G. Bertolucci premija įvertintos jaunosios kartos Lietuvos teatro ir kino kūrėjos

Šią savaitę Romoje vykstančioje IX vieno novatoriškiausių ir įvairiapusiškiausių italų kino ir teatro režisierių Giuseppe Bertolucci vardo premijos įteikimo ceremonijoje bus apdovanotos geriausios jaunosios kartos Europos aktorė ir režisierė. Šiemet apdovanojimai bus įteikti Lietuvos menininkėms – režisierei Kamilei Gudmonaitei ir aktorei Aistei Diržiūtei.

K.Gudmonaitė (kairėje) ir A.Diržiūtė.<br> LKM koliažas.
K.Gudmonaitė (kairėje) ir A.Diržiūtė.<br> LKM koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija (LKM)

Jun 14, 2022, 10:41 AM

Birželio 15 d. 19 val. Romoje, „Teatro Argentina“, teikiant premijas bus pagerbtas ir pats G. Bertolucci. Vakaro metu bus pristatomas leidinys „Saldus gyvenimo triukšmas“, rodomas kūrėjo trumpametražis filmas „Tino ir Tano“.

G. Bertolucci vertinamas už nepertraukiamą kūrybinį darbą, poetinį žvilgsnį į pasaulį, intelektualinius įsipareigojimus ir griežtumą. Menininkas savo darbuose eksperimentavo su įvairiomis formomis, raiškos būdais, dėl stilistinio ir teminio originalumo pasitelkdavo savus ir kitų autorių tekstus.

„Man šis apdovanojimas yra absoliučiai netikėtas, tačiau labai svarbus. Smagu žinoti, kad Italijoje žino mūsų kūrybą – lietuvių moterų kūrybą, ir kad premija skiriama Bertollucci – kino ir teatro genijų šeimos vardu!

Italų teatras turi gilias ir ilgas tradicijas, tad staiga atsirasti „Teatro Argentina“ scenoje ir atsiimti apdovanojimą už kūrybą – be galo džiugu, netikėta, nerealu. Tai, be abejo, skatina kurti toliau – vadinasi, viskas gerai: ką darai, ką jauti, o tai jaunam žmogui suvokti – ne taip jau lengva“, – sakė ne kartą Italijos publikai savo spektaklį „Trans Trans Trance“ pristačiusi režisierė K. Gudmonaitė.

Aktorė A. Diržiūtė taip pat džiaugiasi netikėtu įvertinimu.

„Būti įvertintai apdovanojimu Italijoje, šalyje, kuri yra teatro ir kino lopšys Europoje, kurią tėvyne vadino Eleonora Duse, Giulietta Masina, Sophia Loren, jau savaime laimėjimas. O būti įvertintai Giuseppe Bertolucci apdovanojimu yra didelė garbė ir atsakomybė.

Atsakomybė pasakoti moterų istorijas, nešti lygybės, laisvės, pagarbos vėliavas ir apginti šias vertybes ne tik susiklosčius aplinkybėms, bet kiekvieną dieną“, – prieš apdovanojimų ceremoniją sakė aktorė.

Kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė džiaugėsi, kad šiemet teatro ir kino kontekste pamatyta bei įvertinta yra Lietuva. Dažniausiai Giuseppe Bertolucci premija teikiama Italijai jau gerai pažįstamų šalių, tokių kaip Prancūzija ar Vokietija kūrėjoms.

Šiais metais komisija atkreipė dėmesį į Lietuvą, kurios menininkės vis labiau matomos europiniame kontekste. Svarbu, kad ši premija skiriama išskirtinai jaunoms kūrėjoms moterims. Apdovanojimu siekiama atkreipti dėmesį į jų kūrybą ir taip paskatinti tolesniems darbams bei eksperimentams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.