Užduotis skulptoriui – Uteną apstatyti angelais

Utenos centre, parke šalia kultūros namų, statomos 8 skulptoriaus Kęstučio Musteikio sukurtos angelų skulptūros. Šešios jau pastatytos, o du likę angelai iš Skulptūrų ir vitražo centro Vilniuje bus išvežti į Uteną rugsėjį.

Ant trijų K.Musteikio (nuotr.) kurtų angelų skulptūrų bus galima prisėsti.<br>D.Gudavičiūtės nuotr.
Ant trijų K.Musteikio (nuotr.) kurtų angelų skulptūrų bus galima prisėsti.<br>D.Gudavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-18 15:50, atnaujinta 2022-08-19 13:58

Iš šviesaus akmens iškalti stilizuoti angelai yra trijų metrų aukščio. Pora jų – net 3,7 metro. Kiekvienas angelas sveria nuo 2,5 iki 3 tonų.

Skulptorius K.Musteikis šias skulptūras vadina „Karantino Angelais“. Kai 2020 metais Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, jis kreipėsi į savo draugą, Utenos kultūros centro direktorių Eriką Druskiną, ragindamas „ką nors daryti“. Draugas prašymą išgirdo.

Ant trijų skulptūrų bus galima atsisėsti.

„Dabar jei skulptūros užpakaliu nepamatuoji – tai ne šiuolaikinė skulptūra“, – aiškino K.Musteikis, kodėl vienos skulptūros laikomos interaktyviomis, o kitos – ne.

Angelai stilizuoti, bet akivaizdu, kad jie vaizduoja ne vaikus.

Pastaruoju metu keičiasi angelų amžius – vietoj įprastų vaikų ir kūdikių su sparnais kuriamos labiau subrendusio žmogaus amžių atitinkančios būtybės.

K.Musteikis pastebi, kad pastaruoju metu Lietuvoje jaučiamas didelis angelų poreikis.

Šiuo metu Užutrakyje (Trakų r.) Angelų kalvai K.Musteikis kuria tris angelų skulptūras. Labai daug užsakymų sukurti angelus antkapiams.

Utenos kultūros centro direktorius E.Druskinas sakė, kad erdvė Utenos centre šalia jo vadovaujamos įstaigos – tuštoka. Čia nuolat vyksta renginiai, tačiau jis norėjo tą pievą paversti lankoma ne tik renginių metu. Pieva vadinsis Laimės skveru, po savaitės jis bus atidarytas.

Utenoje pastatytiems angelams E.Druskinas davė vardus: Šypsenos, Gerų darbų, Gerų žodžių, Šiltų apsikabinimų. Jis teigė siekęs taip priminti, kad laimingais tampama tik darant gerus darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.