„Operetė Kauno pilyje“ sutiks šventes spalvingu renginių fejerverku

Tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ ir vėl kviečia į kasmetinį susitikimą senosios Kauno pilies apsuptyje. 21-ą kartą vyksiančio renginio organizatoriai – Laima Kuzmickaitė-Milašienė, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys – pristatys naujas, spalvingas koncertines programas, kuriomis galės mėgautis ir tie, kurie neišgali įsigyti bilietų į teatrų ir koncertų sales. Festivalio renginiai yra nemokami!

 Rengėjų nuotr.
 Rengėjų nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Vitėno nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Vitėno nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Aleksos nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Aleksos nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Aleksos nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> M.Aleksos nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> Rengėjų nuotr.
 Koliažinė opera „Mažvydas“.<br> Rengėjų nuotr.
Kijevo nacionalinio akademinio operetės teatro baletas. <br> Rengėjų nuotr.
Kijevo nacionalinio akademinio operetės teatro baletas. <br> Rengėjų nuotr.
Kijevo nacionalinio akademinio operetės teatro baletas. <br> Rengėjų nuotr.
Kijevo nacionalinio akademinio operetės teatro baletas. <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lina Stankevičiūtė, Kauno valstybinis muzikinis teatras

2022-07-04 10:55

Šiemet prie Kauno pilies žiūrovai išvys jaunų dainininkų būrį, šiuolaikiškos klasikos baleto šokius, išgirs įdomias muzikos garsais papasakotas istorijas. Vienas didžiųjų festivalio koncertų kvies drauge suktis garsiosios Straussų šeimos atstovų sukurtų melodijų ritmais, o apie lietuviškojo rašto ištakas primins koliažinė opera „Mažvydas“. Mažesnėse erdvėse festivalis pristato aštuonias skirtingo turinio koncertines programas.

Mindauginės prie Kauno pilies

Didžiausias dėmesys bus skiriamas festivalio pavadinimą įkvėpusios erdvės renginiams. Liepos 5 d. čia žiūrovus kvies unikalus muzikinis spektaklis – valstybinio ansamblio „Lietuva“ koliažinė opera „Mažvydas“, siejanti istoriją ir poeziją, realius faktus ir kūrybos laisvę, pasakojanti apie pirmosios lietuviškos knygos – „Katekizmo“ – gimimą, jos autorių Martyną Mažvydą, jo dramatišką ir sudėtingą gyvenimą, apie lietuvybės sklaidos sąlygas, iššūkius ir realybę XVI amžiuje, didelių politinių ir religinių permainų fone.

„Muzikinis spektaklis „Mažvydas“ sukurtas jau pagal naujausią ansamblio kryptį – gyvą istoriją. Čia svarbios gilesnės dvasinės, tapatybės – žmogaus, šalies – patirtys. Žodis „gyva“ šiuo atveju taip pat koreliuoja su aktualumu, istorijos perteikimu šiuolaikiškai per meną. Tai svarbu auditorijai ir skatina tobulėti ansamblį“, – pasakojo ansamblio „Lietuva“ vadovė Edita Katauskienė.

Vadovei antrino koliažinės operos režisierius Kęstutis Stasys Jakštas: „Tai įkvepia tikėjimo, kad ir vieno žmogaus padaryti darbai lemia visos tautos egzistencinę ateitį. Pats projektas išskirtinis tuo, kad gimė žanriškai naujas, netradicine maniera atliekamas kūrinys.“

Spektaklyje dainuos Giedrius Arbačiauskas, Monika Marija, Mantas Jankavičius, Rokas Laureckis, Jovita Vaškevičiūtė, Saulius Vasiliauskis, Martynas Žukauskas. Šalia „Lietuvos ansamblio“ spektaklyje gros ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinis ansamblis „Musica Humana“ bei Lietuvos kariuomenės orkestro varinių pučiamųjų instrumentų grupės muzikantai.

