Garsus Irano kino režisierius turės atlikti šešerių metų įkalinimo bausmę

Prestižinių apdovanojimų pelnęs Irano disidentas kino kūrėjas Jafaras Panahi, praėjusią savaitę suimtas Teherane. Jis turės atlikti šešerių metų įkalinimo bausmę, skirtą jam 2010-aisiais, antradienį pranešė teisėtvarkos tarnyba.

 J.Panahi Berlyno kino festivalyje, 2006 m.<br> Wikipedia nuotr.
 J.Panahi Berlyno kino festivalyje, 2006 m.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 6:57 PM, atnaujinta Jul 19, 2022, 11:22 PM

62 metų J.Panahi yra laimėjęs virtinę apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose už filmus, kritikuojančius šiuolaikinį Iraną. 2015 metais jis pelnė Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą už filmą „Taksi“ ("Taxi"). 2018 metais Kanų festivalyje jo juosta „Trys veidai“ ("Se rokh") pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų.

Jis yra jau trečias kino režisierius, sulaikytas šalyje šį mėnesį. Iranas taip pat areštavo Mostafą Aleahmadą ir Mohammadą Rasoulofą, 2020 metais pelniusį Berlyno festivalio Auksinį lokį už filmą „There Is No Evil“.

„2010 metais J.Panahi buvo nuteistas kalėti iš viso šešerius metus, todėl jis buvo išsiųstas į Evino sulaikymo centrą, kad atliktų bausmę“, – žurnalistams sakė teismų atstovas Massoudas Setayeshi.

Režisierius, reiškęs palaikymą demonstracijoms prieš vyriausybę, buvo suimtas 2010 metais. Jis buvo nuteistas kalėti šešerius metus už „propagandą prieš santvarką“. J.Panahi buvo uždrausta režisuoti filmus arba kurti scenarijus, taip pat neleista išvykti iš šalies.

2010 metais, išbuvęs kalėjime du mėnesius, jis buvo lygtinai paleistas, bet galėjo būti bet kuriuo metu sugrąžintas už grotų. J.Panahi vėl buvo suimtas liepos 11 dieną, kai nuvyko į prokuratūrą pasidomėti M.Rasoulofo padėtimi.

Gegužę J.Panahi ir M.Rasoulofas atviru laišku pasmerkė keleto jų kolegų suėmimą Irane.

Nepaisant politinio spaudimo, Irano kino pramonė išlieka gyvybinga. Šalyje sukurti filmai reguliariai laimi apdovanojimų dideliuose tarptautiniuose festivaliuose.

J.Panahi areštą pasmerkė kiti kino kūrėjai. Kanų festivalio organizatoriai pareiškė „griežtai smerkiantys“ kino kūrėjų suėmimus, taip pat „represijų bangą Irane, akivaizdžiai nukreiptą prieš jo meno veikėjus“. Venecijos kino festivalio vadovai taip pat paragino „nedelsiant paleisti“ režisierius, o Berlyno kino festivalis paskelbė esąs „nuliūdęs ir pasipiktinęs“ dėl šių areštų.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl „nepagrįstų“ kino kūrėjų suėmimų ir pabrėžė, kad „Irane menininkų padėtis neraminamai blogėja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.