2023-iųjų Europos kino mugės garbės viešnios – Baltijos šalys

73-iojo tarptautinio Berlyno kino festivalio metu vyksiančioje 2023-iųjų Europos kino mugėje Baltijos šalims – Lietuvai, Latvijai ir Estijai – bus skirtas garbės viešnių statusas. Tai bus pirmasis kartas nuo „Country in Focus“ programos pradžios 2017-aisiais, kai jėgas suvienys kelios šalys.

Programa „Baltic Countries in Focus“ įvairiais pjūviais pristatys Baltijos šalių kino kūrėjus ir jų kūrybą.
Programa „Baltic Countries in Focus“ įvairiais pjūviais pristatys Baltijos šalių kino kūrėjus ir jų kūrybą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-22 11:36, atnaujinta 2022-05-22 11:46

Šį garbingą statusą įtvirtino penktadienį Kanuose pasirašyta oficiali sutartis, kurioje, Europos kino mugės direktoriaus Denniso Ruho iniciatyva, parašus dėl bendradarbiavimo sudėjo „Berlinale“ vykdomoji direktorė Mariette Rissenbeek, Lietuvos kino centro direktorius Laimonas Ubavičius, Estijos kino instituto generalinė direktorė Edith Sepp ir Latvijos nacionalinio kino centro direktorės pavaduotoja Inga Blese.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Latvijos kultūros ministras Nauris Puntulis ir Estijos kultūros ministras Tiitas Terikas.

Programa „Baltic Countries in Focus“ įvairiais pjūviais pristatys Baltijos šalių kino kūrėjus ir jų kūrybą. Ji suteiks galimybę užmegzti ryšius su Baltijos šalių kino prodiuseriais ir platintojais, taip pat kino talentais bei atrasti naujausius filmus iš regiono, kurio šalys, nors turi nemažai bendrų kultūrinių bruožų, bet kiekviena remiasi savo unikalia istorija.

„Berlinale“ istorijoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos filmai nuolat praturtindavo festivalio programą įdomiomis perspektyvomis. Suvienydamos jėgas, šios trys Baltijos šalys sustiprino ir savo individualumą bei tapo puikiu pavyzdžiu ir Europoje, ir už jos ribų.

Šiais bendradarbiavimo laikais kino kūrėjai ir kiti industrijos profesionalai gali pasimokyti iš inovatyvaus ir bendradarbiavimui atviro Baltijos šalių požiūrio į kultūrą“, – sutarties pasirašymo metu teigė „Berlinale“ vykdomoji direktorė M.Rissenbeek.

Europos kino mugė vyks 2023 m. vasario 16–22 dienomis 73-iojo Tarptautinio Berlyno kino festivalio metu.

Viešėdama Kanuose viceministrė D.Urbanavičienė lankėsi Kanų kino festivalio Lietuvos stende, kviečiančiame lankytojus susipažinti su lietuviško kino naujienomis ir palankiomis filmų gamybos sąlygomis Lietuvoje, pabrėžiant itin sėkmingus pelno mokesčio lengvatos filmų gamybai mūsų šalyje rezultatus.

Lietuva taip pat prisidėjo prie Ukrainos, kuriai Kanų kino festivalyje skiriamas ypatingas dėmesys, paviljono įrengimo.

Viceministrė dalyvavo Ukrainoje nužudyto režisieriaus Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis II“ premjeroje, taip pat susitiko su naujuoju Kanų festivalio mugės vadovu Guillaume'u Esmiolu, Lietuvos kino industrijos atstovais, Ukrainos filmų kūrėjais.

Kanuose kultūros viceministrė D.Urbanavičienė kartu su Latvijos, Estijos ir kitų šalių kultūros ministrais dalyvavo susitikime su Europos vidaus rinkos komisaru Thierry Bretonu.

Susitikime akcentuota būtinybė užkirsti kelią Rusijos karo propagandai ir dezinformacijai, taikant sankcijas jų skleidimo priemonėms ir remiant Ukrainos žiniasklaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.