Liesis nuotaikingos melodijos

Liepos 6 d. prie pilies skambės koncertas „Girdėtas ir negirdėtas Štrausas“. Tai – ne tik puikiai žinomų Straussų šeimos sukurtų opusų programa. Festivalio rengėjai, kaip ir kasmet, stengsis nustebinti savo ištikimuosius žiūrovus.

Šiemet parengti šią programą padėjo ukrainietė dirigentė Oksana Madaraš, kuri jau daugiau kaip dešimtmetį domisi Straussų šeimos muzikiniu palikimu. Dirigentei rūpi ne tik atrasti klausytojams negirdėtų šių kompozitorių opusų, bet ir pateikti išradingų, smagių jų interpretacijų.

Tad nemažai kūrinių koncerte pilies kloniais skries pirmą kartą. Didžiąją programos dalį sudarys Johanno Strausso sūnaus opusai, bet išgirsime ir Johanno Strausso tėvo bei Josepho Strausso melodijas.

Programą atliks Kauno valstybinio muzikinio teatro meno kolektyvai, daug koncerto fragmentų šoks teatro baleto trupė drauge su festivalio svečiais – Kijevo nacionalinio akademinio operetės teatro baleto trupės šokėjais, kuriuos į Lietuvą atlydėjo jų trupės vadovas Vadim Prokopenko.

Šiemet festivalis vyksta tragiško karo Ukrainoje šmėklos šešėlyje. Skaudžias jo pasekmes jaučia ir menininkų bei muzikų pasaulis. Gyvename viltimi ir tikime, kad netrukus visa tai taps kraupia praeitimi, o mes visi ir vėl galėsime džiaugtis saugia menininkų bendruomene ir gausiais tarptautiniais kūrybiniais projektais.

Programą papuoš ir jaunųjų muzikinio teatro solistų Gabrielės Bukinės, Ievos Goleckytės, Ingridos Kažemėkaitės, Andriaus Apšegos, Egidijaus Bavikino, Žygimanto Galinio ir Tomo Pavilionio pasirodymai. Koncerte taip pat išgirsime Kaune dar neregėtą viešnią iš Austrijos – aktorę ir dainininkę Domenicą Radlmaier.

Ši kūrėja reiškiasi įvairiose meno srityse – nuo vaidmenų dramos ir miuziklų spektakliuose iki dainavimo kabareto stiliaus koncertuose. Tačiau didžiausia jos aistra – klasikinė muzika, kurią ji propaguoja ne tik dainuodama, bet ir pasakodama apie ją įvairioms auditorijoms. Beje, praėjusiais metais Etlingeno pilies festivalyje ji debiutavo būtent su J.Strausso muzika – dainavo Rozalindos partiją valsų karaliaus operetėje „Šikšnosparnis“.

Įspūdingą Straussų muzikos fiestą diriguos Jonas Janulevičius, O. Madaraš, Julius Geniušas ir Virgilijus Visockis. Renginius ves aktorius, laidų vedėjas Gintaras Mikalauskas ir solistė Ieva Vaznelytė.

Suvienys Tautiška giesmė

Tradiciškai pertraukos metu, 21 valandą, liudydami tautos bendrystę ir minėdami Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, festivalio žiūrovai, atlikėjai ir visi susirinkusieji drauge su pasaulio lietuviais giedos Tautišką giesmę.

22.45 val. vakarą iškilmingai užbaigs „Vilniaus sapnas“ – kupina šviesų, teatro ir šokio gožybių misterija. Renginys truks apie 20 minučių, stebins įspūdingomis projekcijomis, įkvepiančiais pasirodymais bei užburiančia muzika. Jis primins artėjantį 700 metų Vilniaus įkūrimo jubiliejų.

Didieji koncertai prie Kauno pilies:

Liepos 5 d. 20 val. – koliažinė opera „Mažvydas“;

Liepos 6 d. 20 val. – koncertas „Girdėtas ir negirdėtas Štrausas“; 21 val. – Tautinė giesmė; 22.45 val. – misterija „Vilniaus sapnas“.

Renginiai nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.