Tarptautinė džiazo diena, Egidijus Buožis ir Sondeckio fortepijonas

Balandžio 30 d., šeštadienį, 20 val. 30 min. Lietuvos muzikų sąjungos Muzikos svetainėje (Gedimino pr. 32–2, Vilnius) vyks Tarptautinei džiazo dienai skirtas Egidijaus Buožio (fortepijonas) kūrybos vakaras.

Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Pianistas E.Buožis Tarptautinę džiazo dieną paminės kūrybos vakaru.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-29 15:43

Jaukioje Muzikos svetainėje jau daugiau nei metus puikuojasi Sauliaus Sondeckio memorialinis fortepijonas.

„Šiuo puikiu "Petrof" fortepijonu ne kartą esu skambinęs Maestro namuose su sūnumi Vytautu. Nuo spontaniškų improvizacijų pradėję, išaugome iki daugybę puikių recenzijų ir komplimentų pelniusios paskutinės plokštelės „Labirintas“ (CD ir vinilo), kurią įrašėme drauge su Alu Di Meola (akustinė ir elektrinė gitara), Brianu Brombergu (akustinis ir elektrinis bosas), Xavieru Desandre Navarre (būgnai, perkusija, balsas), V.Sondeckiu  (violončelė) ir Domingo Patricio (fleita)“, – prisiminimais dalijosi vakaro solenizantas E.Buožis.

E.Buožis – profesionalus, puikiai instrumento garsą valdantis pianistas. Tad jo akademine  technika pagrįstas skambinimas kuria savitumu išsiskiriančias džiazo muzikos kompozicijas.

Taigi tie, kurie išsiilgę „tikro garso“, tikrai jį ras Muzikos svetainėje minint Tarptautinę džiazo dieną, kuri Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) iniciatyva švenčiama kasmet balandžio 30-ąją nuo 2011-ųjų.

UNESCO ir valstybės narės siekia suburti džiazo bendruomenę, paskatinti renginių ir festivalių organizatorius kuo plačiau ir kūrybingiau minėti šią dieną. Tarptautine džiazo diena siekiama kovoti su diskriminacija, skatinti kultūrų dialogą ir toleranciją, pagarbą žmogaus orumui ir laisvei.

E.Buožis – Lietuvos džiazo pianistas, kompozitorius, prodiuseris, taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo studijų muzikos profesorius. E.Buožio repertuaras platus: nuo žinomų džiazo standartų iki originalių šiuolaikinio džiazo kompozicijų, naudojant be-bop, hard-bop, cool, fusion, etno džiazo, acid-jazz elementus.

E.Buožis gimė 1965 m. Kaune. Būdamas 12 metų jis susidomėjo džiazo muzika. 1983 m. baigė M.K.Čiurlionio menų mokyklą, o 1988 m. – Lietuvos muzikos akademiją. Būdamas Lietuvos muzikos akademijos studentas tapo Tarptautinio džiazo improvizacijų konkurso Vilniuje I premijos laureatu (1984 m.).

Surengė ne vieną solinį fortepijoninį koncertą, koncertavo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir Lietuvos kameriniu orkestru, taip pat su iškiliausiais džiazo atlikėjais Lietuvoje ir užsienyje.

1995 m. E.Buožis išleido pirmąjį asmeninį džiazo ir popmuzikos albumą „Meilės miestas“.

2000 m. su Valerijumi Ramoška (trimitas) įrašė džiazo standartų kompaktinę plokštelę „Solos ir duetai“. Albumą už muzikos ir garso meistriškumą prestižiškiausias Lietuvos muzikos žurnalas „Gramofonas“ įvertino 5/5 Gramophones.

2002 metais E.Buožis pradėjo spontaniškų džiazo improvizacijos koncertų ciklą „Impro-vizijos“, lydimą garsiausių Lietuvos atlikėjų.

2003 m. buvo nominuotas „Metų džiazo vertėjui“ ir Lietuvos muzikų sąjungos apdovanotas Auksiniu disku.

2005 m. E.Buožis džiazo mylėtojus pradžiugino nauju albumu „At First Sight“. E.Buožis savo kūrinius atlieka kartu su V.Ramoška (trimitas, fliugelhornas), Eugenijumi Kanevičiumi (kontrabosu) ir Dariumi Rudžiu (būgnai).

2007 m. išleistas naujas E.Buožio ir lietuvių saksofonininko Petro Vyšniausko albumas „Spontanica“. „Spontanica“ – absoliučiai spontaniškos kompozicijos, įrašytos per koncertą Vilniaus šv.Kotrynos bažnyčioje.

E.Buožio solinis albumas „ONE“ (2011 m.) buvo įrašytas jo pasirodymo metu 2010 m. gruodžio 18 d. Vilniuje. Šiame albume yra džiazo standartų, keletas originalių kompozicijų ir viena spontaniška improvizacija.

2015 m. E.Buožis išleido albumą „Pictures“. Jį prodiusavo puikūs skandinavų džiazo profesionalai Caecilie Norby ir Larsas Danielssonas. Šis albumas buvo sukurtas su Arve Henriksenu, V.Sondeckiu, Stefanu Pintevu, Mattiasu Gronroosu, Tommy Holmgrenu.

Albume yra lietuvių liaudies dainų (įtrauktų į UNESCO kultūros paveldo sąrašą), danų liaudies daina ir originalios C.Norby ir L.Danielssono kompozicijos.

E.Buožis buvo įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą už ilgiausią pasaulyje spontanišką džiazo kompoziciją (72 min.). Jis buvo atliktas 2015 m. balandžio 9 d. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose Vilniuje.

Naujausias muzikos albumas „Labirintas“ išleistas 2019 m. Šiame albume – originalios E.Buožio kompozicijos.

Tarptautinei džiazo dienai skirtas E.Buožio (fortepijonas) kūrybos vakaras. Balandžio 30 d. 20 val. 30 min. Lietuvos muzikų sąjungos Muzikos svetainė (Gedimino pr. 32-2, Vilnius).

Į renginį būtina registruotis el.p.: info@muzikusajunga.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.