Muziejų naktis į Lietuvą sugrįžta su trenksmu

Dvejus metus stebėjusi pasaulį už ekrano, Muziejų naktis grįžta gyvai: įvairių Lietuvos miestų muziejai paruošė intriguojančias programas, kurias lankytojams pristatys gegužės 14-osios (šeštadienio) vakarą. Šiais metais muziejai ypač pasistengė. Skaitant įvairių miestų programas akivaizdu, kad kiekvienas lengvai ras ką veikti Muziejų naktyje.

Šeštadienį muziejai bus atviri iki vėlumos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeštadienį muziejai bus atviri iki vėlumos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-13 17:14

Dalyje Lietuvos muziejų Muziejų nakties renginiai prasideda jau penktdienį: Šilutėje, Hugo Šojaus muziejuje, vyks muzikos ritmų ir kino filmų naktis, Lazdijų Laisvės kovų muziejuje – judrioji edukacija „Surask laisvę“, susitikimas su Mykolo Romerio universiteto docentu, politologu Vytautu Dumbliausku.

Oficiali Muziejų nakties pradžia – šeštadienio vakaras, kai duris nemokamai atvers daugelis kultūros įstaigų Europoje. Šiais metais tarptautinis renginys vyks 18-tą kartą. Maždaug 120 Lietuvos muziejų ir jų padalinių akcijoje dalyvauja 17-tą kartą.

„Šiemet bendros temos nėra, kiekvienas muziejus turės savo tam tikrą tematiką. Prie šio renginio prisideda ne tik muziejai, bet ir bibliotekos, universitetai, kino teatrai“, – sakė Lietuvos muziejų asociacijos atstovė Greta Katkevičienė.

Pasak jos, renginiai vyks 40-yje Lietuvos miestų ir miestelių, siekiant „paskatinti dialogą tarp bendruomenių ir muziejų“.

„Kai kur bus loterijos, kai kuriose vietose – diskotekos, konkursai, degustacijos, edukaciniai renginiai, filmų peržiūros, knygų pristatymai, kūrybinės dirbtuvės, paskaitos, pokalbiai, orientacinės varžybos. Tikrai pasirinkimas bus labai labai didelis“, – teigė G.Katkevičienė.

Karantino metu sparčiai vykęs skaitmenizavimas taip pat matomas Muziejų nakties programoje: muziejai siūlys paklausyti, kaip skamba eksponatai, kai niekas jų nemato, ieškoti lobių naudojant išmaniuosius telefonus ar kartu su bendraminčiais dalyvauti naktinėse orientacinėse varžybose, savo pasiekimus žymint specialioje programėlėje.

Norite ko nors lėčiau ir paslaptingiau? Ne bėda: kai kurie muziejai įsiliejo į nakties tematiką ir siūlys pažvelgti į eksponatus prietemoje, pastebėti dar nematytas detales bei dieną nematomus, paslaptis šnabždančius, nutįsusius šešėlius.

Lietuvos muziejų asociacijos atstovės teigimu, dalyje kultūros įstaigų bus renkama parama nuo Rusijos sukelto karo nukentėjusiems ukrainiečiams.

Renginio organizatoriai tikisi, kad šalies muziejuose apsilankys per 120 tūkst. žmonių.

Daugiau informacijos apie Muziejų naktį ir visus šių metų renginius: www.muziejunaktis.lt

https://www.facebook.com/MuziejuNaktisLietuvoje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.