Nidoje – ypatingi filmų seansai, skirti rinkti lėšas karinių nusikaltimų Ukrainoje tyrimui

Šį savaitgalį Nidoje vyks išskirtinės filmų „Donbasas“ ir „Babij Jaras. Kontekstas“ peržiūros. Kviečiame atvykti į Nidos bendruomenės namus (Taikos g. 17) liepos 22, 23 d., 22.00 val. ir pamatyti šiuos režisieriaus Sergejaus Loznicos filmus tiriančius Ukrainos naikinimą.

 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
 „Babij Jaras. Kontekstas”.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

VDA inf.

Jul 21, 2022, 9:54 AM, atnaujinta Jul 21, 2022, 5:59 PM

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos kartu su kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“ ir Neringos muziejais organizuojamos peržiūros formuojamos kaip atsakas į Babin Jaro Memorialinio Holokausto centro iniciatyvą rinkti lėšas „Yahad-in unum“ organizacijai, skirtai išsamiai dokumentuoti ir rinkti Rusijos agresorių įvykdytų nusikaltimų prieš žmoniją įrodymus.

„Yahadin-in unum“ yra organizacija, kurios tikslas – surasti masinius nacių žudymo įrankius ir žydų aukų kapines buvusioje Sovietų Sąjungoje. Organizaciją 2004 metais įkūrė Prancūzijos Romos katalikų ir žydų bendruomenės.

Rusijos agresija prieš Ukrainą parodė, kad genocido praktikos niekur neišnyko. Jos atsikartoja Bučoje, Irpine, Kyjive, Charkive, Mariupolyje ir kituose Ukrainos miestuose – miestuose, kuriuos per Antrąjį pasaulinį karą bombardavo nacistinė Vokietija. Filme „Babij Jaras. Kontekstas“ matome, kaip Rusijos apšaudyti dega namai, ligoninės ir vaikų darželiai.

Žmonės bėga į rūsius ir bombų slėptuves arba traukiasi. Milijonai žmonių priversti palikti namus ir persikelti į saugesnę vietą Ukrainoje arba užsienyje. Nukankintų ir į pakaušį sušaudytų civilių kūnai vėl išmėtyti gatvėse, palaidoti grioviuose. Šis baisus nusikaltimas turi būti ištirtas, o kaltininkai nubausti.

Babin Jaro Memorialinio Holokausto centras bendradarbiauja su tyrėjų grupe, kuri rengiasi sudaryti patikimą duomenų bazę JT Tarptautiniam Teisingumo Teismui Hagoje. Pirmieji žingsniai jau žengti – fondo akademinė taryba kreipėsi su pareiškimu į Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorą.

Daugiau informacijos apie filmus ir lėšų rinkimo nuorodos čia.

Filmų peržiūras vykdo Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija kartu su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru „Agila“, Neringos muziejais, padedami „Scanorama“ ir „PYRAMIDE Films“. Peržiūros organizuojamos kaip atsakas į Babij Jaro memorialinio holokausto centro vykdomą iniciatyvą.

Filmų peržiūras finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.