147-asis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienis: renginiai įvairiuose miestuose

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 147–ąjį gimtadienį švęskime keliaudami genijaus atminimo keliais Lietuvoje, pirmojo sertifikuoto nacionalinio kultūros kelio „M. K. Čiurlionio kelias“ miestuose: Varėnoje, Druskininkuose, Vilniuje, Kaune, Plungėje, Rietave ir Palangoje. Šiais metais „M. K. Čiurlionio kelio“ bendruomenė, partneriai šešiose savivaldybėse parengė daugiasluoksnę šventinių akcentų programą, kupiną muzikinių, kūrybinių ir edukacinių veiklų, kuriomis užpildytas visas rugsėjo mėnesis.

Paminklas Druskininkuose.<br>J.Kygos nuotr. 
Paminklas Druskininkuose.<br>J.Kygos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

M. K. Čiurlionio kelias

Sep 21, 2022, 3:23 PM

Jau rugsėjo 15 d. M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje pirmą kartą pristatyta viešai neeksponuotų vestuvinių žiedų paroda „Sofijos ir Konstantino meilė“, kviečianti patirti artimesnį kūrėjo asmenybės, kaip mylimojo, portretą bei jį lydinčias charakteristikas, atgyjančias šeimos išsaugotuose artefaktuose, nuotraukose, atsiminimuose ir parašytuose laiškuose. „Tas nepaprastas meilės užgimimas buvo labai stiprus, kol jie buvo gyvi. Gyvenimas nutrūko, bet meilė – liko.“ – parodos atidarymo vakarą dalijosi Sofijos ir Konstantino Čiurlionių anūkė Dalia Zubovaitė-Palukaitienė. 

Čiurlionio asmenybės gijas taip pat palies ir brolišką ryšį pristatys rugsėjo 22 d. M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose atidaroma paroda „M. K. Čiurlionio atvirlaiškiai“. Parodoje atvirlaiškiais, kurių didelė dalis yra iliustruoti paties Čiurlionio, juose slypinčiais vaizdais ir kadais užrašytais tekstais atgims Čiurlionio, kaip Povilo brolio, portretas, pasižymintis minčių atvirumu ir gyvenimo žvalumu. Muziejuje gimtadienio išvakarėse, rugsėjo 21 d. taip pat vyks dokumentinio filmo „Dangaus šešėlis“ (rež. R. Lileikis) peržiūra, kurios metu bus pristatomas M. K. Čiurlionio gyvenimas ir kūryba.

Jaunuosius Čiurlionio kūrybos gerbėjus, Vilniaus mieste esančių vaikų dienos centrų lankytojus ir ukrainiečių šeimas rugsėjo 22 ir 23 dienomis M. K. Čiurlionio namai kvies į tęstinio meninio-edukacinio projekto „Susitikimai su Čiurlioniu“ popietes. Susitikimų metu vaikai ir jaunimas, pristatant menininko kūrybą ir asmenybę, galės pajusti Čiurlionio, kaip sektino autoriteto, kurį matė jo broliai ir seserys, pavyzdį. Tokiu būdu semtis įkvėpimo bei kurti savo vertybinį pagrindą. Prie jaunimo ugdymo, visuomenės švietimo, Čiurlionio pristatymo prisidės ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus savo lankytojams ir Kauno miesto svečiams parengęs rugsėjo 24 dieną vyksiančią visos dienos šventinę programą, kurioje tiek mažas, tiek didelis atras sau artimą veiklą. 

Lankytojų lauks originalios teminės ekskursijos: „Gyvenimo sonata“, „Besisukančio pasaulio ramybės taške“, „Kaip Čiurlionis piešė?“. Unikalios paskaitos: muzikologas dr. Charri Efthimiou ieškos konkrečių sąsajų tarp muzikinės sonatos formos ir jo paveikslų, genetikai Lukas Žemaitis, Ignas Galminas ir tapytojas Tadas Sokolovas pristatys ateities mokslo ir meno sinergijos kūrinį – paveikslą „Dabartis Naujajam Rytojui – DNR paveikslas Nr. 1“ bei prie Čiurlionių, Konstantino ir jo sužadėtinės Sofijos istorijos, joje slypinčio simbolizmo prisilies dr. Nida Gaidauskienė. 

