Kaune atidaroma rašytojos D. Grinkevičiūtės gimimo metinėms skirta paroda

Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, šeštadienį atidaroma rašytojos Dalios Grinkevičiūtės 95-osioms gimimo metinėms skirta paroda.

D.Grinkevičiūtė ir jos knyga.
D.Grinkevičiūtė ir jos knyga.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-28 14:01, atnaujinta 2022-05-28 23:04

Kaip skelbia muziejus, pirmą kartą Kaune bus rodomas rašytojos prisiminimų rankraštis, užrašytas 1949–1950 metais.

Parodoje „Dalia Grinkevičiūtė (1927 – 1987). Kambariai / įveikti atstumai“ kūriniais iš naujo permąstoma ir interpretuojama D. Grinkevičiūtės gyvenimo istorija ir memuarų knyga „Lietuviai prie Laptevų jūros“.

Paroda suformuota iš šiuolaikiškų modulių – kambarių, skirtų trims svarbiausioms D. Grinkevičiūtės gyvenimo ašims: vaikystei tarpukario Kaune, tremties patirčiai ir motinos laidojimo scenai pokariu.

Šie gyvenimo tarpsniai perteikiami skirtingose Maironio lietuvių literatūros muziejaus erdvėse.

„Kiemo namelyje įsijausite į rašytojos šviesią vaikystę, mansardoje kūnu pajusite Arkties šaltį, keliausite po Altajaus kraštą virtualios realybės kūrinyje ir pamatysite rankraščio originalą, šaltoje patalpoje atpažinsite rūsį, kuriame buvo palaidota motina, o sodelyje rasite bijūną, po kokiu buvo atrastas ankstyvasis rankraštis“, – rašoma pranešime.

„Visas šias menines patirtis apjungs olfaktorinio meno kūrinys – kvapais perteikta rašytojos gyvenimo ir kančios istorija“, – priduriama jame.

D. Grinkevičiūtė – tremtinė, gydytoja, disidentė, rašytoja, gimusi tarpukario Kauno inteligentų šeimoje, 1941 metais ištremta į Jakutiją, iš kur po aštuonerių metų pabėgo.

Čia ji pradėjo rašyti atsiminimus, kurie laikomi pačiu pirmuoju pasakojimu apie tremtį.

Autentiškus užrašus rašytoja užkasė sode. Rankraščio grįžusi nerado ir dar kartą perrašė memuarus, jie rasti tik 1991 metais po rašytojos mirties.

D. Grinkevičiūtės kūrinys „Lietuviai prie Laptevų jūros“ yra plačiai pasklidęs po pasaulį ir išverstas į dešimt užsienio kalbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.