Universiteto mokslo metų pabaigtuvėse – spindintys baltų garbanų žiedynai

Džiugiais įvykiais mokslo metus baigė Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universitetas (MČTAU). Drauge su Vilniaus kolegija pasirašė sutartį, kuri dešimčiai metų išsprendė patalpų problemą.

Prof. dr. A.Kiveris – Mefistofelis.
Prof. dr. A.Kiveris – Mefistofelis.
Entuziastingoji ansamblio vadovė J.I.Bražiūnienė.
Entuziastingoji ansamblio vadovė J.I.Bražiūnienė.
Tenoras A.Špokas.
Tenoras A.Špokas.
MČTAU rektorė dr. Z.Žebrauskienė.
MČTAU rektorė dr. Z.Žebrauskienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

Jun 1, 2022, 3:23 PM

Darbščios vyriausios kartos rankos ir noras lavėti, nebūti visuomenės paraštėse apleistas, jau pradėtas niokoti Lietuvos edukologijos universiteto auditorijas pavertė jaukiomis erdvėmis studijoms ir meninei veiklai.

Dabar kiekvienas fakultetas turi savo vietą po stogu ir gali kviesti dar daugiau vyresniojo amžiaus kolegų ateiti ir veikti kartu: klausyti paskaitų apie mediciną, politiką, ekonomiką, kultūrą, dainuoti, šokti, įgyvendinti turizmo, meno, užsienio kalbų lavinimo projektus.

Tik dabar švietimo sistemoje pradėtas propaguoti įtraukusis ugdymas, rekomenduojama taikyti outdoor metodika. Tačiau šioje, vyriausiųjų, bendruomenėje ji jau seniai gyvastinga.

Gaila, kad tyrinėtojai ir funkcionieriai šią veiklą ir vyriausiųjų, žilagalvių vis gausėjančią, didėjančią jėgą, dažnai protingą patariamąjį balsą  visuomenėje ne visuomet pastebi. O reikėtų pradėti realiai įgyvendinti Mokymosi visą gyvenimą programą, ją paremti, o ne gudrauti Jungtinių Tautų, kitoms tarptautinėms organizacijoms rašant ataskaitas.

Pirmasis Lietuvoje Trečiojo amžiaus universitetas daugiau nei 25 metus telkia smalsumo, kūrybingumo, aktyvios veiklos troškimo nepraradusius vyresniojo amžiaus žmones.

Vieni pagrindinių MČTAU veiklos tikslų – sudaryti sąlygas vyresniojo amžiaus žmonėms visą gyvenimą mokytis, įtraukti juos į prasmingą ir pilietinei visuomenei reikalingą veiklą, skatinti savanorystę ir bendradarbiavimą tarp kartų ir tautų, propaguoti oraus žmogaus, veiklaus amžėjimo modelį.

Svarbi ir MČTAU misija – parengti vis didėjančią visuomenės dalį gyvenimui demokratinėje, humaniškoje, mokslo spinduliais apšviestoje visuomenėje patogiai, susikalbant IT daugiakalbėje erdvėje, judant, siekiant pažinti pasaulį ir artimą žmogų.

Įdomiausia tai, kad į paskaitas, kitus užsiėmimus MČTAU klausytojai eina ne kaip į neformalius susibūrimus. Juos sieja akademinė dvasia, o nuo jaunuomenės aukštosios mokyklos skiriasi puikia studijų motyvacija.

Nuolat pilna auditorija, paskaitų klauso net keli šimtai klausytojų. Jų nemažėjo net per pandemiją. Tuosyk buvo atsiliepta į šį iššūkį: suaktyvėjo skaitmeninės studijos, paskaitos jau galėjo vykti naudojantis interneto platformomis.

Siekta paakinti ir konkrečiai išmokyti senjorus kuo plačiau auditorijose, buityje naudotis IT galimybėmis. Todėl sėkmingai buvo vykdomos politikos, ekonomikos, užsienio kalbų, kultūros ir kitos studijų programos.

Kaip pažangiausiose mokyklose MČTAU nėra vertinimų pažymiais. Rektorė, TAU asociacijos prezidentė dr. Zita Žebrauskienė, apžvelgdama mokslo metų veiklą, atvėrė trečiojo amžiaus universitetų viziją, strateginius planus ją įgyvendinant.

Dirbant visada atsiranda spragų. Bandoma jas naikinti visiems kartu. Artimiausi rektorės padėjėjai – vos keli administracijos žmonės, geranoriškai sunkų rūpesčių vežimą neatlyginamai tempiantys fakultetų dekanai, padalinių vadovai.

Aktyvūs ryšiai su Tarptautine mokslų akademija, Vytauto Didžiojo universitetu, Vilniaus kolegija. Talkinama tyrimus atliekantiems studentams. Po pandemijos vėl atsinaujins ryšiai su tarptautinėmis organizacijomis, Maltos, Italijos ir kitų šalių TAU.

Pasiguodžiama, kad sunku kovoti dėl aukštų veiklos standartų, kai net Lietuvos valdžia  neranda galimybių veiklos paremti finansiškai. Argi pamiršta, kad įsipareigojimai plėtoti mokymosi visą gyvenimą kryptį liko? Gaila, kad neskiriama dėmesio ir LRT puslapiuose.

Tačiau senjorų veikla yra matoma. MČTAU meno kolektyvai kviečiami dalyvauti konkursuose. Nuolat dirbdami dainininkai solistai, ansamblių nariai siekia tobulinti meistriškumą, kaupti repertuarą, patikrinti savąjį pasiruošimą scenai, įtaigą klausytojams ir kita.

Gegužės 28 d. Vilniuje, „Park Town“ konferencijų centre, įvyko Vilniaus senjorų dainų konkursas. Organizatoriai dalyviams stengėsi sukurti gerą atmosferą. Siekta išjudinti meno entuziastus, paskatinti dainuojančius senjorus pasitempti.

Gera ar bloga iniciatyva? Aišku, kad gera, nes dabar, nykstant mėgėjiškai muzikinei veiklai (chorams, ansambliams ir kt.), tik asmeninės veiklių žmonų iniciatyvos palaiko ir norinčius muzikuoti, ypač – dainuoti. 

Tai patvirtina ir populiariame Mokytojų namų renginyje „Pasidainavimai su Veronika“ jau dalyvavęs MČTAU „Romantikų“ ansamblis (vadovė Janina Izabelė Bražiūnienė).

Dabar kolektyvas jau derino balsus konkurse. Dainavo duetu, kvintetu ir moterų ansambliu. Neliko nuošalėje MČTAU solistai: Antanas Kiveris, Algimantas Špokas, Antanas Pociūnas.

Šį kartą konkurse dalyvavę Šnipiškių, Viršuliškių, Naujininkų, lenkų Trečiojo amžiaus universiteto dainorėliai (prof. Liongino Abarius žodžiais), Vilniaus mokytojų namų choro ansamblis „Vytis“ (vadovas Deimantas Raščinskis) ir kiti – tikri atradimai mieste.

Kad ir Didžiuoju prizu apdovanotas 85-metis, bet vis dar dainuojantis buvęs tenoras Rimgaudas Papickas. Tiesa, jau perėjęs į baritono repertuarą...

Senjorų dainų konkurse atlikėjai buvo vertinami solistų, ansamblių kategorijose.

Solistui senjorui tenorui pasirodyti būnant vyresnio amžiaus nelengva. Net ir buvusiam profesionalui. Todėl vertingiausi yra savo balso diapazoną išlaikę dainininkai. Pirmąją vietą pelnė bosas A.Kiveris, atlikęs Mefisto serenadą iš Charles'o Gounod operos „Faustas“. Iki šiol A.Kiveris išsaugojo puikų, skambų bosą, artistišką potencialą.

Tenoras A.Špokas pateikė lyrinę Algimanto Raudonikio „Švelnumo“ versiją. Pelnė antrąja vietą solistų kategorijoje.

Geriausiais ansamblių kategorijoje tapo J.I.Bražiūnienė ir A.Špokas, padainavę labai lyrišką senovinį romansą „Tavo akys“.

Antroji vieta teko gražiai susiklausiusiam MČTAU kvintetui: derėjo balsai ir emocinė raiška.

Tautišką dainingumo pavyzdį demonstravo J.I.Bražiūnienės ir A.Pociūno duetas. Taigi – laureatai.

Visada reikšminga klausyti a cappella ir gražiai „turavojamai“ atliekamų dainų. Ne veltui apdovanotas I.Bražiūnienės vadovaujamas MČTAU „Romantikų“ moterų ansamblis.

Tiek laureatų! MČTAU rektorė buvo laiminga ir vis dar laikė suspaudusi kumščius.

O Botanikos sodo estradėlėje Vingio parke jau siautė žilagalviai studentai: MČTAU šventiškai baigė mokslo metus.

Laukymę papuošė spalvingos šokėjų klostės, balti moterų garbanų žiedynai. Susirinkusiųjų negąsdino nei lietus, nei vėjas. Skambėjo visus sujungiančios dainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.