Tą dieną trokštantiems savo rankomis prisiliesti prie meno, jį sukuriant patiems, muziejus siūlys išbandyti kūrybines dirbtuves – „Pagauti Čiurlionio debesį“. Savo kūrybinius įgūdžius taip pat galės išmėginti ir Palangos gyventojai. Rugsėjo 22 d. Palangos gintaro muziejus kvies į ukrainietiškos karpinių technikos (vytinankos) dirbtuves „Čiurlionio pasakų pasaulis“. Dalyviai ne tik išmoks naujos technikos subtilybių, bet ir kurs savo pasakas atsispirdami nuo Čiurlionio fantazijų pasaulio. Tyrinėti kūrėjo dailės ir muzikos pasaulių sąsajas, visų pirma – paties M. K. Čiurlionio paveiksluose, o vėliau ir kituose dailės kūriniuose – kvies ir Nacionalinė dailės galerija (Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinys). Edukacinio užsiėmimo metu „Dailė ir muzika“ tiek vaikai, tiek suaugę mokysis išgirsti garsus ir juos atrasti pasirinktame paveiksle, skulptūroje ar grafikos atspaude.

Pirmieji Čiurlionio muzikinių renginių skraistę praskleidė ir rudens spalvomis sušildė Plungės festivalio „Rudens akvarelė M. K. Čiurlioniui“ tradicija tapęs Žemaitijos krašto muzikos ir meno mokyklų jungtinio stygininkų orkestro (dirigentas T. Ambrozaitis) koncertas, atiduodantis pagarbą lietuvių profesionaliosios muzikos pradininkui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui. Rugsėjo 17 d. plungiškiai ir miesto svečiai M. Oginskų dvaro „Žirgyno” koncertų salėje mėgavosi daugiau kaip 150 meistriškumo nestokojančių atlikėjų pasirodymu, kurie anot festivalio organizatorių, pildo M. K. Čiurlionio pasakytus žodžius: „Bet reikia turėti šviesos su savimi, iš savęs, kad šviestum tamsybėse visiems ant kelio stovintiems, kad jie išvydę patys rastų šviesos savyje ir eitų savo keliu, kad nestovėtų tamsybėse“.

Iškilios Čiurlionio muzikos netrūks ir kūrėjo gimtadienio išvakarėse. Rugsėjo 21-ąją, nuspalvins fortepijoninės muzikos rečitalis „Čiurlionio gimtadieniui“ ir džiazinės improvizacijos „Čiurlionis kitaip“ koncertas. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje lietuvių genijaus muziką interpretuos publikai jau pažįstamas, pasaulinį pripažinimą pelnęs pianistas Aleksejus Volodinas (Ispanija). Atlikėjo programoje susitiks du didingi kompozitoriai – M. K. Čiurlionis ir Frederikas Šopenas (lenk. Fryderyk Chopin), kuriems būdingas stiprus ryšys su liaudies kūryba, romantinė pasaulėjauta, tautinė savimonė bei panaši muzikinė semantika. Muzikinės kalbos artumas itin juntamas ankstyvuose Čiurlionio opusuose, kuriuose aptinkama Šopeno įtaka. Kadais užmegztas dialogas tarp kompozitorių suskambės naujai bei galimai pristatys paties Čiurlionio kūrybos ištakas. „Išgirsime kaip pasaulis interpretuoja Čiurlionį,“ – teigia pianistas Rokas Zubovas. – Įsivaizduojate, Šopeno ir Čiurlionio patys virtuoziškiausi kūriniai skambės vieno vakaro metu – tai yra bomba“. 

