Mirė žinomas aktorius Ferdinandas Jakšys Paskelbė, kur galima atsisveikinti

Eidamas 86-uosius metus ketvirtadienį Vilniuje mirė aktorius ir režisierius Ferdinandas Jakšys, pranešė Lietuvos teatro sąjunga.

Aktorius ir režisierius Ferdinandas Jakšys.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Aktorius ir režisierius Ferdinandas Jakšys.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 2:07 PM, atnaujinta Sep 16, 2022, 2:35 PM

F. Jakšys gimė 1937 metais Anykščių rajone, Svėdasuose. 1961 metais jis baigė Lietuvos konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), 1969 metais A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje įgijo teatrologo specialybę.

1961 metais F. Jakšys pradėjo dirbti Šiaulių dramos teatre, bet po ketverių metų išvyko į Vilnių, kur iki 2002 metų vaidino Jaunimo teatre.

Aktoriui nepaprastai artima J.Tumo-Vaižganto pasaulėjauta, jo moralinės nuostatos.

„Aš niekada taip gerai savęs neišreikščiau Hamletu, kaip tai galiu padaryti kalbėdamas apie J.Tumą-Vaižgantą, tiksliau, būdamas juo scenoje“, – atviravo artistas.

Daugiau nei 40 metų F.Jakšys praleido Jaunimo teatre, čia sukūrė daugybę charakterinių vaidmenų. Aktorius tikina, kad visi jo suvaidinti personažai – jam artimi žmonės, o J.Tumas-Vaižgantas ne tik savas, bet ir nepraradęs aktualumo. „Gyvenimas, politinės situacijos keičiasi, tačiau jo žodžiai, parašyti prieš daugelį metų, tinka ir mūsų šiandieniam gyvenimui“, – sakė aktorius.

F. Jakšys kelerius metus dėstė Lietuvos konservatorijoje, buvo Vilniaus senjorų teatro režisierius ir meno vadovas, vaidino ir kitų teatro trupių pastatymuose, rengė autorines programas.

Jis buvo ne tik teatro, bet ir kino aktorius, vaidino televizijos filmuose, serialuose.

Atsisveikinti su aktoriumi galima Pilaitės laidojimo salėje Vilniuje penktadienį nuo 16 val. ir šeštadienį nuo 10 val. iki 13 valandos. F. Jakšys bus palaidotas Vyžuonose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją