Svečius nustebino miesto muziejų tvarka

Vilniečių šeima, į savo namus priėmusi gyventi dvi ukrainietes, nusprendė apsilankyti keliuose Kauno muziejuose. Viename jie liko maloniai nustebinti, tačiau už įėjimą į kitą paklojo nemažą sumą, nors iš pradžių manė, kad mokėti nereikės.

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 9:16 AM, atnaujinta May 5, 2022, 9:17 AM

„Paskutinį balandžio sekmadienį nusprendėme, kad reikia aplankyti kelis Kauno muziejus, viešnioms iš Ukrainos parodyti, kas juose eksponuojama, kokia yra mūsų kultūra, juolab kad paskutiniais mėnesio sekmadieniais valstybinius muziejus galima lankyti nemokamai“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo vilnietis Virginijus, kurio namuose gyvena dvi ukrainietės.

Lietuviai su viešniomis pasirinko Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų ir jo padalinį – Velnių muziejų.

Nuvykę į Velnių muziejų ekskursantai buvo maloniai nustebinti.

„Paaiškėjo, kad ukrainiečiai bet kurią dieną aplankyti ekspoziciją gali nemokamai.

Muziejaus darbuotojai sakė, kad jei ukrainiečius atlydi lietuviai, jiems bilietų taip pat nereikia pirkti, nesvarbu, ar tai paskutinis mėnesio sekmadienis, kai visi įleidžiami nemokamai, ar kita diena. Toks sprendimas labai sužavėjo“, – sakė vyras.

Tada visi patraukė į Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų. Ten jie sužinojo, kad ukrainiečiai ekspoziciją taip pat gali apžiūrėti nemokamai, bet kiekvienam lietuviui bilietas kainuoja po 11 eurų, nes vyksta kažkokia pasaulinio lygio paroda.

„Mes jos galėjome ir neapžiūrėti, labiau domino Mikalojaus Konstantino Čiurlionio palikimas, bet aplankyti tik jo kūrybos salių nepavyko. Teko mokėti už įėjimą į muziejų. Mes, keturi šeimos nariai, už apsilankymą šiame muziejuje sumokėjome 44 eurus, nes vienas ukrainietes palikti vaikščioti po muziejų būtų buvę nemandagu“, – pasakojo Virginijus.

Vyras sakė, kad grįžęs namo atsidarė muziejaus interneto svetainę ir ten rado tokį skelbimą: „Brangūs lankytojai, dėl „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ pristatomų pasaulinio garso menininkų parodų paskutinį mėnesio sekmadienį M.K.Čiurlionio dailės muziejaus (V.Putvinskio g. 55) ir Kauno paveikslų galerijos (K.Donelaičio g. 16) lankymas iki gruodžio mėnesio bus mokamas.“

Virginijus stebėjosi tokiu sprendimu ir svarstė, kad nemažai žmonių gali patekti į tokią pat situaciją kaip ir jo šeima.

„Greičiausiai apie tai, kad į kai kuriuos muziejus įėjimas vis dėlto mokamas, daugelis nė nežino. Keista, kad Europos kultūros sostinėje reikia mokėti net ir tada, kai į kitus muziejus galima patekti už dyką.

Taip pat kyla abejonių, ar toks muziejaus sprendimas nesikerta su Kultūros ministerijos nuostata apie nemokamą muziejų lankymą“, – svarstė vilnietis.

Tik rekomendacija, o ne nurodymas

Daina Kamarauskienė, Nacionalinio K.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorė

„Kultūros ministerija yra tik rekomendavusi muziejų lankytojus priimti nemokamai.

Tačiau kiekvieno muziejaus atstovai patys sprendžia, ar taip daryti, ir apie savo sprendimus ministeriją yra informavusi.

Ministerija ir muziejai yra sudarę sutartis, nes kai lankytojai ekspozicijas lanko nemokamai, ministerija savo pavaldžioms įstaigoms moka kompensacijas.

Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje šiuo metu vyksta litvakiškų šaknų turinčio kūrėjo iš Pietų Afrikos Respublikos Williamo Kentridge’o paroda „Tai, ko nepamename“.

Tai vienas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių, kurį pristatyti Lietuvai kainavo. Ekspozicija yra ne vienoje salėje, pristatoma įvairiose muziejaus erdvėse, todėl jos atskirti negalime. Dėl to lankytojai ir turi mokėti už įėjimą į muziejų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.