Po Liubarto tiltu – kino įdomybės

Tradiciniame vasaros seansų cikle „Gilios upės tyliai plaukia“ šiųmetę programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.

Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.<br> Rengėjų nuotr.
Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.<br> Rengėjų nuotr.
Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.
Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.
Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.
Programą „Avangardinis Ukrainos kinas“ lydi muzikinis akompanimentas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-07-09 13:29

Programa „Avangardinis Ukrainos kinas“ supažindina su svarbiais, tačiau svetur mažai žinomais ukrainiečių kūriniais, kurie vos prieš keletą metų buvo pristatyti Ukrainos visuomenei šios šalies kino istorijos tyrėjų.

Seansus drauge su didžiausiu Ukrainos filmų archyvu – Nacionaliniu Oleksandro Dovženkos centru (Kijevas) – rengia medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“.

XX a. pirmosios pusės Ukrainos avangardiniai nebylieji filmai – tai ir eksperimentai, unikalios kino kalbos kūriniai, ir dokumentai, liudijantys Ukrainos transformaciją, lydimą sovietinės modernizacijos, industrializacijos ir kolektyvizacijos.

Programoje „Avangardinis Ukrainos kinas“ prieštaringu laiku susitinka dviejų kino kūrėjų – brolių Michailo Kaufmano ir Dzigos Vertovo – žvilgsniai. Liepos 12 ir 19 dienomis po tiltu bus parodyti klasika tapę jų filmai – D.Vertovo „Vienuoliktieji“ („Odynadtsiatyi“/„The Eleventh Year“, 1928 m.) ir M.Kaufmano „Pavasaris“ („Navesni“/„In Spring“, 1929 m.).

Vieno iškiliausių Rusijos ir Ukrainos avangardo režisierių ir dokumentinio kino pradininkų D.Vertovo „Vienuoliktieji“ buvo pirmasis jo bandymas kurti specifinę kino kalbą kamera spontaniškai fiksuojant realybę.

Liepos 12-ąją šį filmą pagal vieno ryškiausių Ukrainos kino kompozitorių Antono Baibakovo muziką įgarsins svečiai iš Ukrainos: seserys Sofia Turta (fortepijonas, vokalas) ir Varvara Turta (fortepijonas), Andrijus Nadolskis (perkusija), Jegoras Gavrilenka (bosinė gitara).

Vilniuje viešintis A.Baibakovas yra patyręs kino muzikos kūrėjas, pelnęs ne vieną tarptautinį ir Ukrainos apdovanojimą. Savo muzika jis sugeba pakeisti paties filmo prasmę, paversdamas jį itin aktualiu šiandien.

M.Kaufmano „Pavasaris“ laikomas Ukrainos avangardinio kino šedevru ir vienu lyriškiausių visų laikų filmų apie Kijevą. Jame režisierius ir operatorius pirmą kartą panaudojo paslėptos kameros metodą.

Liepos 19 d. šį filmą įgarsins Lietuvos džiazo muzikantai Arminas Bižys (saksofonas), Simonas Kaupinis (tūba) ir Dominykas Norkūnas (elektrinė gitara).

Liepos 28 d. Ukrainos kinui skirtoje programoje bus galima susipažinti ir su iš Mariupolio kilusių nepriklausomo šių dienų eksperimentinio kino kūrėjų kolektyvo „Free Filmers“ trumpaisiais filmais. Seansas prasidės Rytų Ukrainos realybei ir kultūrai pažinti skirta televizijos dokumentika. Jį pratęs poetiniai, į vaizduotės pasaulį nukeliantys kūriniai. („Sostinė“)

Ciklo „Gilios upės tyliai plaukia“ po Liubarto tiltu programos „Avangardinis Ukrainos kinas“ seansai: liepos 12 d. – D.Vertovo „Vienuoliktieji“, liepos 19 d. – M.Kaufmano „Pavasaris“. Seansai – nemokami. Pradžia – 21.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.