Kitokį Čiurlionio skambesį turės galimybę patirti ir Varėniškiai. Improvizacinės muzikos meistrai Dmitrij Golovanom ir saksofonininkas Jan Maksimovič klausytojams leis prisiliesti prie nebaigtų ir nepublikuotų kompozitoriaus muzikinių eskizų. Muzikinę programą gimtadienio dieną, rugsėjo 22-ąja, užbaigs savo profesionalumu ir programos įvairove garsėjantis Šiaulių kamerinis choras „Polifonija“. Druskininkų Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje choras atliks M. K. Čiurlionio kūrinius: „Kyrie“, „Anoj pusėj Nemuno“, „Beauštanti aušrelė“ ir „Oi, giria, giria“. Šiuo koncertu taip pat uždaromas tarptautinio festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ dvidešimtasis, jubiliejinis sezonas. Festivalio organizatorė, Druskininkų kultūros centro direktorė Rimutė Viniarskaitė pastebi „tai tikrai yra labai simboliška ir prasminga, kad tą dieną skamba monumentali choro muzika, kuriai Čiurlionis skyrė ypatingą dėmesį“.

Tuo pačiu metu Čiurlionio šviesa sklis ir į Jungtinės Karalystės sostinę – Londoną, kur rugsėjo 21 d. Dulwicho paveikslų galerijoje bus atidaryta įspūdinga Čiurlionio kūrybą pristatanti paroda „M. K. Čiurlionis: supantys pasauliai“. Galerijoje pirmą kartą bus eksponuojama daugiau nei 100 menininko kūrinių, sukurtų per jo trumpą, tačiau išskirtinai kūrybingą gyvenimo kelią. O rugsėjo 20-ąją, pianistai Polina Kogan, Rimantas Vingras, Sonata ir Rokas Zubovai kvietė į Razumovskio akademiją šokiui. Muzikai atliks koncertinę programą „Čiurlionis: pašokime!“ (angl. “Čiurlionis: Let‘s Dance“).

Šventinių veiklų ciklą užbaigs renginys Konstantino gimtajame mieste – Varėnoje. Sekmadienį (rugsėjo 25 d.) tradiciškai M. K. Čiurlionio gimimo dienos minėjimo renginyje Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, skambant choro atliekamoms giesmėms, Barboros Valiukevičiūtės smuikui bei Mariaus Šinkūno vibrafonui bus įteikti prestižiniai Varėnos rajono kultūros apdovanojimai „Sidabrinės bitės“. 

Taigi kviečiame kurti savas istorijas atsispiriant nuo M. K. Čiurlionio, kaip kūrybinių ir žmogiškųjų vertybių pagrindo, kuriame gausu amžinos meilės muzikai, gamtai, žmogui, iliuzijoms ir siurrelizmo pasauliui. Atvėrę pastarojo duris, eksperimentuokite ir atraskite kitokį, savo Čiurlionį. Mat, Čiurlionis niekada nemėgęs aiškinti savo darbų: „Publika reikalavo paveikslus aiškinti. Tai stumdavo Konstantiną iš pusiausvyros: „Kodėl žmonės nežiūri. Kodėl neįtempia savo dvasios – juk kiekvienas kitaip prieina, kitaip prima meno kūrinj. Kodėl tu manęs neklausi: „Ką tai reiškia? Ką tai reiškia?“ (Iš S. Sofijos Čiurlionienės prisiminimų). Tad būkite atviri ir kurkite savo šviesą!

MIKALOJAUS KONSTANTINO ČIURLIONIO 147-ojo GIMTADIENIO RENGINIŲ PROGRAMA ČIURLIONIO KELIO MIESTUOSE:

VARĖNA

Varėnos rajono viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 19):

09.21 d. 17 val. Mobilūs pašnekesiai ir „Čiurlionis kitaip“.

Dalyvauja: „Keistuolių“ teatro aktoriai Justas Tertelis ir Vesta Šumilovaitė-Tertelienė. Pianistas Dmitrij Golovanov ir saksofonininkas Jan Maksimovič.

Organizatorius Varėnos rajono savivaldybės biblioteka.

Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje (Vytauto g. 196, Senosios Varėnos k.):

09.25 d. 12:00 val. „Sidabrinės bitės“ apdovanojimai.

