Baltijos šalių kino dienos Miunchene siekia padėti vokiečiams suprasti

Savaitgalį Miunchene vykusios jau trečią kartą rengiamos Baltijos šalių kino dienos (Baltische Filmtage München) šiemet tema pasirinko tikėjimą, meilę, viltį ir humorą. Tikėjimas savimi, viltis geresniais laikais, meilė tėvynei ir laisvei, o humoras – kaip geriausias vaistas krizių metu. Keturiais lietuvių filmais Vokietijoje siekta ne tik pristatyti mūsų šalies kultūrą, bet ir padėti vokiečiams suprasti šiandienos situaciją.

Baltijos kino dienų Miunchene organizatorės: (iš kairės) Kristel Kaljund (Vokietijos estų bendruomenė), Sabine Hahn (Miuncheno miesto biblioteka), Irma Petraitytė-Lukšienė (Miuncheno lietuvių bendruomenė), Laila Dambelkalna (latvių kultūros bendruomenė „Namejs“).<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Baltijos kino dienų Miunchene organizatorės: (iš kairės) Kristel Kaljund (Vokietijos estų bendruomenė), Sabine Hahn (Miuncheno miesto biblioteka), Irma Petraitytė-Lukšienė (Miuncheno lietuvių bendruomenė), Laila Dambelkalna (latvių kultūros bendruomenė „Namejs“).<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Miuncheno lietuvių bendruomenės pirmininkė Irma Petraitytė-Lukšienė renginio atidaryme.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Miuncheno lietuvių bendruomenės pirmininkė Irma Petraitytė-Lukšienė renginio atidaryme.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Lapėnaitė

Jul 11, 2022, 2:09 PM

Šių metų Baltijos kino dienų atidarymas Miunchene prasidėjo tylos minute pagerbti Rusijos okupantų nužudytus ir be žinios dingusius ukrainiečius. 

Programoje pristatyti keturi lietuviški filmai: Giedrės Žickytės „Šuolis“ (2020), Rolando Buožio ir Roko Darulio dokumentinis filmas apie pasaulio čempionę Rūtą Meilutytę „Rūta“ (2018), Marijos Kavtaradzės „Išgyventi vasarą“ (2018) ir Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“ (2015).

Prieš kiekvieną lietuviško filmo seansą žiūrovams buvo pristatyta „Kaunas 2022“ programa bei jos renginius pristatantys trumpi filmukai.

„Neturi prasidėti karas, tam kad suprastume mūsų šalių kultūros svarbą ir su dar didesne energija kalbėtume apie save, mūsų šalies kiną, meną, muziką ar teatrą“, – Baltijos šalių kino dienų Vokietijoje svarbą pabrėžė viena festivalio organizatorių ir kuratorė Miuncheno lietuvių bendruomenės pirmininkė Irma Petraitytė-Lukšienė. 

Vokietijos lietuvės teigimu, šiandien be galo aktualus Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“, pasakojantis apie viltį ir šuolį į laisvę, Simo Kudirkos žodžiais: „vien tik išeiti iš šito plaukiojančio kalėjimo, iš šitos sistemos”, žmonių prabudimas, protestai ir politinis sąmyšis: „Ši S.Kudirkos iš Griškabūdžio istorija šiandieninio Rusijos karo Ukrainoje, Europoje, metu, tampa dar reikšmingesnė. Kas išliko, tai neretai dviprasmiškos Vakarų šalių pozicijos Rusijos agresijos atžvilgiu. S.Kudirka buvo kviečiamas pas aukšto rango politikus, į televizijos laidas, apie jį sukurtas net filmas. Tačiau jam taip ir nepavyko pasiekti, kad iš lagerių būtų ištrauktas bent vienas deportuotas Lietuvos gyventojas.“

Didžiausios ir visas ukrainiečių bendruomenes Vokietijoje apjungiančios skėtinės sąjungos Valdybos narė, aktyvi kovotoja prieš Rusijos karą Ukrainoje Lesya Shramko-Kerres sakė, kad Rusijos karo Ukrainoje kontekste, Baltijos šalių kino dienos Vokietijoje svarbios pirmiausia tuo, kad kaip tautos geriau suprantame vieni kitus.

„Kitose šalyse, kaip, pavyzdžiui, Vokietijoje, lig šiol per daug buvo į pirmą vietą iškelta Rusijos kultūra, o Ukrainos kultūrą mažai kas žinojo. Filmą „Šuolis“ galime suprasti kaip šuolį iš Sovietų sąjungos į laisvą pasaulį. Labai svarbu, kad Vokietijos piliečiai suprastų, kodėl mes kalbame apie Sovietų sąjungą kaip apie tautų kalėjimą. Šis filmas tarsi paaiškina, kodėl mums teko bėgti nuo šitos baisios sistemos praeityje. Žiūrint filmą, matomos akivaizdžios sąsajos su Rusijos karu prieš Ukrainą: ne tik Rusijos agresija, bet ir žmonių protestai, demonstracijos. Tokie filmai pažadina susidomėjimą mūsų šalimis. Galbūt, pamatę „Šuolį“, Vokietijos gyventojai labiau prisijungs prie demonstracijų, bus paskatinta daugiau diskusijų“, – tikisi L. Shramko-Kerres.

Baltijos kino dienų programą rengia Miuncheno lietuvių bendruomenė kartu su latvių ir estų bendruomenėmis bei Miuncheno miesto biblioteka, renginį remia Lietuvos Respublikos ambasada Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.