„Beatričės vasaros“ kviečia į koncertus Šakių krašto dvaruose ir bažnyčiose

Ilguvos dvare ant Nemuno kranto vaikystę praleidusios dainininkės Beatričės Grincevičiūtės (1911–1988) vardu vadinamas profesionaliosios muzikos festivalis rengiamas jau dvyliktus metus. Sūduvos krašto paveldą svečiams siekiančių atverti „Beatričės vasarų“ koncertais bus galima mėgautis iki pat rudens.

 Festivalio pradžios koncertas Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčioje.<br> V.Venslovaičio nuotr.
 Festivalio pradžios koncertas Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčioje.<br> V.Venslovaičio nuotr.
 „Beatričės piknikas“. Ekskursija po Ilguvos dvaro ir bažnyčios kompleksą. <br> V.Venslovaičio nuotr.
 „Beatričės piknikas“. Ekskursija po Ilguvos dvaro ir bažnyčios kompleksą. <br> V.Venslovaičio nuotr.
 Vilniaus universiteto chorų ir kamerinio orkestro koncertas Sūduvos krašto šviesuoliams Griškabūdžio bažnyčioje. <br> V.Venslovaičio nuotr.
 Vilniaus universiteto chorų ir kamerinio orkestro koncertas Sūduvos krašto šviesuoliams Griškabūdžio bažnyčioje. <br> V.Venslovaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 12:55 PM, atnaujinta Jul 20, 2022, 10:14 AM

„Mūsų kraštietės, žymios dainininkės B. Grincevičiūtės vaikystės vasaros prabėgo būtent čia, Šakių krašte, Ilguvos dvare. Jame kartu su „Beatričės namais-muziejumi“ šįmet surengėme „Beatričės pikniką“ – su muzika, spektakliu, atgaivinusiu Beatričės biografijos momentus, dainininkei skirta A.Sutkaus fotografijų paroda, dalininkų plenero tapybos darbais, ekskursijomis po Ilguvos dvaro ir bažnyčios kompleksą.

Organizuodami festivalį siekiame, kad lankytojai ne tik pasimėgautų profesionaliais koncertais, bet ir aplankytų mūsų dvarus ir bažnyčias, kuriuose gražiai dera muzika, architektūra ir gamta“, – pasakojo festivalio „Beatričės vasaros“ iniciatorė, asociacijos „Zanavykų seimelis“ pirmininkė Augenija Kasparevičienė.

Festivalio koncertai šįmet jau skambėjo Ilguvoje, Gelgaudiškio dvare bei Griškabūdyje, o antroje vasaros pusėje laukia net trys renginiai Zyplių dvare ir vienas – Sudarge.

Paskutinį liepos sekmadienį (07.31 d.) Zyplių dvare bus galima išgirsti a cappella (t.y. be instrumentinio pritarimo) dainuojantį vyrų vokalinį ansamblį „Quorum“. Šis koncertas skiriamas kažkada šiame krašte gyvenusios gausios žydų bendruomenės atminimui: jo programoje skambės dainos šnekamąja žydų jidiš kalba bei hebrajiškos religinės giesmės.

Rugpjūčio 7 d. Zypliuose bus išvynioti „Barokiniai gobelenai“, į vientisą muzikinį vyksmą suausiantys klasiką ir šiuolaikinę improvizaciją. Tai bus fortepijono ir perkusijos sąjunga, kurioje susitiks pianistas, dailininkas Viktoras Paukštelis ir džiazo scenos korifėjus Vladimiras Tarasovas.

Prieš pat Žolinę (08.14 d.) Sudarge, karo metais sugriautos miestelio bažnyčios vietoje bus galima pasiklausyti aktorių Linos Rastokaitės ir Jokūbo Bareikio gyvai atliekamų dainų. Savitą aurą turintys bažnyčios griuvėsių fragmentai šįkart taps nepakartojama dekoracija gražiausiems Holivudo filmų muzikos takelių kūriniams.

Dvyliktų „Beatričės vasarų“ programą rugpjūčio 28 d. Zypliuose vainikuos „Romanas su kontrabosu“, kuriame mecosopranas Ieva Prudnikovaitė pasirodys kartu su Donato Bagursko vadovaujamu kontrabosų orkestru. Koncerto programoje – netikėti muzikiniai dialogai ir aistringi tango ritmai.

Pasak „Beatričės vasarų“ organizatorės A. Kasparevičienės, festivalis užaugo ir pelnė ne tik žiūrovų, bet ir jame koncertuojančių atlikėjų pripažinimą. Kasmet į festivalį atvyksta ir užsienio muzikantų: šįmet Gelgaudiškio dvare koncertavo prancūzų pianistas Jean-Marc Luisada.

„Augantį renginio populiarumą atspindi įvairėjanti jo publika: pirmuosiuose festivaliuose lankėsi daugiausia vietos gyventojai, o dabar sulaukiame klausytojų iš visos Lietuvos“, – teigė A. Kasparevičienė.

„Festivalis vis sėkmingiau skinasi kelią į klausytojų širdis: matau, kaip po koncertų Ilguvoje, Sudarge, Griškabūdyje, Zypliuose ar Gelgaudiškyje džiaugiasi ne tik žiūrovai, bei ir muzikantai. Drąsiai galima teigti, kad Sūduvos krašte gimė tradicija, auginanti tiek klausytojus, tiek atlikėjus“, – pabrėžė Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis.

2022-ieji, minint 1422 m. pasirašytos Melno taikos sutarties 600 metų sukaktį, yra paskelbti Sūduvos metais. Šia sutartimi Sūduvos kraštas visam laikui buvo prijungtas prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.