Vilniaus universiteto chorai Vėlines mini su Niujorko lietuviais

Minėdami vieną prasmingiausią rudens švenčių – Vėlines, kai visi prisimena Anapilin iškeliavusius artimuosius, Vilniaus universiteto (VU) chorai „Gaudeamus“ ir „Virgo“ (vadovė Rasa Gelgotienė) rengia du koncertus Niujorke, kuriais pagerbia lietuvių išeivių bendruomenės mirusiuosius.

„Gaudeamus“. <br>Rengėjų nuotr. 
„Gaudeamus“. <br>Rengėjų nuotr. 
„Virgo“. <br>Rengėjų nuotr. 
„Virgo“. <br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 11:38 AM

Pirmasis koncertas vyko spalio 29 d. 13 val. Bruklino Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo bažnyčioje. Jam kolektyvai parengė ypatingą dviejų dalių programą. Pirmojoje dalyje skambėjo pasaulio klasikų žymiausių kūrinių rinktinė, tarp kurių W. A. Mozarto, G. Fauré, F. Schuberto opusai. Antra dalis buvo skirta vien lietuviškai muzikai. Joje – šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūriniai ir aranžuotos lietuvių liaudies dainos.  Šioje programos dalyje buvo ir užuominų į 2024 m vyksiančios jubiliejinės Šimtmečio Dainų šventės repertuarą. Skambėjo šių švenčių patriarcho J. Naujalio, taip pat V. Kernagio, D. Zakaro, G. Svilainio, B. Balakauskienės ir kt. dainos.

Chorams akomponavo Indrė Pinkevičė ir Ignas Garla. Koncerte taip pat išskirtinis dėmesys buvo skirtas ukrainiečių liaudies dainai, kuria kolektyvai nori išreikšti palaikymą šiai negailestingo karo kamuojamai šaliai.

Antrasis koncertas vyks lapkričio 1 dieną, 13 val. Centriniame Niujorko parke prie paminklo Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai.

„Tokie koncertai chorams ir pasaulio pažinimas, ir lietuvybės palaikymas bei puoselėjimas už Atlanto“, – sakė Vilniaus universiteto chorų meno vadovė ir vyriausioji dirigentė Rasa Gelgotienė.

VU chorai, tikri savo Alma mater kultūros ambasadoriai, ilgus metus atstovauja šalies chorinei muzikai pasaulyje. Vienas seniausias šalies studentų choras, aštuntą dešimtmetį perkopęs kolektyvas „Gaudeamus“, nuolat koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauja studentų festivaliuose ir konkursuose šalyje ir už jos ribų. Daugiau kaip keturiasdešimt metų gyvuojantis merginų choras „Virgo“ įvairiose JAV vietovėse yra koncertavęs daugybę kartų, gastrolių lankėsi kone visose Europos šalyse, taip pat Japonijoje, Rusijoje, Meksikoje ir Kanadoje.

VU chorų bendradarbiavimas su Niujorko lietuvių bendruomene siekia ne vieną dešimtmetį. „Gaudeamus“ šiame Jungtinių Amerikos Valstijų mieste koncertavo 2010 ir 2019 m., o „Virgo“ pastarąjį kartą – 2015 m. 

Koncertas Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo bažnyčioje vyko spalio 29 dieną.

Koncertas prie paminklo Lietuvos ir Lenkijos karaliui Jogailai Centriniame parke vyks lapkričio 1 d. 13 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.