Forumas „Šiaurės vasara. Gyvūnai ir kiti“: temą įkvėpė ir forumo dalyvių augintiniai

Rugpjūčio 19–21 dienomis į Biržų krašto muziejų „Sėla“ vėl pakvies tarptautinis literatūros forumas „Šiaurės vasara“, šių metų forumo tema – „Gyvūnai ir kiti“. Pasikalbėti apie gyvūnus ir kitus pasiūlė patys forumo dalyviai jau praėjusiais metais, per pertraukas tarp diskusijų ieškodami atsakymo į klausimą, kas pasikeitė žmonių ir gyvūnų santykyje per karantiną ir kodėl forume taip gausiai dalyvauja ne tik žmonės, bet ir jų augintiniai.

Biržai.<br>V.Balkūno nuotr.
Biržai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Šiaurės vasara“

Aug 17, 2022, 1:32 PM

Aurimas Švedas, vienas iš forumo organizatorių: „Gyvūnai nuolat yra šalia mūsų, tačiau dažniausiai juos vertiname ir elgiamės su jais taip, lyg arkliai, šunys, katės (sąrašą galima tęsti) nebūtų gyvūnai. Beje, ši taisyklė galioja ne tik naminių, bet ir laukinių gyvūnų atžvilgiu. Mums akivaizdžiai trūksta gebėjimų mąstyti apie gyvūnus ne metaforiškai ir kurti su jais ne antropocentrinį, bet biocentrinį santykį. Įtraukdami gyvūnus į antropocentrinių ryšių tinklą, juos įvardiname kaip savo šeimų narius, kaip meno objektus arba kaip piliečius (kai imame ginti jų teises), tačiau tuo pat metu atimame iš jų galimybę būti Kitais.  

Kultūros istorikai, mąstydami apie įvairiarūšės ir įvairiakryptės istorijos rašymo galimybes, pastaruoju metu domisi šiais klausimais: kaip gyvūnų vaizdiniai įvairiose epochose bei kultūrose kuria adekvataus supratimo arba nesupratimo situacijas? Kiek, kaip ir kodėl homo sapiens antropomorfizuoja gyvūnus? Kaip ir kada žmonės gali išvengti išankstinių nusistatymų stebėdami gyvūnus ir vertindami jų elgesį? Ar mąstant apie praeitį bei dabartį mums pavyks suvokti, jog nežmonės egzistuoja tame pačiame kontekste, tačiau turi ne tokias pat patirtis bei interesus kaip homo sapiens?“

Literatūroje gyvūnus ir Kitus sutinkame neretai. Jų apstu vaikų literatūros puslapiuose, be jų neapsieinama fantastų kūryboje – apie tai papasakos rašytojai Renata Šerelytė ir Justinas Žilinskas. Penktadienį bus ieškoma Kitų poezijos vakare „Škac, mirtie!“, o šeštadienį – Gintaro Beresnevičiaus kūrybos skaitymuose. Penktadienio vėlyvą vakarą svečias iš Estijos Urmas Vadi skaitys estiškai, jį ir vertėją iš estų kalbos Agnę Bernotaitę-Jakubčionienę kalbins literatūros kritikė Virginija Cibarauskė. Urmas Vadi dalyvavo forume prieš 11 metų ir pateko į Kęstučio Navako esė „Kitas iš Giedros dėžutės.“

„Šiaurės vasara“ visada reaguoja į šiandieną, tad šių metų uogienių aukcione surinktos lėšos bus skirtos Ukrainai, ukrainietiškais ženklais bus pradėtas ir forumo atidarymas. Šeštadienį A. Švedas kalbins filmo „Gyva liepsna“ Ukrainos operatorių Oleksandrą Pozdniakovą, šiuo metu filmuojantį Ukrainos karo pabėgėlių gyvenimą.

Viso forumo metu bus galima pabandyti rašyti įvairių paukščių plunksnomis, kurias surinko menininkė Aurelija Maknytė – ji savo pranešimu papasakos apie gyvūnų pavadinimų kilmę; forumo rengėjai kvies prisiminti vaikystės filmus apie Meškutę Nidą, šeštadienį vyks šokiai tradicinėje diskotekoje ant pilies laiptų, jau ketvirtą kartą bus įteikta Tropo premija.

Šių metų forume dalyvauja: Ramūnas Abukevičius, Alis Balbierius, Rugilė Barzdžiukaitė, Agnė Bernotaitė-Jakubčionienė, Donatas Brandišauskas, Marius Burokas, Virginija Cibarauskė, Birutė Grašytė-Black, Mintautas Gutauskas, Benediktas Januševičius, Jurgita Jasponytė, Aivaras Jefanovas, Dalius Jonkus, Laima Kreivytė, Aurelija Maknytė, Donatas Petrošius, Sara Poisson, Oleksandras Pozdniakovas, Jolita Sarcevičienė, Egidija Šeputytė, Renata Šerelytė, Alvydas Šlepikas, Aurimas Švedas, Urmas Vadi, Agnė Žagrakalytė, Justinas Žilinskas.

