„Meno avilys“ kino seansuose po sostinės Liubarto tiltu suburs kultūros organizacijas ir jų bendruomenes

Po Liubarto tiltu Vilniuje „Meno avilio“ rengiamas seansų ciklas „Gilios upės tyliai plaukia“ įpusėjo: daugybę žmonių sutraukė programa „Avangardinis Ukrainos kinas“ su gyva muzika, parodyti retai mūsų ekranus pasiekiantys filmai iš Šiaurės Afrikos ir Vidurio Azijos šalių.

Po Liubarto tiltu Vilniuje – seansų ciklas „Gilios upės tyliai plaukia“.<br> M.Endriuškos nuotr.
Po Liubarto tiltu Vilniuje – seansų ciklas „Gilios upės tyliai plaukia“.<br> M.Endriuškos nuotr.
Kadras iš filmo „Veidai kaimai“.
Kadras iš filmo „Veidai kaimai“.
Kadras iš filmo „Persepolis“.
Kadras iš filmo „Persepolis“.
Kadras iš filmo „Mano babuška“.
Kadras iš filmo „Mano babuška“.
Kadras iš filmo „Afazija“.
Kadras iš filmo „Afazija“.
Po Liubarto tiltu Vilniuje – seansų ciklas „Gilios upės tyliai plaukia“.<br> M.Endriuškos nuotr.
Po Liubarto tiltu Vilniuje – seansų ciklas „Gilios upės tyliai plaukia“.<br> M.Endriuškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 3:16 PM

Laukia dar 10 seansų, kurie suburs kultūros organizacijas: patiltės ciklui parinktus filmus pristatys Vilniaus queer festivalis „Kreivės“, Kirtimų kultūros centras, Kauno menininkų namai, „Skalvijos“ kino centras ir kt.

Projekto „Gilios upės tyliai plaukia“ idėja „Meno avilio“ komandai kilo per karantiną, kai kino rodytojų planus pakoregavo sustabdytas kino teatrų ir kitų kultūros įstaigų veikimas.

Atsižvelgus į tai nuspręsta pakviesti kino ir judančių vaizdų kultūros lauke veikiančias organizacijas ir nepriklausomus prodiuserius įgyvendinti savo iniciatyvas „Gilios upės tyliai plaukia“ programoje.

Taigi ši bendruomeniškais principais paremta, miestiečiams atvira kino žiūrėjimo erdvė po Liubarto tiltu sėkmingai gyvuoja jau trečią vasarą.

Pogrindžio muzika, animacija iš Irano ir geriausias Kanų režisierius

Neįprastoje vietoje – Vilniaus industriniame Kirtimų rajone – įsikūręs Kirtimų kultūros centras po Liubarto tiltu surengs trumpųjų dokumentinių filmų seansą „Gryna muzika pasaulyje“ („Raw Music International“).

Iš Irano kilusio ir šiuo metu Niujorke gyvenančio bei kuriančio filmų kūrėjo ir muzikinių artefaktų prodiuserio Cyruso Moussavi dokumentikoje tyrinėjama pasaulio pogrindžio muzika ir per garsą pasakojamos socialinės, politinės, kultūrinės bei tapatybės istorijos. Seansas – liepos 26 d. 21 val. 30 min.

„Skalvijos“ kino centras parodys Marjane Satrapi ir Vincent'o Paronnaud animacinį filmą „Persepolis“ (2007 m.). Jis sukurtas pagal garsųjį M.Satrapi grafinį romaną tokiu pat pavadinimu, kuris pasakoja apie autorės vaikystę tuomečiame Irane.

Ši ekranizacija Kanuose pelnė pagrindinį žiuri apdovanojimą. Seansas – liepos 27 d. 21 val. 30 min. Filmą pristatys kino programų kuratorė, iliustratorė Aušra Umbrasaitė.

Kitame „Skalvijos“ seanse bus galima išvysti žymiojo taivaniečio Edwardo Yango filmą „Viens ir du“ (2000 m.), už kurį Kanuose jis buvo apdovanotas geriausio režisieriaus prizu.

Tarp slapstick komedijos ir liūdesio melodramos balansuojantis filmas – savotiška miesto simfonija.

E.Yangas reikšmingai prisidėjo prie Naujojo Taivano kino susiformavimo 9-ajame dešimtmetyje. Šios bangos autoriai siekė skatinti sąmoningą domėjimąsi taivanietiška kultūra, priešintis cenzūrai, atitolti nuo pramoginių filmų.

