Paskelbti geriausi Lietuvos jaunieji tautodailininkai

Zyplių dvare išdalinti jau devintą kartą rengiamo Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ apdovanojimai. Šiemet geriausiais jaunaisiais meistrais pripažinti ir birželio 1 d. apdovanoti šeši mokiniai, kūrę pagal liaudišką paveldą, savo regiono savitumą, sėkmingai interpretavę bei derinę tradicijas ir šiuolaikinę pasaulėžiūrą.

Arijus Petrulėnas. Mok. Vidmantas Kapačiūnas.<br>Organizatorių nuotr.
Arijus Petrulėnas. Mok. Vidmantas Kapačiūnas.<br>Organizatorių nuotr.
Elena Glinskytė. Mok. Audronė Skarbaliūtė.<br>Organizatorių nuotr.
Elena Glinskytė. Mok. Audronė Skarbaliūtė.<br>Organizatorių nuotr.
Elena Glinskytė. Mok. Audronė Skarbaliutė.<br>Organizatorių nuotr.
Elena Glinskytė. Mok. Audronė Skarbaliutė.<br>Organizatorių nuotr.
Armandas Pangonis. Mok. Algirdas Juškevičius.<br>Organizatorių nuotr.
Armandas Pangonis. Mok. Algirdas Juškevičius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Ladigienė, LNKC

Jun 2, 2022, 4:15 PM

Visą gegužės mėnesį Zyplių dvare eksponuota Lietuvos mokinių konkursinė liaudies dailės paroda „Sidabro vainikėlis“ džiugino ne tik lietuvius, bet ir Lietuvos dvarus mielai lankančius keliautojus iš užsienio. Dvaro direktorė Daiva Bukšienė džiaugėsi, kad po dvaro skliautais eksponuojami jaunųjų tautodailininkų darbai. Nors Zyplių dvaro parodų salės nuolat kupinos įvairiausių eksponatų, tačiau mokinių paroda – pirmoji.

Pasak komisijos narės Lietuvos nacionalinio muziejaus Etninės kultūros ir antropologijos rinkinių skyriaus vedėjos dr. Miglės Lebednykaitės, gera jausti, kad mokiniai mėgaujasi procesu ir nesureikšmina rezultato. Gauti „Sidabro vainikėlį“ svarbu, tačiau vyksmas, draugų palaikymas, buvimas kartu yra daug svarbiau. Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi, kad Lietuvos tautodailė gerose rankose.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro sumanytas konkursas vyksta ištisus metus: mokslo metų pradžioje vietinės parodos vyksta mokyklose, rajonuose, pavasarį visoje Lietuvoje organizuojamos aštuonios regioninės parodos, o besibaigiant mokslo metams – baigiamoji paroda, kurioje dalyvauja talentingiausi regionų mokiniai. Šiais metais baigiamojoje buvo eksponuojami 38 mokinių darbai. Vien regioninėse parodose dalyvavo apie 300 mokinių, o skaičiuojant rajonines ir mokyklines dalyvių buvo apie 500.

Iš tokios gausybės išrinkti pačius geriausius nėra paprasta. Komisijos narys etnologas, humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Tumėnas sakė, kad laimėjimas nebūtinai yra absoliuti tiesa, kad kiekvienu atveju tai yra ir dalis sėkmės, todėl nepasiekusiems savo tikslo nusiminti neverta – galbūt pasiseks kitais metais.

Konkursiniai apdovanojimai iškeliavo į Dzūkijos, Aukštaitijos ir Žemaitijos regionus. Pirmosios vietos diplomais ir „Sidabro vainikėliais“ apdovanoti: Armandas Pangonis iš Varėnos už Užgavėnių kaukes (mok. Algirdas Juškevičius), Arijus Petrulėnas iš Kaišiadorių už medines skulptūras (mok. Vidmantas Kapačiūnas), Elvinas Černiauskas iš Lazdijų r. už šiaudinius sodus (mok. Lina Žaliauskienė), Eglė Pipiraitė iš Anykščių r. už lovatieses (mok. Dalia Bernotaitė-Janušienė), Rūta Kolosovaitė iš Rokiškio už karpinius (mok. Gita Kolosovienė), Vanesa Girdžiutė iš Jurbarko už Mažosios Lietuvos tautinį kostiumą (mok. Sniežana Šašienė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.