Atlikėjai: Barbora Valiukevičiūtė (smuikas), Marius Šinkūnas (vibrafonas), Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios choras (vargonininkai Elvyra Sinkevičienė ir Kęstutis Tareila).

Organizatorius Varėnos kultūros centras.

DRUSKININKAI

M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkai):

09.21 d. 17:30 val. Dokumentinio filmo „Dangaus šešėlis“ peržiūra ir aptarimas su režisieriumi Romu Lileikiu. 

Renginys yra tarptautinio festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ programos dalis.

Organizatorius: Druskininkų savivaldybė ir Druskininkų kultūros centras.

09.22. 16:00 val. Parodos „M. K. Čiurlionio atvirlaiškiai“ atidarymo vakaras.

Paroda veiks iki 2023.01.05

Organizatorius: Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus M.K. Čiurlionio namai-muziejus.

Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje (Vilniaus al. 1, Druskininkai): 

09.22 d. 19:30 val. XX tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ uždarymo koncertas. Dalyvauja Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Meno vadovas ir vyr. dirigentas Linas Balandis.

Organizatorius: Druskininkų savivaldybė ir Druskininkų kultūros centras.

VILNIUS

M. K. Čiurlionio namuose (Savičiaus g. 11):

09.15 d. atidaryta vestuvinių žiedų paroda „Sofijos ir Konstantino meilė“.

Paroda veiks iki lapkričio 19 d.

09.22–23 d. Meninio-edukacinio projekto „Susitikimai su Čiurlioniu“ renginiai „Pilies pasaka“. Renginiai skirti Vilniaus mieste esančių vaikų dienos centrų lankytojams ir ukrainiečių šeimoms. Būtina išankstinė registracija: www.mkcnamai.lt

Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje (Aušros Vartų g. 5)

09.21 d. 19:00 val. pasaulinį pripažinimą pelniusio pianisto Aleksejaus Volodino rečitalis „Čiurlionio gimtadieniui“. Programoje M. K. Čiurlionio ir F. Šopeno kūriniai.

Bilietus platina www.kakava.lt

Organizatoriai: M. K. Čiurlionio namai, „Tytuvėnų festivalis“, Nacionalinė filharmonija.

Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos per. 22):

09.22 d. 16 val. Edukacinis užsiėmimas „Dailė ir muzika“. 

Užsiėmimas skirtas visiems – vaikams ir suaugusiems.

Būtina registracija www.ndg.lt

KAUNAS

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55):

Rugsėjo 24 d., šeštadienis

10:00 val. Teminė ekskursija „Gyvenimo sonata“

11:00 val. Teminė ekskursija „Besisukančio pasaulio ramybės taške“

12:00 val. Muzikologo dr. Charri Efthimiou paskaita „M. K. Čiurlionio muzikiniai paveikslai: koreliacijos tarp muzikinės formos ir tapatybės“ (paskaita anglų kalba)

13:30 val. Genetikų Luko Žemaičio, Igno Galmino ir tapytojo Tado Sokolovo paskaita „Dabartis naujam rytojui – DNR paveikslas Nr. 1“

14:30 val. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto tyrėjos dr. Nidos Gaidauskienės paskaita „Konstantinas, jo sužadėtinė Sofija ir simbolizmas“

16:00 val. Teminė ekskursija „Kaip Čiurlionis piešė?“

Kūrybinės dirbtuvės „Pagauti Čiurlionio debesį” (viso renginio metu)

Visi renginiai nemokami. Registracija į ekskursijas bei paskaitas tel. +370 671 513 43 (darbo dienomis 09.00–16.30 val.).

PALANGA

Palangos gintaro muziejuje (Vytauto g. 17):

09.22 d. 15 val. Kūrybinės dirbtuvės „Čiurlionio pasakų pasaulis“ su grafike iš Ukrainos Natalja Didenko. 

Būtina išankstinė registracija: el. p. gintaro.muziejus@lndm.lt, tel.: 8 460 30313

Visi renginiai yra nemokami, išskyrus koncertą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį