėmė sprendimą nedelsiant pašalinti P.Čaikovskio konkursą iš federacijos“, – balandžio 19-ąją pranešta organizacijos, kurios būstinė yra Šveicarijoje, interneto svetainėje.

Pranešime pabrėžta, kad Pasaulio tarptautinių muzikos konkursų federacija „negali remti konkurso, kurį finansuoja Rusijos režimas ir naudoja jį kaip savireklamos įrankį“.

P.Čaikovskio konkursas – prestižinis Rusijos muzikos forumas, kurio tarptautiškumui, „supuvusių Vakarų“ dalyvių ir žiuri narių pritraukimui didžiulis dėmesys buvo skiriamas sovietmečiu. Pirmąjį konkursą 1958 m. laimėjo amerikiečių pianistas Vanas Cliburnas, tapęs SSSR ir JAV kultūrinių ryšių atšilimo simboliu.

Į Pasaulio tarptautinių muzikos konkursų federaciją P.Čaikovskio konkursas įtrauktas nuo 1971-ųjų. 1996-aisiais jis buvo pašalintas iš organizacijos už nario mokesčio nemokėjimą.

Artimiausią Tarptautinį P.Čaikovskio konkursą numatyta surengti 2023-iaisiais. Konkurso administracija pranešė, kad, nepaisant nepriklausymo tarptautinei organizacijai, jis „lieka atviras talentingiems muzikantams iš viso pasaulio“.

„Jei konkurse nedalyvaus muzikantai iš Vakarų, daugiau vietos liks rytiečiams. Antai kinai jau seniai mina vakariečiams ant kulnų“, – guodėsi konkurso rengėjai, tik patvirtindami lietuvių literatūros klasikės Žemaitės įžvalgą, kad šuo iš bado ir vabolę ėda.

Kompozitoriui P.Čaikovskui išties nesiseka. Dar kovo pradžioje naujienų agentūra AFP pranešė, kad kovo 1 dieną okupantams užėmus Trostjanecą, Ukrainos miestą šiaurės rytuose, buvo sunaikinta kompozitoriaus P.Čaikovskio vila.

Kaip teigiama „Classic FM“ publikacijoje, būdamas 24 metų garsusis XIX a. kompozitorius romantikas apsistojo viloje Trostjaneco mieste, kuris tuo metu priklausė Rusijos imperijai. Čia jis sukūrė savo pirmąjį simfoninį kūrinį – uvertiūrą „Audra“ (1864 m.).

Vila, kaip ir visas Trostjanecas, dabar sugriauta po to, kai 2022 m. kovo 1 d. per Rusijos invaziją į Ukrainą miestas buvo užimtas.

Prieš kurį laiką taip pat pranešta, kad Meksikos Sakateko valstijos simfoninis orkestras iš savo repertuaro išmetė P.Čaikovskio uvertiūrą „1812 metai“. Pasak orkestro direktoriaus, toks sprendimas priimtas todėl, kad šis muzikos kūrinys yra „rusų karinis himnas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.