Festivalis „Muzikos ruduo“: Šarūno Nako ir Mindaugo Urbaičio duetas, žymintis svarbius jubiliejus

Spalio 7 d. prasidėsiantis lietuvių šiuolaikinės muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ kvies švęsti ne tik 50-ąjį festivalio jubiliejų. Sekančią festivalio dieną, šeštadienį, klausytojai kviečiami į Vilniaus rotušę, kurioje įvyks koncertas „50 | Link”, jame išgirsime dviejų itin ryškių Lietuvos kompozitorių – Mindaugo Urbaičio ir Šarūno Nako – naujausių opusų premjeras, kartu žyminčias ir šių kūrėjų jubiliejus.

Muzikos ruduo. <br>Festivalio nuotr. 
Muzikos ruduo. <br>Festivalio nuotr. 
Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“.<br>D.Matvejevo nuotr. 
Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“.<br>D.Matvejevo nuotr. 
Urbaitis ir Š.Nakas. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
Urbaitis ir Š.Nakas. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
Muzikos ruduo' 21. Šv. Kristoforo orkestras.<br>T.Tereko nuotr.
Muzikos ruduo' 21. Šv. Kristoforo orkestras.<br>T.Tereko nuotr.
Muzikos rudo' 84. Plakatas.<br>Lietuvos literatūros ir meno archyvo (Mato Drukteinio) nuotr.
Muzikos rudo' 84. Plakatas.<br>Lietuvos literatūros ir meno archyvo (Mato Drukteinio) nuotr.
J.Mekas.<br>Wei Gao nuotr.
J.Mekas.<br>Wei Gao nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Muzikos ruduo“

Oct 7, 2022, 1:05 PM

Spalio 8 d., 19 val. vyksiančiame iškilmingame festivalio koncerte skambės dvi didžios premjeros. Viena jų – Šarūno Nako „Moters žvilgsnis“ – seansas dviem orkestrams. 60-tąjį jubiliejų šiais metais švenčiantis kompozitorius, apie kūrinį pasakoja intriguojančiai: „Kai sutrinki. Ir ta būsena stebėtinai ilgai užtrunka, o gal niekada neišnyksta, šmėžuodama nakties ir dienos sapnuose, kaip koks tolstantis debesis peizaže. Lyg ir nieko ypatinga, tik žvilgsnis, bet kaskart kitaip persmelkiantis. Tai tinka ir mūsų atminčiai apibūdinti: žodžiais nenusakoma nuojauta, ateities šešėlis ar net tylinčio balso aidas“ – apie kūrinio subtilybes pasakojo kompozitorius Š.Nakas. 

Vakaro eigoje išgirsite ir Mindaugo Urbaičio „Laiškai Simonui Daukantui“ kūrinio premjerą, skirtą atlikti ansambliui ir chorui. Kūrinį kompozitorius dedikuoja Jono Meko atminimui bei  jo 100-ųjų gimimo metinių proga. Kalbėdamas apie kūrinio kūrimą ir J. Meko eiles, kompozitorius prasitaria: „Perskaičius Jono Meko esė „Laiškai Simonui Daukantui“, kai man buvo aštuoniolika metų, iš karto kilo muzikos kūrinio, pagrįsto šiais tekstais, idėja. Nuo to laiko, skaitant vis naujas Jono Meko knygas, kūrinio sumanymas neapleido ir brendo, bet iš esmės nesikeitė. Dabar rašant kūrinį jis, be abejo, pasipildė ir prasiplėtė sukaupta patirtimi, kitokia jo muzikinė kalba, nei būtų buvusi anuo metu, bet tebeišliko nuotaika, inspiruota Jono Meko tekstų ir jų turinio. Manau, kad anuometinius tekstus savaip naujai aktualizuoja atkurtos nepriklausomybės laikų emigracijos karta.“

Kūrinyje išgirsite tekstus iš Jono Meko esė „Laiškai Simonui Daukantui“ bei iš kitų kelių poeto eilėraščių. 

Abu kompozitoriai –  ne tik jau senokai įtraukti į lietuvių muzikos istoriją dėl savitos muzikinės kalbos ir meninių pasiekimų, tačiau abiejų kompozitorių veikla padarė globalią kultūrinę įtaką ir šiuolaikinės muzikos laukui apskritai, ir atskiroms sritims, pavyzdžiui, muzikologijai, muzikos žurnalistikai, tiek profesionalų, tiek mokinių mokymui bei naujosios lietuvių ir pasaulio muzikos sklaidai. Nors abiejų kompozitorių muzika gana skirtinga, jie simboliškai taps koncerto duetu – o tai visai nenuostabu:  kartu jie jau du dešimtmečius rengia kultinę radijo laidą „Modus“.

Koncerte Vilniaus rotušėje išgirsite šia proga suvienijusius pajėgas: Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo Kamerinį orkestrą, Lietuvos simfoninį pučiamųjų orkestrą, šeštadienio koncerto programoje išvysite ir Valstybinį chorą „Vilnius“

Prieš koncertą 18 val. vyks pokalbis „Muziką peržengiančios asmenybės: kompozitorius ir visuomenė“.

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ šiais metais, minėdamas solidų 50 metų jubiliejų, apžvelgia mūsų šalies kompozitorių kūrybą, šiuolaikinės muzikos procesus per pastarąjį pusę mažiaus. Koncertuose Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniaus rotušėje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje nuo spalio 7 iki 15 dienos skambės ir kamerinė, ir orkestrinė muzika, bus pristatytos premjeros, vyks pokalbiai šiuolaikinei muzikai ir jos istorijai aktualiomis temomis. Energetikos ir technikos muziejuje taip pat visu laikotarpiu veiks paroda „50 | Atodangos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.