Prieš daugiau nei dvidešimt metų forumą sumanė rašytoja Giedra Radvilavičiūtė ir istorikė Dalia Strimaitytė, šiemet forumas vyks jau aštuonioliktą kartą. Forumą organizuoja Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija bendradarbiaudama su Biržų krašto muziejumi „Sėla“ ir Biržų rajono savivaldybe. Finansinis forumo rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Visi renginiai yra nemokami.

Tarptautinis šiuolaikinės literatūros forumas  ŠIAURĖS VASARA. GYVŪNAI IR KITI

Rugpjūčio 19–21, Biržų krašto muziejus „Sėla“, J. Radvilos g. 3, Biržai

Viso Forumo metu galėsite rašyti laiškus Aurelijos Maknytės paruoštomis povo, varnos ar kito paukščio plunksnomis. Taip pat bus transliuojami režisieriaus Petro Abukevičiaus dokumentiniai filmai apie Meškutę Nidą.

Penktadienis. Rugpjūčio 19-oji

Muziejus „Sėla“, II aukšto arkada

19.00 Forumo atidarymas. Tropo premijos įteikimas, ukrainietiški ženklai.

19.30 Literatūros skaitymai. ŠKAC, MIRTIE! Veda Jurgita Jasponytė. Skaito Alis Balbierius, Birutė Grašytė-Black, Benediktas Januševičius, Donatas Petrošius, Sara Poisson.

21.00 Svečiuose Estijos rašytojas Urmas Vadi. Pokalbis su juo ir vertėja iš estų kalbos Agne Bernotaite-Jakubčioniene. Kalbina Virginija Cibarauskė

Šeštadienis. Rugpjūčio 20-oji 

Muziejus „Sėla“, Biržų pilies arsenalas

10.00–11.30 Seminaras-diskusija. Veda Laima Kreivytė.

Aurimas Švedas. Ar lengva būti gyvūnu žmonių istorijoje?

Egidija Šeputytė. Kai instinktai prabyla archetipine kalba. Gyvūnai mene ir sapnuose.

Aurelija Maknytė. Be pavadinimo.

11.30–12.00 Pertrauka.

12.00–13.30 Seminaro-diskusijos tęsinys. Veda Aurimas Švedas

Donatas Brandišauskas. Kanibalai Sibire: nuo kosmologijos iki politinės metaforos.

Jolita Sarcevičienė. Apie grybus, augalus ir žuvis Merkinės seniūno Antano Kazimiero Sapiegos dienoraštyje.

Dalius Jonkus. Gyvūnas kaip alter ego. 

13.30–14.30 Pertrauka.

14.30–16.00 Seminaro-diskusijos tęsinys. Veda Rūta Elijošaitytė-Kaikarė

Renata Šerelytė. Pasakiški „kiti“ lietuvių vaikų literatūroje.

Justinas Žilinskas. Ateiviai ateina. Kontaktas kaip žmonijos veidrodis fantastų kūryboje.

Aivaras Jefanovas. Žmogaus ir vilko dialogas: pasakojimas apie vietinių gyventojų ir plėšrūnų santykius Arkties Jakutijoje. 

16.00–16.30 Pertrauka.

16.30–17.30 Uogienių aukcionas. Veda Alvydas Šlepikas. Visos surinktos lėšos bus skirtos Ukrainai.

17.30–19.00 Pertrauka.

Muziejus „Sėla“, II aukšto fojė

19.00–21.00 Aurimas Švedas kalbasi su kino operatoriumi Oleksandru Pozdniakovu (Ukraina). Po pokalbio – filmo „Gyva liepsna“ peržiūra. 

Naktinėjimai

Muziejus „Sėla“, II aukšto arkada. Pokalbiai ir skaitymai.

21.00 Kiškių dievas Beresnevičius. Gintaro Beresnevičiaus kūrybos skaitymai. Veda Alvydas Šlepikas. 

Muziejus „Sėla“, I aukšto arkada

22.00 Diskoteka. ŠUO NE KATĖ. 

Sekmadienis. Rugpjūčio 21-oji 

Muziejus „Sėla“, Biržų pilies arsenalas

11.00–12.30 Seminaras-diskusija. Veda Rūta Elijošaitytė-Kaikarė

Agnė Žagrakalytė. Gyvūnai pirmajame pasauliniame kare.

Mintautas Gutauskas. Gyvūnų supratimas: tarp žinojimo ir vaizduotės.

Rugilė Barzdžiukaitė. Ką mums gali papasakoti kormoranai?

12.30–13.00 Pertrauka

13.00–14.00 Alvydas Šlepikas kalbina Ramūną Abukevičių.

14.00 Atsisveikinimo piknikas muziejaus „Sėla“ II aukšto arkadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.