Vyriausybė iš pareigų atleidžia vyriausiąją archyvarę Kristiną Ramonienę

Ministrų kabinetas šalių susitarimu iš pareigų atleidžia Lietuvos vyriausiąją archyvarę Kristiną Ramonienę.

K.Ramonienė. <br>Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos nuotr.
K.Ramonienė. <br>Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustas Stankevičius (BNS)

May 24, 2022, 10:48 AM

Vyriausybė tokį nutarimo projektą svarstys trečiadienį. Tame pačiame posėdyje Ministrų kabinetas spręs dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo K. Ramonienei dėl sau pasiskirtų priedų, tačiau tiek ji, tiek Vyriausybė aiškina, jog su pasitraukimu iš pareigų tai nesusiję.

K. Ramonienė Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos vadovo pareigas nustos ėjusi nuo birželio 4 dienos.

Kaip teigė vyriausioji archyvarė, iš pareigų ji traukiasi savo noru. Tą patvirtino ir Kultūros ministerija.

„Tai – asmeninis apsisprendimas. Bet kokiame darbe, į kurį ateini, atiduodi savęs, kiek gali, padarai darbus, kuriuos esi suplanavęs ir judi toliau“, – kalbėjo K. Ramonienė.

Ji teigė šiose pareigose įgyvendinusi užsibrėžtus tikslus.

„Mano pagrindiniai tikslai, kurių siekiau, aš juos įgyvendinau: archyvai tapo matomi, gal reikėtų sakyti – labiau matomi. Turėjome puikius praėjusius metus, buvo švenčiami Archyvų metai“, – sakė vyriausioji archyvarė.

„Sukūrėm projektą – yra prieinami dokumentai iš namų, daug kas yra padaryta“, – pridūrė ji.

Tarnybinė nuobauda

Vyriausybės posėdyje numatyta apsispręsti ir dėl tarnybinės nuobaudos K. Ramonienei.

Valstybinė tarnybinės etikos komisija (VTEK) gegužės pradžioje konstatavo, kad vyriausioji archyvarė veikė interesų konflikto situacijoje, kai už vykdytas funkcijas pasiskyrė sau priemokas. Dėl to VTEK pasiūlė Vyriausybei svarstyti K. Ramonienės tarnybinės atsakomybės klausimą.

Komisijos teigimu, ji pasirašė tris įsakymus skirti sau priemokas už įstaigos vykdytojo projekto priežiūros komitete eitas narės funkcijas. 

„Šiuo atveju Lietuvos vyriausioji archyvarė privalėjo nusišalinti Vyriausybei, tačiau tiriant negauta duomenų, kad ji būtų ėmusis tokių veiksmų. VTEK vertinimu, pasirašiusi su savo privačiais interesais susijusius įsakymus, K. Ramonienė pateko į tiesioginį ir akivaizdų interesų konfliktą“, – nurodoma sprendime.

Siūlo skirti pastabą, su pasitraukimu nesieja

Dėl galimo interesų konflikto į VTEK vasario pabaigoje kreipėsi Vyriausybės kanceliarija, o kovo pabaigoje situaciją paprašė įvertinti ir K. Ramonienė. Pasak jos, iki šiol nebuvo teisinio išaiškinimo, kada galima skirti priemoką vadovams.

„Tas atvejis buvo priduotas, aš pati pridaviau dokumentus, kad jį išnagrinėtų, kad ta praktika susiformuotų. Buvo dvejopas aiškinimas, dabar susiformavo bendra praktika“, – kalbėjo ji.

Tiek pati vyriausioji archyvarė, tiek Kultūros ministerija nurodė, jog tarnybinė nuobauda su jos pasitraukimu nėra susijusi.

„Tie dalykai nesusiję“, – sakė Kultūros ministerijos kancleris Rolandas Kvietkauskas.

Pasak jo, dėl tarnybinio nusižengimo K. Ramonienei siūloma skirti pastabą.

Tuo metu, vyriausioji archyvarė ateities planų kol kas nekomentavo, tačiau teigė, kad karjerą greičiausiai tęs privačiame sektoriuje.

Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos vadovo pareigas ji ėjo nuo 2019-ųjų spalio. Nuo vasaros pradžios K. Ramonienę pareigose laikinai pakeis įstaigos Dokumentų ir archyvų valdymo ir naudojimo skyriaus vedėja Daiva Lukšaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.