JAV kompozitoriaus Michaelo Gordono premjera Lietuvoje – su įspūdingu kolektyvu „Cello Club“

Vilniaus festivaliai Lietuvos publikai ruošia neeilinį vakarą. Spalio 27 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje nuskambės vieno ryškiausių dabarties JAV kompozitorių Michaelo Gordono kūrinio premjera Lietuvoje. Įspūdingą, beveik valandos trukmės kūrinį, kurį M.Gordonas pavadino itin lakoniškai ir iškalbingai – „8“ – atliks lietuvių violončelininkų grupė „Cello Club“.   

„Cello Club“. <br>M.Penkutės nuotr. 
„Cello Club“. <br>M.Penkutės nuotr. 
„Cello Club“. <br>G.Jauniškio nuotr. 
„Cello Club“. <br>G.Jauniškio nuotr. 
M.Gordonas. <br>P.Serlingo nuotr. 
M.Gordonas. <br>P.Serlingo nuotr. 
„Cello Club“.<br>M.Penkutės nuotr.  
„Cello Club“.<br>M.Penkutės nuotr.  
„Cello Club“.<br>G.Jauniškio nuotr.
„Cello Club“.<br>G.Jauniškio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilniaus festivaliai

Sep 21, 2022, 11:36 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 11:37 AM

Niujorko muzikinės scenos atstovo Michaelo Gordono kūriniai ne pirmą kartą skamba Lietuvoje ir kaskart sulaukia aukščiausio publikos įvertinimo, kuris šį kūrėją lydi ir pačiose garsiausiose kitų šalių koncertų salėse. Postminimalistinė M.Gordono kūryba įkūnija originalią amerikietiškos muzikos dvasią, kurią itin sėkmingai išvystė naujas stilistines ribas nubrėžusi grupė „Bang On A Can All-Stars“, o M.Gordonas yra vienas šios garsios grupės įkūrėjų. 

Beje, M.Gordono šaknys yra susijusios ir su mūsų kraštu – jo močiutės šeima gyveno už 200 km nuo Vilniaus, o jo tėvas mokėsi Vilniuje praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje. 

Kompozitorius prieš keletą metų lankėsi Vilniuje, kai Tarptautiniame aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“ buvo pristatyti jo kiti ryškiausi kūriniai ir surengti susitikimai su publika. Šis koncertas spalio 27 d. taip pat inicijuotas „Gaidos“ festivalio ir rengiamas šiųmetėje jo programoje. 

M.Gordono kūrinys „8“ nepaisant itin lakoniško pavadinimo – apie valandą trunkanti, įspūdinga garsinė kelionė. Anot autoriaus, ši muzika skirta „sukelti kvazimeditacinę, beveik ekstazės būseną tiek klausytojams, tiek atlikėjams“. Skaičius „8“ nurodo atlikėjų skaičių – kūrinį griežia aštuonios violončelės, išdėstytos ratu. Publikai šio kūrinio geriausia klausytis atsisėdus aplink atlikėjų oktetą, o itin didelės salės atveju ji gali būti ir rato viduje. M.Gordono sumanytas akustinis rezultatas – tai „spirale judantis garsas“, o „inovacija yra ta, kad garsas keliauja ratu abiem kryptimis“.

„Jei užsidėsite ausines ir atidžiai klausysitės įrašo, išgirsite žemųjų dažnių natas, keliaujančias erdvėje nepriklausomai nuo melodinės linijos. Mąstau apie šią garso perspektyvą šiek tiek kaip apie perėjimą nuo dvimatės dailės į trimatę. Garsas nėra plokščia linija – jis atlieka daugybę vaidmenų erdvėje ir laike. Tai lyg trimatė skulptūra“, – sako M.Gordonas. Be to, priduria, kad pavadinimą „8“ pasirinko ir dėl paties skaičiaus formos: „Tai nuostabus suapvalintas ženklas, primenantis ir violončelės kontūrą.“ 

Kūrinys „8“ priklauso didesnių M.Gordono darbų serijai, skirtų homogeniškiems instrumentams, šioje serijoje yra ir garsusis „Timber“ šešiems perkusininkams (su kuriuo „Gaidoje“ koncertavo „Hagos mušamieji“), „Rushes“ septyniems fagotistams ir kt. Kūrinį „8“ užsakė „Cello Octet Amsterdam“, premjera įvyko žymiojoje „Concertgebouw“ salėje. 

Lietuvišką šio kūrinio premjerą rengia violončelininkų grupė „Cello Club“, kurios sudėtis dėka šio kūrinio gerokai išsiplės. Kolektyvą 2020 m. įkūrė puikūs solistai ir kamerinės muzikos atlikėjai Povilas Jacunskas, Domas Jakštas, Arnas Kmieliauskas, Evaldas Petkus ir Rokas Vaitkevičius. Atliekant M.Gordono kūrinį prie jų prisijungs Glebas Pyšniakas, Dainius Misiūnas ir Šarūnas Pozniakovas. 

Grupės pavadinime, reiškiančiame „violončelių klubą“, užkoduota atvirumo žinutė, neįsipareigojant vienai sudėčiai ir paliekant laisvę įvairiems atliekamos muzikos pasirinkimams. Todėl nuo pat savo veiklos pradžios „Cello Club“ į programas žvelgia kūrybiškai – publikai siūlo tiek klasikinę, tiek populiariąją muziką, skatina kompozitorius rašyti kūrinius specialiai šiai grupei. „Cello Club“ išskirtinumas yra tas, kad kiekvienas ansamblio narys gali tapti jo lyderiu, solistu. Lankstus požiūris į save bei atliekamą muziką leidžia „Cello Club“ imtis tokių interpretacinių iššūkių, kaip M.Gordono „8“.

Michaelo Gordono kūrinio „8“ premjera Lietuvoje – violončelių grupės „Cello Club“ koncerte spalio 27 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje. Bilietus platina „Kakava.lt“. 

Europos festivalių laureatas, didžiausias aktualios muzikos forumas Baltijos šalyse – festivalis „Gaida 2022“ – šiemet rengiamas nuo spalio 20 iki lapkričio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.