Pasaulio muzikos mugėje WOMEX Lisabonoje – ypatingas dėmesys Baltijos šalių muzikai

Spalio 19–23 dienomis Portugalijos sostinėje Lisabonoje vyko 28-oji pasaulio muzikos mugė WOMEX, kuri subūrė virš 3000 įvairių sričių muzikos profesionalų, atstovaujančių 676 organizacijoms iš 113 šalių, vyko konferencija, parodomasis muzikos festivalis ir filmų programa.

 Lietuvos stendas WOMEX mugėje.<br> LMIC nuotr.
 Lietuvos stendas WOMEX mugėje.<br> LMIC nuotr.
 Lietuvos stendas WOMEX mugėje.<br> LMIC nuotr.
 Lietuvos stendas WOMEX mugėje.<br> LMIC nuotr.
 28-oji pasaulio muzikos mugė WOMEX.<br> LMIC nuotr.
 28-oji pasaulio muzikos mugė WOMEX.<br> LMIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 12:29 PM

Lietuvos muzikos informacijos centro organizuojamame skėtiniame stende muzikos industrijos profesionalams iš 90 šalių buvo išdalinta apie 60 kg Lietuvos muzikos ir informacijos leidinių. Lietuvos delegaciją šiais metais sudarė 9 Lietuvos muzikos informacijos centro, Lietuvos džiazo federacijos, festivalio „Mėnuo Juodaragis“ ir įrašų leidyklos „Dangus“ atstovai, kurie renginiui pasibaigus pasidalino savo įspūdžiais.

„Po keleto metų pandeminių ribojimų tarptautinė muzikos rinka atrodo atsigaunanti ir kupina vilčių. „Dangus“ pristatė savo naujus leidinius, užmezgė naujų ryšių, daugiausia su Portugalijos ir Rytų Europos kolegomis. Atradome kelis naujus talentus festivaliui „Mėnuo Juodaragis“ ir parsivežėme pilnus krepšius muzikos bei kontaktų“, – komentavo „Mėnuo Juodaragis“ ir „Dangus“ vadovas Ugnius Liogė.

„Viskas pralėkė kaip mirksnis! Daugelį atlikėjų ar jų vadybininkų domina Lietuva kaip šalis, kurioje norėtų surengti pasirodymą ar bendradarbiauti, nes čia niekada nėra buvę. Pastebėjau, kad mugės dalyvius traukė kasmet kuriamos muzikos kompiliacijos, malonus stendo ir leidinių dizainas, o renginių organizatoriai, festivaliai yra atpažįstami,“ – renginio įspūdžiais dalinosi folkloro muzikos atlikėja Edita Gumauskaitė.

Pasak muzikantės, folkloristės, lektorės Lauritos Peleniutės, Lietuva WOMEX mugėje yra dar neatrasta, keista ir įdomi šalis. „Kadangi visos Baltijos šalys savo stendus įsirengė greta, buvo gera proga visiems svečiams suprasti, kad tai – atskiros tautos. Mugė taip pat įkvėpė naują baltišką trijų tautų projektą“, – po renginio pasakojo L. Peleniūtė.

„Palyginus su keliais ankstesniais WOMEX, šiemet mus ypač nudžiugino akivaizdžiai didesnis dėmesys etninio džiazo muzikai. Širdį glostė pagyrimai, kad esame gerai pasiruošę, turime daug informacijos, su mumis lengva bendrauti, o nuo mūsų ir kitų stendo dalyvių leidinių gausos „lūžo stalai“, – komentavo Solveiga Rusytė, Lietuvos džiazo federacijos atstovė.

Lietuvos muzikos ir informacijos centras mugės metu dalyvavo kasmetinėje tarptautinėje muzikos eksporto tinklaveikos sesijoje, kurioje šiemet ypatingas dėmesys buvo skirtas Ukrainai, Lietuvai, Latvijai ir Estijai. Buvo užmegzti ryšiai su Ukrainos institutu ir „Music Export Ukraine“, pradėtos naujos iniciatyvos bendradarbiaujant su Skandinavijos ir Baltijos šalių atstovais. Skėtinį Lietuvos stendą WOMEX finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.