Seimo komitetas remia idėją skirti paramą Ch. Sugiharos namams Kaune: muziejus prašo valstybės pagalbos

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) deklaravo paramą su finansinėmis problemomis susiduriančiam japonų diplomato Chiunes Sugiharos muziejui Kaune.

Ch. Sugiharos namai Kaune.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Ch. Sugiharos namai Kaune.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Ch. Sugiharos namai Kaune.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Ch. Sugiharos namai Kaune.<br>Muziejaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 11:42 AM

Kaip penktadienį vykusiame komiteto posėdyje sakė šio komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė, parlamentą pasiekė kultūros bei švietimo, mokslo ir sporto ministrams adresuotas užsienio valstybių ambasadorių laiškas, kuriame atkreiptas dėmesys į problemą ir Ch. Sugiharos namų svarbą.

„Esame gavę 6 ambasadorių pasirašytą laišką, kuris yra adresuotas kultūros ministrui ir švietimo, mokslo ir sporto ministrei. Laiškas taip pat buvo atsiųstas Seimo pirmininkei, o Seimo pirmininkė persiuntė jį komitetams“, – URK posėdyje sakė L. Andrikienė.

Pasak jos, dramatiškai sumažėjus turistų srautams iš Japonijos, Ch. Sugiharos namai Kaune nebeišsilaiko.

„Iki pandemijos per metus 20 tūkst. Japonijos turistų apsilankydavo tame muziejuje, o dabar dėl pandemijos ir dėl Rusijos karo prieš Ukrainą skaičiai yra sumažėję dramatiškai iki 1000 per metus“, – pažymėjo politikė.

URK narys Emanuelis Zingeris sakė, kad tam, jog muziejus išsilaikytų, reikėtų valstybės paramos – bent 150 tūkst. eurų per metus.

„Valstybinės paramos jie niekada neturėdavo. Jiems reikėtų maždaug 150 tūkst. eurų paramos per metus. Tai yra tokia smulkmena ir mes turėtume paremti šviesiausio humanisto, teisuolio Sugiharos atminties namus. Jis atstovauja visus teisuolius“, – teigė E. Zingeris.

„Mes galime padėti jiems šią situaciją išspręsti“, – pridūrė jis.

URK vieningai sutarė dėl Ch. Sugiharos namų veiklos svarbos, išsakė paramą, kad atsakingos valdžios institucijos skirtų paramą muziejui.

„Užsienio reikalų komitetas remia Sugiharos namų – „Diplomatai už gyvybę“ veiklą, siekiant užtikrinti tos veiklos tęstinumą“, – posėdžio pabaigoje komiteto narių pritarimo sulaukusią formuluotę perskaitė L. Andrikienė.

Ch. Sugihara – Japonijos diplomatas, 1939–1940 metais rezidavęs Kaune kaip Japonijos imperijos vicekonsulas. Antrojo pasaulinio karo metais jis padėjo apie 6 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų pabėgti iš Europos, išduodamas jiems tranzitines Japonijos vizas. Taip jis rizikavo savo karjera, nes oficialiai tam neturėjo Japonijos vyriausybės pritarimo.

1940 m. rugsėjį, kai konsulatas Kaune buvo uždarytas, Č. Sugihara ir toliau pasirašinėjo vizas „Metropolio“ viešbutyje. Liudininkų teigimu, paskutinėmis akimirkomis, prieš išvažiuojant į Vokietiją, konsulas pildęs vizas netgi traukinyje Ryga–Berlynas, kurias pasirašytas mesdavęs pro traukinio langą.

Manoma, kad galėjo būti išduota iki 10 tūkst. vadinamųjų „gyvybės vizų“.

Už savo veiklą, išgelbėjusią tūkstančius gyvybių nuo baisios lemties, Izraelio vyriausybė japonų diplomatą titulavo Pasaulio tautų teisuoliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.