Seansas – rugpjūčio 10 d. 21 val. Filmą pristatys semiotikas, kino apžvalgininkas Dmitrijus Gluščevskis.

Taip pat bus galima išvysti, ką šios vasaros kino stovyklos metu Nidoje sukūrė „Skalvijos“ akademijos studentai.

Ši „Skalvijos“ kino centro įkurta akademija augina jaunąją kino kūrėjų kartą. Čia studijuojant įgyta patirtis, teorinės ir praktinės žinios tampa debiutiniais trumpametražiais filmais – pirmaisiais žingsniais į plačiuosius kino vandenis.

Seansas – rugpjūčio 3 d. 21 val.

Kinas iš Mariupolio, filmas-esė ir Agnès Varda

Meno avilys“ pristatys iš Mariupolio kilusio nepriklausomo eksperimentinio kino kūrėjų kolektyvo „Freefilmers“ trumpųjų filmų programą.

Seansas prasidės Rytų Ukrainos realybei ir kultūros kompleksiškumui pažinti skirta TV dokumentika. Jį pratęs poetiniai, atmosferiniai kūriniai, leidžiantys giliau patirti vaizduotės ir laisvo, dreifuojančio buvimo svarbą politiškai įkrautoje kasdienybėje.

Seansas – liepos 28 d. 21 val. 30 min. Filmą pristatys režisierė, menininkė Gerda Paliušytė.

Kauno miesto profesionaliųjų menų centras Kauno menininkų namai pristatys Jugoslavijoje gimusios ir šiuo metu Belgijoje aktyviai kuriančios menininkės ir kino kūrėjos Jelenos Jurešos filmą-esė „Afazija“ (2019 m.), kuris nagrinėja atminties ir užmaršties politiką, įrašytą į socialinius ir istorinius kontekstus.

Savo filmuose, fotografijos darbuose ir videoinstaliacijose J.Jureša nepaliaujamai kvestionuoja istorinius ir politinius pasakojimus ir bando dekonstruoti mūsų idėjas apie tai, kas yra tiesa. Seansas – rugpjūčio 2 d. 21 val.

„Meno avilio“ ir tarptautinio kino edukacijos projekto „Moving Cinema“ iniciatyva „Jaunieji programeriai“ jau keleri metai pristato savo sudarytas filmų programas šalies kino teatruose, festivaliuose ir kituose renginiuose.

Projekto centre – vyresniųjų klasių moksleiviai, kviečiantys savo bendraamžius domėtis Europos autoriniu kinu.

Šį kartą „Jaunųjų programerių“ akiratin pakliuvo du filmai – prancūzų kino klasikės Agnès Varda filmas „Veidai kaimai“ (2017 m.) ir lietuvių režisierės Linos Lužytės nuoširdus ir jautrus pasakojimas apie trijų kartų moteris „Pilis“ (2020 m.). Seansai – rugpjūčio 4 d. ir 11 d. 21 val.

Queer kino legenda ir audiokūriniai iš viso pasaulio

Kultūrinė ir socialinė iniciatyva Vilniaus queer festivalis „Kreivės“ pakvies į amerikiečių eksperimentinio ir queer kino legendos Barbaros Hammer filmą „Mano babuška: ukrainietiškų tapatybių paieškos“ (2001 m.).

Režisierė, tyrinėdama savo šeimos šaknis ir vedama natūralaus smalsumo, 2000 m. nukeliavo į Ukrainą. Šiandien, Rusijos invazijos fone, menininkės asmeniniai ir kolektyviniai tapatybių klausimai vėl iškyla visu aštrumu. Seansas – rugpjūčio 9 d. 21 val.

Paskutiniame šių metų „Gilios upės tyliai plaukia“ seanse bus atidarytas audiofestivalis „Banguoja“, kuris pakvies į naktinę perklausą po Liubarto tiltu. Jos metu skambės užsienio ir vietos menininkų audiokūriniai iš Ukrainos, Suomijos, JAV, Australijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos ir Belgijos.

Tai intymios istorijos apie mus supantį pasaulį, meilę, maištą ir patirtis, kurių neįmanoma apibūdinti žodžiais. Istorijas lydės ekrane rodomos specialios projekcijos. Seansas – rugpjūčio 16 d. 21 val.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.